SAFETY FIRST

... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιοποίησε μία λίστα με 19 προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά με βάση τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα ανανεωθούν την επόμενη χρονιά.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC), Οργανισμός με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, τοποθετήθηκε επί του θέματος και, παρά το γεγονός ότι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντούτοις εντόπισε και σημεία όπου υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ETSC, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα να γίνουν υποχρεωτικές αρκετό καιρό πιο μετά.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον 135.000 άνθρωποι παθαίνουν τραυματισμούς τέτοιας έκτασης, που αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα. Αν και η μείωση των θανάτων στους δρόμους έχει υπάρξει εκτενής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται εκ νέου αύξηση των ατυχημάτων σε κάποιες χώρες. Αυτό πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας των αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών, όμως οι Νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αλλάξει από το 2009 και έπειτα.

Το ETSC βλέπει ιδιαίτερα θετικά τη χρήση 3 συστημάτων ασφαλείας, τονίζοντας βέβαια πως η υποχρεωτική εισαγωγή τους στα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο είναι το Automated Emergency Braking (Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος), το οποίο μειώνει την ταχύτητα ή ακόμη και ακινητοποιεί το αυτοκίνητο αν, εφόσον κινείται με χαμηλή ταχύτητα, ανιχνεύσει αυτοκίνητο, ποδήλατο ή πεζό στο εμπρός μέρος. Το δεύτερο είναι το Intelligent Speed Assistance (Έξυπνη Υποβοήθηση Ταχύτητας), σύστημα που λειτουργεί μέσω ψηφιακών χαρτών και αναγνωρίζει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, δηλώνοντας στον οδηγό την ταχύτητα που πρέπει να έχει ώστε να βρίσκεται εντός νόμιμων ορίων. Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα Seat Belt Reminders (Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης), που ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επεκταθούν σε όλες τις θέσεις επιβατών και όχι μόνο σε οδηγό και συνοδηγό. Άλλωστε, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Εκτός από τα θετικά όμως, το ETSC θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές σε 3 ακόμη τομείς. Ο πρώτος τομέας που ασκεί κριτική το ETSC αφορά στις συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντιστάθμισμα στην κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς οι οδηγοί πρέπει να παρέχουν ένα καθαρό τεστ αναπνοής ώστε να μπορούν να εκκινήσουν το αυτοκίνητό τους. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην ευρύτερη χρήση αυτής της τεχνολογίας, είναι η έλλειψη σταθερής θέσης σύνδεσης στα αυτοκίνητα και σύμφωνα με το ETSC, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει την τοποθέτησή τους από τους κατασκευαστές, τους ζητά να παρέχουν συσκευές εγκατάστασης για το μηχανισμό, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες χρήσης, μια προσέγγιση που δε θεωρείται ιδιαίτερα δυναμική. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι αφορά στο σχεδιασμό του εμπρός μέρους των μικρών φορτηγών, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα για τους πεζούς και η προτεινόμενη προθεσμία έως το 2028 που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για "ευθεία όραση" και η οποία θα επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν "direct vision" (άμεση ορατότητα) στους πεζούς ή τους δικυκλιστές είναι πολύ μακρινή. Τέλος, το ETSC θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ορίσει μια ακόμη δοκιμασία, σχετικά με την προστασία των πεζών κατά τα Crash Tests, που να ελέγχεται ο βαθμός προστασίας του άνω μέρους του ποδιού ενός πεζού σε σχέση με το εμπρός μέρος του καπό ενός αυτοκινήτου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Αυτές οι πολυαναμενόμενες αλλαγές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. Όμως, το να δοθεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες χρονικό περιθώριο 14 ετών για να πραγματοποιήσουν τις προτάσεις αυτές είναι ακατανόητη, ειδικά με βάση την πρόσφατη έλλειψη προόδου στη μείωση των θανάτων. Επίσης, υπάρχει μια τάση ενίσχυση της ανισότητας όσον αφορά στην Οδική Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις προτάσεις, όσοι οδηγούν πιο οικονομικά αυτοκίνητα θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν μια δεκαετία ώστε τα αυτοκίνητά τους να διαθέτουν τεχνολογίες που βοηθούν στο να σωθούν ζωές, οι οποίες σήμερα διατίθενται σε πιο ακριβά αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι αλλαγές που θα βοηθήσουν τους πεζούς και τους δικυκλιστές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα με αυτά τα σχέδια. Η Επιτροπή πρέπει να κοιτάξει ξανά τις απαιτήσεις και προθεσμίες που έχει θέσει, πριν την ψήφισή τους του χρόνου".

Όπως γίνεται αντιληπτό, νέα συζήτηση ξεκινά που ελπίζουμε να οδηγήσει σε γόνιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη και κατά άμεση συνέπεια, στη χώρα μας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)

S5 Box