SAFETY FIRST

... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιοποίησε μία λίστα με 19 προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά με βάση τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα ανανεωθούν την επόμενη χρονιά.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC), Οργανισμός με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, τοποθετήθηκε επί του θέματος και, παρά το γεγονός ότι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντούτοις εντόπισε και σημεία όπου υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ETSC, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα να γίνουν υποχρεωτικές αρκετό καιρό πιο μετά.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον 135.000 άνθρωποι παθαίνουν τραυματισμούς τέτοιας έκτασης, που αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα. Αν και η μείωση των θανάτων στους δρόμους έχει υπάρξει εκτενής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται εκ νέου αύξηση των ατυχημάτων σε κάποιες χώρες. Αυτό πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας των αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών, όμως οι Νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αλλάξει από το 2009 και έπειτα.

Το ETSC βλέπει ιδιαίτερα θετικά τη χρήση 3 συστημάτων ασφαλείας, τονίζοντας βέβαια πως η υποχρεωτική εισαγωγή τους στα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο είναι το Automated Emergency Braking (Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος), το οποίο μειώνει την ταχύτητα ή ακόμη και ακινητοποιεί το αυτοκίνητο αν, εφόσον κινείται με χαμηλή ταχύτητα, ανιχνεύσει αυτοκίνητο, ποδήλατο ή πεζό στο εμπρός μέρος. Το δεύτερο είναι το Intelligent Speed Assistance (Έξυπνη Υποβοήθηση Ταχύτητας), σύστημα που λειτουργεί μέσω ψηφιακών χαρτών και αναγνωρίζει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, δηλώνοντας στον οδηγό την ταχύτητα που πρέπει να έχει ώστε να βρίσκεται εντός νόμιμων ορίων. Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα Seat Belt Reminders (Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης), που ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επεκταθούν σε όλες τις θέσεις επιβατών και όχι μόνο σε οδηγό και συνοδηγό. Άλλωστε, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Εκτός από τα θετικά όμως, το ETSC θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές σε 3 ακόμη τομείς. Ο πρώτος τομέας που ασκεί κριτική το ETSC αφορά στις συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντιστάθμισμα στην κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς οι οδηγοί πρέπει να παρέχουν ένα καθαρό τεστ αναπνοής ώστε να μπορούν να εκκινήσουν το αυτοκίνητό τους. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην ευρύτερη χρήση αυτής της τεχνολογίας, είναι η έλλειψη σταθερής θέσης σύνδεσης στα αυτοκίνητα και σύμφωνα με το ETSC, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει την τοποθέτησή τους από τους κατασκευαστές, τους ζητά να παρέχουν συσκευές εγκατάστασης για το μηχανισμό, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες χρήσης, μια προσέγγιση που δε θεωρείται ιδιαίτερα δυναμική. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι αφορά στο σχεδιασμό του εμπρός μέρους των μικρών φορτηγών, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα για τους πεζούς και η προτεινόμενη προθεσμία έως το 2028 που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για "ευθεία όραση" και η οποία θα επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν "direct vision" (άμεση ορατότητα) στους πεζούς ή τους δικυκλιστές είναι πολύ μακρινή. Τέλος, το ETSC θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ορίσει μια ακόμη δοκιμασία, σχετικά με την προστασία των πεζών κατά τα Crash Tests, που να ελέγχεται ο βαθμός προστασίας του άνω μέρους του ποδιού ενός πεζού σε σχέση με το εμπρός μέρος του καπό ενός αυτοκινήτου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Αυτές οι πολυαναμενόμενες αλλαγές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. Όμως, το να δοθεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες χρονικό περιθώριο 14 ετών για να πραγματοποιήσουν τις προτάσεις αυτές είναι ακατανόητη, ειδικά με βάση την πρόσφατη έλλειψη προόδου στη μείωση των θανάτων. Επίσης, υπάρχει μια τάση ενίσχυση της ανισότητας όσον αφορά στην Οδική Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις προτάσεις, όσοι οδηγούν πιο οικονομικά αυτοκίνητα θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν μια δεκαετία ώστε τα αυτοκίνητά τους να διαθέτουν τεχνολογίες που βοηθούν στο να σωθούν ζωές, οι οποίες σήμερα διατίθενται σε πιο ακριβά αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι αλλαγές που θα βοηθήσουν τους πεζούς και τους δικυκλιστές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα με αυτά τα σχέδια. Η Επιτροπή πρέπει να κοιτάξει ξανά τις απαιτήσεις και προθεσμίες που έχει θέσει, πριν την ψήφισή τους του χρόνου".

Όπως γίνεται αντιληπτό, νέα συζήτηση ξεκινά που ελπίζουμε να οδηγήσει σε γόνιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη και κατά άμεση συνέπεια, στη χώρα μας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)

S5 Box