SAFETY FIRST

Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 209 του επιστημονικού περιοδικού "Ecological Economics", φέρνει μια οικονομική διάσταση στο σκέλος της επιβολής ανώτατων ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας. Η συγκεκριμένη δημοσίευση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν σκεφτούμε πως οι Autobahns της χώρας είναι φημισμένες για την μη ύπαρξη ανώτατων ορίων ταχύτητας.

Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο των Stefan Gössling, Jessica Kee, Todd Litman και Andreas Humpe, η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας σε όσα σημεία των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων δεν έχουν ήδη, θα μπορούσε να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης, αυξάνοντας παράλληλα τα ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμία του γερμανικού Κράτους.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση, οι αυτοκινητόδρομοι όλης της Ευρώπης συνεχίζουν να θεωρούνται τα πιο ασφαλή σημεία των οδικών δικτύων, αφού παρά τις αυξημένες ταχύτητες, τα θύματα τροχαίων παραμένουν λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα σε αστικούς ή επαρχιακούς δρόμους.

Για του λόγου το αληθές, τα θανατηφόρα τροχαία σε αυτοκινητόδρομους αποτελούν λιγότερο από 10% των συνολικών θανάτων. Ακόμη και έτσι, κατά την δεκαετία 2004-2013, όταν οι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σε μήκος κατά περίπου 25%, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε κατά 49%.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στη Γερμανία, όπου έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), έδειξε πως ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σε Μεγάλη Βρετανία ή Δανία.

Επιστρέφοντας στο οικονομικό μέρος ενός πιθανού ορισμού ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν αλλά κυρίως, τα έσοδα για το γερμανικό κράτος θα φτάσουν τουλάχιστον στα 950 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, καθώς και την πολιτική βούληση της Γερμανίας για μείωση της εκπομπής ρύπων, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει αμοιβαία οφέλη, οπότε θα είχε και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δείχνει πως η θεσμοθέτηση της ταχύτητας 130 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας είναι, για όλους τους παραπάνω λόγους, πιθανή. Στην "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" εντάσσονται οι μεγαλύτερες ενώσεις για το αυτοκίνητο στην χώρα, ADAC και ACE, όπως και ο οργανισμός DVR, μέλος του ETSC, αφού άπαντες υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Florian Schmetz

Περισσότερα Safety First

Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)

S5 Box