SAFETY FIRST

Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 209 του επιστημονικού περιοδικού "Ecological Economics", φέρνει μια οικονομική διάσταση στο σκέλος της επιβολής ανώτατων ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας. Η συγκεκριμένη δημοσίευση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν σκεφτούμε πως οι Autobahns της χώρας είναι φημισμένες για την μη ύπαρξη ανώτατων ορίων ταχύτητας.

Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο των Stefan Gössling, Jessica Kee, Todd Litman και Andreas Humpe, η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας σε όσα σημεία των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων δεν έχουν ήδη, θα μπορούσε να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης, αυξάνοντας παράλληλα τα ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμία του γερμανικού Κράτους.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση, οι αυτοκινητόδρομοι όλης της Ευρώπης συνεχίζουν να θεωρούνται τα πιο ασφαλή σημεία των οδικών δικτύων, αφού παρά τις αυξημένες ταχύτητες, τα θύματα τροχαίων παραμένουν λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα σε αστικούς ή επαρχιακούς δρόμους.

Για του λόγου το αληθές, τα θανατηφόρα τροχαία σε αυτοκινητόδρομους αποτελούν λιγότερο από 10% των συνολικών θανάτων. Ακόμη και έτσι, κατά την δεκαετία 2004-2013, όταν οι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σε μήκος κατά περίπου 25%, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε κατά 49%.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στη Γερμανία, όπου έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), έδειξε πως ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σε Μεγάλη Βρετανία ή Δανία.

Επιστρέφοντας στο οικονομικό μέρος ενός πιθανού ορισμού ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν αλλά κυρίως, τα έσοδα για το γερμανικό κράτος θα φτάσουν τουλάχιστον στα 950 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, καθώς και την πολιτική βούληση της Γερμανίας για μείωση της εκπομπής ρύπων, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει αμοιβαία οφέλη, οπότε θα είχε και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δείχνει πως η θεσμοθέτηση της ταχύτητας 130 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας είναι, για όλους τους παραπάνω λόγους, πιθανή. Στην "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" εντάσσονται οι μεγαλύτερες ενώσεις για το αυτοκίνητο στην χώρα, ADAC και ACE, όπως και ο οργανισμός DVR, μέλος του ETSC, αφού άπαντες υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Florian Schmetz

Περισσότερα Safety First

Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)

S5 Box