SAFETY FIRST

Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή με αυξημένη κόπωση.

Οι περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή γενικά σε κατάσταση hangover (κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης), αποτελούν βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων σε όλον τον κόσμο και κατά συνέπεια, στην Ευρώπη.

Άλλωστε, το τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-25 ετών, κυρίως λόγω απόσπασης προσοχής από μουσική, άλλους επιβάτες, χρήση τηλεφώνου και οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Πιστή στην προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας, η Ford δημιούργησε μέσω του φινλανθρωπικού της βραχίονα, Ford Fund, ένα project προκειμένου να καταδείξει στους νέους, τους κινδύνους της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή συνολικά, hangover.

Το Ford Fund συνεργάστηκε με τα μέλη της ομάδας eSports Fordzilla, που διαθέτει Blue Oval, τα οποία συμμετείχαν στη δημιουργία ειδικού video για το πρόγραμμα Driving Skills for Life (DSFL).

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης μεταξύ νεαρών οδηγών, που λανσαρίστηκε από το Ford Fund στις ΗΠΑ το 2003 και ήρθε στην Ευρώπη το 2013.

Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς Ευρωπαίους οδηγούς.

SF FordDSFL01

Επιστρέφοντας στη διαδικασία, οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τρεις ειδικές στολές, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν τις συνέπειες καταστάσεων όπως μέθη και υπνηλία, με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι στολές αναπαράγουν την αίσθηση ενός μεθυσμένου, κουρασμένου ή υπό επήρεια hangover οδηγού, χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ.

Η αρχή γινόταν με έναν γύρο υπό κανονικές συνθήκες και αμέσως μετά, οι οδηγοί-gamers επαναλάμβαναν τον γύρο, αλλά υπό την επήρεια μιας κατάστασης από αυτές που προαναφέραμε.

Όπως ανακοινώθηκε, η στολή υπνηλίας προκαλούσε στιγμιαία τύφλωση, με συνέπεια μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, η στολή μέθης δημιουργούσε διπλωπία (ο οδηγός βλέπει δύο είδωλα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο) και η στολή hangover επέφερε πολλές φορές, ακατανόητη οδήγηση.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ιδιαίτερα η σύγκρουση στην περίπτωση του hangover ήταν τόσο σφοδρή, που αν είχε συμβεί στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Οι στολές υπνηλίας, μέθης και hangover χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια από την Ford Fund, στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεότερων οδηγών μέσω του προγράμματος DFSL.

SF FordDSFL02

Η ανάλυση των τριών στολών (suits) που έχουν εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Meyer-Henschel στη Γερμανία, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στολή υπνηλίας: Όπως αναφέρει η Ford, η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο για 1 στα 5 τροχαία. Εφόσον ένας οδηγός παραμείνει χωρίς ύπνο για περισσότερες από 18 ώρες, η ικανότητά του στην οδήγηση μειώνεται στα επίπεδα εκείνης υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά τα όρια σε αρκετές χώρες. Στη συγκεκριμένη στολή, χρησιμοποιούνται βαράκια και μοναδικά γυαλιά, που βοηθούν στην προσομοίωση μικρών ύπνων, αναπαράγοντας τις επιπτώσεις της κόπωσης.

Στολή μέθης: Αν και περίπου το 1/4 των θανατηφόρων τροχαίων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από το 1/3 των νεαρών οδηγών έχει παραδεχθεί ότι οδήγησε υπό επήρεια. Αυτή η στολή έχει εξελιχθεί ώστε να δυσκολεύει απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

Στολή hangover: Καταστάσεις όπως κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως hangover, καθιστώντας την οδήγηση αντίστοιχα επικίνδυνη με την αντίστοιχη υπό επήρεια αλκοόλ άνω των επιτρεπτών ορίων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος, οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη θα μπορούν να δοκιμάσουν αυτές τις στολές, λαμβάνοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για τη βέλτιστη οδήγηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)

S5 Box