SAFETY FIRST

Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή με αυξημένη κόπωση.

Οι περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή γενικά σε κατάσταση hangover (κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης), αποτελούν βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων σε όλον τον κόσμο και κατά συνέπεια, στην Ευρώπη.

Άλλωστε, το τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-25 ετών, κυρίως λόγω απόσπασης προσοχής από μουσική, άλλους επιβάτες, χρήση τηλεφώνου και οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Πιστή στην προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας, η Ford δημιούργησε μέσω του φινλανθρωπικού της βραχίονα, Ford Fund, ένα project προκειμένου να καταδείξει στους νέους, τους κινδύνους της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή συνολικά, hangover.

Το Ford Fund συνεργάστηκε με τα μέλη της ομάδας eSports Fordzilla, που διαθέτει Blue Oval, τα οποία συμμετείχαν στη δημιουργία ειδικού video για το πρόγραμμα Driving Skills for Life (DSFL).

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης μεταξύ νεαρών οδηγών, που λανσαρίστηκε από το Ford Fund στις ΗΠΑ το 2003 και ήρθε στην Ευρώπη το 2013.

Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς Ευρωπαίους οδηγούς.

SF FordDSFL01

Επιστρέφοντας στη διαδικασία, οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τρεις ειδικές στολές, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν τις συνέπειες καταστάσεων όπως μέθη και υπνηλία, με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι στολές αναπαράγουν την αίσθηση ενός μεθυσμένου, κουρασμένου ή υπό επήρεια hangover οδηγού, χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ.

Η αρχή γινόταν με έναν γύρο υπό κανονικές συνθήκες και αμέσως μετά, οι οδηγοί-gamers επαναλάμβαναν τον γύρο, αλλά υπό την επήρεια μιας κατάστασης από αυτές που προαναφέραμε.

Όπως ανακοινώθηκε, η στολή υπνηλίας προκαλούσε στιγμιαία τύφλωση, με συνέπεια μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, η στολή μέθης δημιουργούσε διπλωπία (ο οδηγός βλέπει δύο είδωλα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο) και η στολή hangover επέφερε πολλές φορές, ακατανόητη οδήγηση.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ιδιαίτερα η σύγκρουση στην περίπτωση του hangover ήταν τόσο σφοδρή, που αν είχε συμβεί στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Οι στολές υπνηλίας, μέθης και hangover χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια από την Ford Fund, στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεότερων οδηγών μέσω του προγράμματος DFSL.

SF FordDSFL02

Η ανάλυση των τριών στολών (suits) που έχουν εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Meyer-Henschel στη Γερμανία, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στολή υπνηλίας: Όπως αναφέρει η Ford, η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο για 1 στα 5 τροχαία. Εφόσον ένας οδηγός παραμείνει χωρίς ύπνο για περισσότερες από 18 ώρες, η ικανότητά του στην οδήγηση μειώνεται στα επίπεδα εκείνης υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά τα όρια σε αρκετές χώρες. Στη συγκεκριμένη στολή, χρησιμοποιούνται βαράκια και μοναδικά γυαλιά, που βοηθούν στην προσομοίωση μικρών ύπνων, αναπαράγοντας τις επιπτώσεις της κόπωσης.

Στολή μέθης: Αν και περίπου το 1/4 των θανατηφόρων τροχαίων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από το 1/3 των νεαρών οδηγών έχει παραδεχθεί ότι οδήγησε υπό επήρεια. Αυτή η στολή έχει εξελιχθεί ώστε να δυσκολεύει απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

Στολή hangover: Καταστάσεις όπως κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως hangover, καθιστώντας την οδήγηση αντίστοιχα επικίνδυνη με την αντίστοιχη υπό επήρεια αλκοόλ άνω των επιτρεπτών ορίων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος, οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη θα μπορούν να δοκιμάσουν αυτές τις στολές, λαμβάνοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για τη βέλτιστη οδήγηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)

S5 Box