SAFETY FIRST

Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή με αυξημένη κόπωση.

Οι περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή γενικά σε κατάσταση hangover (κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης), αποτελούν βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων σε όλον τον κόσμο και κατά συνέπεια, στην Ευρώπη.

Άλλωστε, το τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-25 ετών, κυρίως λόγω απόσπασης προσοχής από μουσική, άλλους επιβάτες, χρήση τηλεφώνου και οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Πιστή στην προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας, η Ford δημιούργησε μέσω του φινλανθρωπικού της βραχίονα, Ford Fund, ένα project προκειμένου να καταδείξει στους νέους, τους κινδύνους της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή συνολικά, hangover.

Το Ford Fund συνεργάστηκε με τα μέλη της ομάδας eSports Fordzilla, που διαθέτει Blue Oval, τα οποία συμμετείχαν στη δημιουργία ειδικού video για το πρόγραμμα Driving Skills for Life (DSFL).

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης μεταξύ νεαρών οδηγών, που λανσαρίστηκε από το Ford Fund στις ΗΠΑ το 2003 και ήρθε στην Ευρώπη το 2013.

Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς Ευρωπαίους οδηγούς.

SF FordDSFL01

Επιστρέφοντας στη διαδικασία, οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τρεις ειδικές στολές, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν τις συνέπειες καταστάσεων όπως μέθη και υπνηλία, με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι στολές αναπαράγουν την αίσθηση ενός μεθυσμένου, κουρασμένου ή υπό επήρεια hangover οδηγού, χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ.

Η αρχή γινόταν με έναν γύρο υπό κανονικές συνθήκες και αμέσως μετά, οι οδηγοί-gamers επαναλάμβαναν τον γύρο, αλλά υπό την επήρεια μιας κατάστασης από αυτές που προαναφέραμε.

Όπως ανακοινώθηκε, η στολή υπνηλίας προκαλούσε στιγμιαία τύφλωση, με συνέπεια μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, η στολή μέθης δημιουργούσε διπλωπία (ο οδηγός βλέπει δύο είδωλα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο) και η στολή hangover επέφερε πολλές φορές, ακατανόητη οδήγηση.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ιδιαίτερα η σύγκρουση στην περίπτωση του hangover ήταν τόσο σφοδρή, που αν είχε συμβεί στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Οι στολές υπνηλίας, μέθης και hangover χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια από την Ford Fund, στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεότερων οδηγών μέσω του προγράμματος DFSL.

SF FordDSFL02

Η ανάλυση των τριών στολών (suits) που έχουν εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Meyer-Henschel στη Γερμανία, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στολή υπνηλίας: Όπως αναφέρει η Ford, η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο για 1 στα 5 τροχαία. Εφόσον ένας οδηγός παραμείνει χωρίς ύπνο για περισσότερες από 18 ώρες, η ικανότητά του στην οδήγηση μειώνεται στα επίπεδα εκείνης υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά τα όρια σε αρκετές χώρες. Στη συγκεκριμένη στολή, χρησιμοποιούνται βαράκια και μοναδικά γυαλιά, που βοηθούν στην προσομοίωση μικρών ύπνων, αναπαράγοντας τις επιπτώσεις της κόπωσης.

Στολή μέθης: Αν και περίπου το 1/4 των θανατηφόρων τροχαίων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από το 1/3 των νεαρών οδηγών έχει παραδεχθεί ότι οδήγησε υπό επήρεια. Αυτή η στολή έχει εξελιχθεί ώστε να δυσκολεύει απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

Στολή hangover: Καταστάσεις όπως κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως hangover, καθιστώντας την οδήγηση αντίστοιχα επικίνδυνη με την αντίστοιχη υπό επήρεια αλκοόλ άνω των επιτρεπτών ορίων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος, οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη θα μπορούν να δοκιμάσουν αυτές τις στολές, λαμβάνοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για τη βέλτιστη οδήγηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)

S5 Box