SAFETY FIRST

Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή με αυξημένη κόπωση.

Οι περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή γενικά σε κατάσταση hangover (κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης), αποτελούν βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων σε όλον τον κόσμο και κατά συνέπεια, στην Ευρώπη.

Άλλωστε, το τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-25 ετών, κυρίως λόγω απόσπασης προσοχής από μουσική, άλλους επιβάτες, χρήση τηλεφώνου και οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Πιστή στην προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας, η Ford δημιούργησε μέσω του φινλανθρωπικού της βραχίονα, Ford Fund, ένα project προκειμένου να καταδείξει στους νέους, τους κινδύνους της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, κόπωσης ή συνολικά, hangover.

Το Ford Fund συνεργάστηκε με τα μέλη της ομάδας eSports Fordzilla, που διαθέτει Blue Oval, τα οποία συμμετείχαν στη δημιουργία ειδικού video για το πρόγραμμα Driving Skills for Life (DSFL).

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης μεταξύ νεαρών οδηγών, που λανσαρίστηκε από το Ford Fund στις ΗΠΑ το 2003 και ήρθε στην Ευρώπη το 2013.

Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς Ευρωπαίους οδηγούς.

SF FordDSFL01

Επιστρέφοντας στη διαδικασία, οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τρεις ειδικές στολές, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν τις συνέπειες καταστάσεων όπως μέθη και υπνηλία, με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι στολές αναπαράγουν την αίσθηση ενός μεθυσμένου, κουρασμένου ή υπό επήρεια hangover οδηγού, χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ.

Η αρχή γινόταν με έναν γύρο υπό κανονικές συνθήκες και αμέσως μετά, οι οδηγοί-gamers επαναλάμβαναν τον γύρο, αλλά υπό την επήρεια μιας κατάστασης από αυτές που προαναφέραμε.

Όπως ανακοινώθηκε, η στολή υπνηλίας προκαλούσε στιγμιαία τύφλωση, με συνέπεια μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, η στολή μέθης δημιουργούσε διπλωπία (ο οδηγός βλέπει δύο είδωλα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο) και η στολή hangover επέφερε πολλές φορές, ακατανόητη οδήγηση.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ιδιαίτερα η σύγκρουση στην περίπτωση του hangover ήταν τόσο σφοδρή, που αν είχε συμβεί στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Οι στολές υπνηλίας, μέθης και hangover χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια από την Ford Fund, στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεότερων οδηγών μέσω του προγράμματος DFSL.

SF FordDSFL02

Η ανάλυση των τριών στολών (suits) που έχουν εξελιχθεί από το Ινστιτούτο Meyer-Henschel στη Γερμανία, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στολή υπνηλίας: Όπως αναφέρει η Ford, η κόπωση παίζει σημαντικό ρόλο για 1 στα 5 τροχαία. Εφόσον ένας οδηγός παραμείνει χωρίς ύπνο για περισσότερες από 18 ώρες, η ικανότητά του στην οδήγηση μειώνεται στα επίπεδα εκείνης υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά τα όρια σε αρκετές χώρες. Στη συγκεκριμένη στολή, χρησιμοποιούνται βαράκια και μοναδικά γυαλιά, που βοηθούν στην προσομοίωση μικρών ύπνων, αναπαράγοντας τις επιπτώσεις της κόπωσης.

Στολή μέθης: Αν και περίπου το 1/4 των θανατηφόρων τροχαίων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από το 1/3 των νεαρών οδηγών έχει παραδεχθεί ότι οδήγησε υπό επήρεια. Αυτή η στολή έχει εξελιχθεί ώστε να δυσκολεύει απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

Στολή hangover: Καταστάσεις όπως κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκολία συγκέντρωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως hangover, καθιστώντας την οδήγηση αντίστοιχα επικίνδυνη με την αντίστοιχη υπό επήρεια αλκοόλ άνω των επιτρεπτών ορίων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος, οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη θα μπορούν να δοκιμάσουν αυτές τις στολές, λαμβάνοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για τη βέλτιστη οδήγηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box