SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαθεσιμότητα δεδομένων για τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της εκάστοτε χώρας, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Πώς θα συμβεί αυτό; Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως το Σύστημα Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για όρια ταχύτητας στο εκάστοτε σημείο ενός αυτοκινητοδρόμου μέσω κάμερας, αλλά και μέσω δεδομένων που προκύπτουν από ψηφιακούς χάρτες.

Η παροχή αυτών των δεδομένων από τις αρχές της εκάστοτε χώρας, διασφαλίζει την εγκυρότητα των πληροφοριών, γεγονός που καθιστά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού των αυτοκινήτων, πιο αξιόπιστα.

Το αρχικό σχέδιο, οι ακριβείς κανόνες του οποίου μένει να συμφωνηθούν από τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει παροχή δεδομένων για όρια ταχύτητας στους δρόμους που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο ΤΕΝ-Τ (Trans-European Transport Network) και βασικές οδούς, έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Το επόμενο βήμα, αφορά σε κάλυψη όλου του οδικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Δεκέμβριο του 2028.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2026 προβλέπεται η επέκταση των παρεχόμενων δεδομένων και σε άλλα χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια, όπως οι δρόμοι που γλιστρούν υπέρμετρα, τα επικίνδυνα σημεία οδών που δεν έχουν επαρκή προστασία, ή ακόμη και τοποθεσίες όπου συναντώνται ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να διατίθενται ως πληροφορίες μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται ο όγκος των λανθασμένων δεδομένων, τα οποία θα αποβούν ενοχλητικά ή και επικίνδυνα,

Ήδη, υπάρχει η πλατφόρμα TN-ITS, που διευκολύνει την κοινοποίηση αλλαγών σε στατικά δεδομένα του οδικού δικτύου Ευρωπαϊκών χωρών, στα οποία εντάσσονται και τα όρια ταχύτητας, μεταξύ των Αρχών και των χρηστών δεδομένων, όπως είναι οι δημιουργοί ψηφιακών χαρτών.

Η χρηματοδότηση του project ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021, και επέφερε πιλοτική χρήση των υπηρεσιών TN-ITS σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)

S5 Box