SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαθεσιμότητα δεδομένων για τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της εκάστοτε χώρας, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Πώς θα συμβεί αυτό; Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως το Σύστημα Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για όρια ταχύτητας στο εκάστοτε σημείο ενός αυτοκινητοδρόμου μέσω κάμερας, αλλά και μέσω δεδομένων που προκύπτουν από ψηφιακούς χάρτες.

Η παροχή αυτών των δεδομένων από τις αρχές της εκάστοτε χώρας, διασφαλίζει την εγκυρότητα των πληροφοριών, γεγονός που καθιστά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού των αυτοκινήτων, πιο αξιόπιστα.

Το αρχικό σχέδιο, οι ακριβείς κανόνες του οποίου μένει να συμφωνηθούν από τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει παροχή δεδομένων για όρια ταχύτητας στους δρόμους που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο ΤΕΝ-Τ (Trans-European Transport Network) και βασικές οδούς, έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Το επόμενο βήμα, αφορά σε κάλυψη όλου του οδικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Δεκέμβριο του 2028.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2026 προβλέπεται η επέκταση των παρεχόμενων δεδομένων και σε άλλα χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια, όπως οι δρόμοι που γλιστρούν υπέρμετρα, τα επικίνδυνα σημεία οδών που δεν έχουν επαρκή προστασία, ή ακόμη και τοποθεσίες όπου συναντώνται ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να διατίθενται ως πληροφορίες μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται ο όγκος των λανθασμένων δεδομένων, τα οποία θα αποβούν ενοχλητικά ή και επικίνδυνα,

Ήδη, υπάρχει η πλατφόρμα TN-ITS, που διευκολύνει την κοινοποίηση αλλαγών σε στατικά δεδομένα του οδικού δικτύου Ευρωπαϊκών χωρών, στα οποία εντάσσονται και τα όρια ταχύτητας, μεταξύ των Αρχών και των χρηστών δεδομένων, όπως είναι οι δημιουργοί ψηφιακών χαρτών.

Η χρηματοδότηση του project ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021, και επέφερε πιλοτική χρήση των υπηρεσιών TN-ITS σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)

S5 Box