SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαθεσιμότητα δεδομένων για τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της εκάστοτε χώρας, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Πώς θα συμβεί αυτό; Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως το Σύστημα Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για όρια ταχύτητας στο εκάστοτε σημείο ενός αυτοκινητοδρόμου μέσω κάμερας, αλλά και μέσω δεδομένων που προκύπτουν από ψηφιακούς χάρτες.

Η παροχή αυτών των δεδομένων από τις αρχές της εκάστοτε χώρας, διασφαλίζει την εγκυρότητα των πληροφοριών, γεγονός που καθιστά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού των αυτοκινήτων, πιο αξιόπιστα.

Το αρχικό σχέδιο, οι ακριβείς κανόνες του οποίου μένει να συμφωνηθούν από τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει παροχή δεδομένων για όρια ταχύτητας στους δρόμους που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο ΤΕΝ-Τ (Trans-European Transport Network) και βασικές οδούς, έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Το επόμενο βήμα, αφορά σε κάλυψη όλου του οδικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Δεκέμβριο του 2028.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2026 προβλέπεται η επέκταση των παρεχόμενων δεδομένων και σε άλλα χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια, όπως οι δρόμοι που γλιστρούν υπέρμετρα, τα επικίνδυνα σημεία οδών που δεν έχουν επαρκή προστασία, ή ακόμη και τοποθεσίες όπου συναντώνται ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να διατίθενται ως πληροφορίες μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται ο όγκος των λανθασμένων δεδομένων, τα οποία θα αποβούν ενοχλητικά ή και επικίνδυνα,

Ήδη, υπάρχει η πλατφόρμα TN-ITS, που διευκολύνει την κοινοποίηση αλλαγών σε στατικά δεδομένα του οδικού δικτύου Ευρωπαϊκών χωρών, στα οποία εντάσσονται και τα όρια ταχύτητας, μεταξύ των Αρχών και των χρηστών δεδομένων, όπως είναι οι δημιουργοί ψηφιακών χαρτών.

Η χρηματοδότηση του project ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021, και επέφερε πιλοτική χρήση των υπηρεσιών TN-ITS σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)

S5 Box