SAFETY FIRST

Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Οι πρώτες στιγμές μετά από ένα ατύχημα είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών ή ελαφρών τραυματισμών.
Μια συνηθισμένη δυσκολία, που παρουσιάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στους ελληνικούς δρόμους, έγκειται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οχήματα όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ή περιπολικά, να προσεγγίσουν το σημείο του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά επιβίωσης για θύματα τροχαίων ατυχημάτων, επιδέχονται βελτίωσης έως και 40%, εφόσον παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειας κατά τέσσερα λεπτά ταχύτερα, από όσο συμβαίνει κατά μέσο όρο.

Θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ford ηγείται μιας έρευνας που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της επικοινωνίας αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων με δικτυωμένες υποδομές.

SF FordLights02

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του Blue Oval προχώρησαν σε δοκιμές της τεχνολογίας συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, μέσω της οποίας θα μπορούσε να υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση στο πράσινο, για πιο εύκολη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να συνεισφέρει και στη μείωση των ατυχημάτων κατά την άφιξη των πρώτων ομάδων διάσωσης. Όπως μας πληροφορεί σχετικά η Ford, έρευνες στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν πως το 2017, ασθενοφόρα του Λονδίνου ενεπλάκησαν σε 2.265 ατυχήματα, δηλαδή σε 6 ατυχήματα ημερησίως.

Εκτός από τα παραπάνω, η δυνατότητα συγχρονισμού του πράσινου και κόκκινου σε οδικές αρτηρίες, θα μπορούσε να διευκολύνει και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 SF FordLights01

Η λειτουργία του συστήματος

Το project, που ονομάστηκε ACCorD (Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf) είχε διάρκεια από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάρτιο 2022 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

H Ford δοκίμασε την τεχνολογία σε έναν δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και σε δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη, την εγκατάσταση των οποίων ανέλαβαν οι συνεργάτες στο project.

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, που διετέλεσε χρέη τόσο ασθενοφόρου, όσο και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το όχημα έδινε σήμα στους κοντινούς σηματοδότες, για αλλαγή σε πράσινο. Μόλις είχε περάσει από τη διασταύρωση, εκείνοι επανέρχονταν στην προγενέστερη κατάστασή τους.

Σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης, το αυτοκίνητο λάμβανε πληροφορίες σχετικά με το χρονικό σημείο που άλλαζαν χρώμα οι σηματοδότες.

SF FordLights04

Αμέσως μετά, η ταχύτητα προσαρμοζόταν από το σύστημα Adaptive Cruise Control με τέτοιο τρόπο, ώστε το Kuga να συναντά διαδοχικά πράσινα φανάρια, γεγονός που βοηθά στην διαμόρφωση πιο ομαλής ροής κυκλοφορίας.

Εφόσον που ο σηματοδότης ήταν κόκκινος, η ταχύτητα μειωνόταν πολύ (από 50 σε 30 χλμ./ώρα), ώστε εκείνο να φτάσει στο φανάρι όταν αυτό θα γίνει πράσινο.

Ακόμη και αν το κόκκινο χρώμα δεν έσβηνε, η μείωση της ταχύτητας βοηθούσε ώστε το αυτοκίνητο να μείνει ακινητοποιημένο για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, στο φανάρι.

Την "ευθύνη" της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών έχει "αναλάβει" η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με υποδομές, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο», δήλωσε ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης.

Δείτε το video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)

S5 Box