SAFETY FIRST

Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Οι πρώτες στιγμές μετά από ένα ατύχημα είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών ή ελαφρών τραυματισμών.
Μια συνηθισμένη δυσκολία, που παρουσιάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στους ελληνικούς δρόμους, έγκειται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οχήματα όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ή περιπολικά, να προσεγγίσουν το σημείο του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά επιβίωσης για θύματα τροχαίων ατυχημάτων, επιδέχονται βελτίωσης έως και 40%, εφόσον παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειας κατά τέσσερα λεπτά ταχύτερα, από όσο συμβαίνει κατά μέσο όρο.

Θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ford ηγείται μιας έρευνας που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της επικοινωνίας αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων με δικτυωμένες υποδομές.

SF FordLights02

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του Blue Oval προχώρησαν σε δοκιμές της τεχνολογίας συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, μέσω της οποίας θα μπορούσε να υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση στο πράσινο, για πιο εύκολη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να συνεισφέρει και στη μείωση των ατυχημάτων κατά την άφιξη των πρώτων ομάδων διάσωσης. Όπως μας πληροφορεί σχετικά η Ford, έρευνες στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν πως το 2017, ασθενοφόρα του Λονδίνου ενεπλάκησαν σε 2.265 ατυχήματα, δηλαδή σε 6 ατυχήματα ημερησίως.

Εκτός από τα παραπάνω, η δυνατότητα συγχρονισμού του πράσινου και κόκκινου σε οδικές αρτηρίες, θα μπορούσε να διευκολύνει και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 SF FordLights01

Η λειτουργία του συστήματος

Το project, που ονομάστηκε ACCorD (Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf) είχε διάρκεια από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάρτιο 2022 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

H Ford δοκίμασε την τεχνολογία σε έναν δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και σε δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη, την εγκατάσταση των οποίων ανέλαβαν οι συνεργάτες στο project.

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, που διετέλεσε χρέη τόσο ασθενοφόρου, όσο και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το όχημα έδινε σήμα στους κοντινούς σηματοδότες, για αλλαγή σε πράσινο. Μόλις είχε περάσει από τη διασταύρωση, εκείνοι επανέρχονταν στην προγενέστερη κατάστασή τους.

Σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης, το αυτοκίνητο λάμβανε πληροφορίες σχετικά με το χρονικό σημείο που άλλαζαν χρώμα οι σηματοδότες.

SF FordLights04

Αμέσως μετά, η ταχύτητα προσαρμοζόταν από το σύστημα Adaptive Cruise Control με τέτοιο τρόπο, ώστε το Kuga να συναντά διαδοχικά πράσινα φανάρια, γεγονός που βοηθά στην διαμόρφωση πιο ομαλής ροής κυκλοφορίας.

Εφόσον που ο σηματοδότης ήταν κόκκινος, η ταχύτητα μειωνόταν πολύ (από 50 σε 30 χλμ./ώρα), ώστε εκείνο να φτάσει στο φανάρι όταν αυτό θα γίνει πράσινο.

Ακόμη και αν το κόκκινο χρώμα δεν έσβηνε, η μείωση της ταχύτητας βοηθούσε ώστε το αυτοκίνητο να μείνει ακινητοποιημένο για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, στο φανάρι.

Την "ευθύνη" της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών έχει "αναλάβει" η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με υποδομές, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο», δήλωσε ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης.

Δείτε το video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)

S5 Box