SAFETY FIRST

Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Οι πρώτες στιγμές μετά από ένα ατύχημα είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών ή ελαφρών τραυματισμών.
Μια συνηθισμένη δυσκολία, που παρουσιάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στους ελληνικούς δρόμους, έγκειται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οχήματα όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ή περιπολικά, να προσεγγίσουν το σημείο του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά επιβίωσης για θύματα τροχαίων ατυχημάτων, επιδέχονται βελτίωσης έως και 40%, εφόσον παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειας κατά τέσσερα λεπτά ταχύτερα, από όσο συμβαίνει κατά μέσο όρο.

Θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ford ηγείται μιας έρευνας που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της επικοινωνίας αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων με δικτυωμένες υποδομές.

SF FordLights02

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του Blue Oval προχώρησαν σε δοκιμές της τεχνολογίας συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, μέσω της οποίας θα μπορούσε να υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση στο πράσινο, για πιο εύκολη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να συνεισφέρει και στη μείωση των ατυχημάτων κατά την άφιξη των πρώτων ομάδων διάσωσης. Όπως μας πληροφορεί σχετικά η Ford, έρευνες στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν πως το 2017, ασθενοφόρα του Λονδίνου ενεπλάκησαν σε 2.265 ατυχήματα, δηλαδή σε 6 ατυχήματα ημερησίως.

Εκτός από τα παραπάνω, η δυνατότητα συγχρονισμού του πράσινου και κόκκινου σε οδικές αρτηρίες, θα μπορούσε να διευκολύνει και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 SF FordLights01

Η λειτουργία του συστήματος

Το project, που ονομάστηκε ACCorD (Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf) είχε διάρκεια από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάρτιο 2022 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

H Ford δοκίμασε την τεχνολογία σε έναν δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και σε δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη, την εγκατάσταση των οποίων ανέλαβαν οι συνεργάτες στο project.

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, που διετέλεσε χρέη τόσο ασθενοφόρου, όσο και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το όχημα έδινε σήμα στους κοντινούς σηματοδότες, για αλλαγή σε πράσινο. Μόλις είχε περάσει από τη διασταύρωση, εκείνοι επανέρχονταν στην προγενέστερη κατάστασή τους.

Σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης, το αυτοκίνητο λάμβανε πληροφορίες σχετικά με το χρονικό σημείο που άλλαζαν χρώμα οι σηματοδότες.

SF FordLights04

Αμέσως μετά, η ταχύτητα προσαρμοζόταν από το σύστημα Adaptive Cruise Control με τέτοιο τρόπο, ώστε το Kuga να συναντά διαδοχικά πράσινα φανάρια, γεγονός που βοηθά στην διαμόρφωση πιο ομαλής ροής κυκλοφορίας.

Εφόσον που ο σηματοδότης ήταν κόκκινος, η ταχύτητα μειωνόταν πολύ (από 50 σε 30 χλμ./ώρα), ώστε εκείνο να φτάσει στο φανάρι όταν αυτό θα γίνει πράσινο.

Ακόμη και αν το κόκκινο χρώμα δεν έσβηνε, η μείωση της ταχύτητας βοηθούσε ώστε το αυτοκίνητο να μείνει ακινητοποιημένο για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, στο φανάρι.

Την "ευθύνη" της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών έχει "αναλάβει" η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με υποδομές, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο», δήλωσε ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης.

Δείτε το video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)

S5 Box