SAFETY FIRST

Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Οι πρώτες στιγμές μετά από ένα ατύχημα είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών ή ελαφρών τραυματισμών.
Μια συνηθισμένη δυσκολία, που παρουσιάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στους ελληνικούς δρόμους, έγκειται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οχήματα όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ή περιπολικά, να προσεγγίσουν το σημείο του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά επιβίωσης για θύματα τροχαίων ατυχημάτων, επιδέχονται βελτίωσης έως και 40%, εφόσον παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειας κατά τέσσερα λεπτά ταχύτερα, από όσο συμβαίνει κατά μέσο όρο.

Θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ford ηγείται μιας έρευνας που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της επικοινωνίας αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων με δικτυωμένες υποδομές.

SF FordLights02

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του Blue Oval προχώρησαν σε δοκιμές της τεχνολογίας συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, μέσω της οποίας θα μπορούσε να υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση στο πράσινο, για πιο εύκολη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να συνεισφέρει και στη μείωση των ατυχημάτων κατά την άφιξη των πρώτων ομάδων διάσωσης. Όπως μας πληροφορεί σχετικά η Ford, έρευνες στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν πως το 2017, ασθενοφόρα του Λονδίνου ενεπλάκησαν σε 2.265 ατυχήματα, δηλαδή σε 6 ατυχήματα ημερησίως.

Εκτός από τα παραπάνω, η δυνατότητα συγχρονισμού του πράσινου και κόκκινου σε οδικές αρτηρίες, θα μπορούσε να διευκολύνει και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 SF FordLights01

Η λειτουργία του συστήματος

Το project, που ονομάστηκε ACCorD (Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf) είχε διάρκεια από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάρτιο 2022 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

H Ford δοκίμασε την τεχνολογία σε έναν δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και σε δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη, την εγκατάσταση των οποίων ανέλαβαν οι συνεργάτες στο project.

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, που διετέλεσε χρέη τόσο ασθενοφόρου, όσο και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το όχημα έδινε σήμα στους κοντινούς σηματοδότες, για αλλαγή σε πράσινο. Μόλις είχε περάσει από τη διασταύρωση, εκείνοι επανέρχονταν στην προγενέστερη κατάστασή τους.

Σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης, το αυτοκίνητο λάμβανε πληροφορίες σχετικά με το χρονικό σημείο που άλλαζαν χρώμα οι σηματοδότες.

SF FordLights04

Αμέσως μετά, η ταχύτητα προσαρμοζόταν από το σύστημα Adaptive Cruise Control με τέτοιο τρόπο, ώστε το Kuga να συναντά διαδοχικά πράσινα φανάρια, γεγονός που βοηθά στην διαμόρφωση πιο ομαλής ροής κυκλοφορίας.

Εφόσον που ο σηματοδότης ήταν κόκκινος, η ταχύτητα μειωνόταν πολύ (από 50 σε 30 χλμ./ώρα), ώστε εκείνο να φτάσει στο φανάρι όταν αυτό θα γίνει πράσινο.

Ακόμη και αν το κόκκινο χρώμα δεν έσβηνε, η μείωση της ταχύτητας βοηθούσε ώστε το αυτοκίνητο να μείνει ακινητοποιημένο για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, στο φανάρι.

Την "ευθύνη" της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών έχει "αναλάβει" η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με υποδομές, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο», δήλωσε ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης.

Δείτε το video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρώπη: Πιέσεις για περισσότερα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων
Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)

S5 Box