SAFETY FIRST

Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγεί, πολύ συχνά, σε σοβαρά ατυχήματα.


Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το είδος, αλλά και τον αριθμό των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. στους ελληνικούς δρόμους. Πιο "δημοφιλής" παραβίαση είναι εκείνη των ορίων ταχύτητας, με 173.476 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, τη στιγμή που η ίδια παραβίαση για το 2014 είχε καταγραφεί 156.892 φορές. Ακολουθεί η μη χρήση κράνους, που πάντως το 2015 μειώθηκε σε 52.783 περιπτώσεις σε σύγκριση με τις 54.354 του 2014 και η μη χρήση ζώνης, που επίσης μειώθηκε από 34.526 περιπτώσεις το 2014, σε 29.611 το 2015.

Σημαντικός αριθμός, που μάλιστα δεν είχε μεγάλη αυξομείωση είναι εκείνος όσων οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης, με 29.191 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, έναντι 29.597 την περασμένη χρονιά. Η χρήση κινητού τηλεφώνου, που αποτελεί επίσης μια σημαντική αιτία ατυχημάτων λόγω της απόσπασης προσοχής του οδηγού, είχε 23.459 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2014, που μειώθηκαν σε 19.730 περιστατικά το 2015. Σημειώνεται, πως ακόμη μια παραβίαση που συνέβη πολλές φορές αφορούσε στο ΚΤΕΟ των αυτοκινήτων, καθώς 30.683 φορές βρέθηκαν αυτοκίνητα χωρίς ΚΤΕΟ το 2014, που την επόμενη χρονιά μειώθηκαν στα 25.130.

Αν και η φύση των παραβιάσεων είναι τέτοια που δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα, εντούτοις οι έρευνες έχουν δείξει πως όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και όσο καλύτερη είναι η αστυνόμευση σε αυτό, τόσο μειώνονται τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Περισσότερα Safety First

12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)

S5 Box