SAFETY FIRST

Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγεί, πολύ συχνά, σε σοβαρά ατυχήματα.


Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το είδος, αλλά και τον αριθμό των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. στους ελληνικούς δρόμους. Πιο "δημοφιλής" παραβίαση είναι εκείνη των ορίων ταχύτητας, με 173.476 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, τη στιγμή που η ίδια παραβίαση για το 2014 είχε καταγραφεί 156.892 φορές. Ακολουθεί η μη χρήση κράνους, που πάντως το 2015 μειώθηκε σε 52.783 περιπτώσεις σε σύγκριση με τις 54.354 του 2014 και η μη χρήση ζώνης, που επίσης μειώθηκε από 34.526 περιπτώσεις το 2014, σε 29.611 το 2015.

Σημαντικός αριθμός, που μάλιστα δεν είχε μεγάλη αυξομείωση είναι εκείνος όσων οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης, με 29.191 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, έναντι 29.597 την περασμένη χρονιά. Η χρήση κινητού τηλεφώνου, που αποτελεί επίσης μια σημαντική αιτία ατυχημάτων λόγω της απόσπασης προσοχής του οδηγού, είχε 23.459 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2014, που μειώθηκαν σε 19.730 περιστατικά το 2015. Σημειώνεται, πως ακόμη μια παραβίαση που συνέβη πολλές φορές αφορούσε στο ΚΤΕΟ των αυτοκινήτων, καθώς 30.683 φορές βρέθηκαν αυτοκίνητα χωρίς ΚΤΕΟ το 2014, που την επόμενη χρονιά μειώθηκαν στα 25.130.

Αν και η φύση των παραβιάσεων είναι τέτοια που δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα, εντούτοις οι έρευνες έχουν δείξει πως όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και όσο καλύτερη είναι η αστυνόμευση σε αυτό, τόσο μειώνονται τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Περισσότερα Safety First

Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)

S5 Box