SAFETY FIRST

Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγεί, πολύ συχνά, σε σοβαρά ατυχήματα.


Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το είδος, αλλά και τον αριθμό των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. στους ελληνικούς δρόμους. Πιο "δημοφιλής" παραβίαση είναι εκείνη των ορίων ταχύτητας, με 173.476 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, τη στιγμή που η ίδια παραβίαση για το 2014 είχε καταγραφεί 156.892 φορές. Ακολουθεί η μη χρήση κράνους, που πάντως το 2015 μειώθηκε σε 52.783 περιπτώσεις σε σύγκριση με τις 54.354 του 2014 και η μη χρήση ζώνης, που επίσης μειώθηκε από 34.526 περιπτώσεις το 2014, σε 29.611 το 2015.

Σημαντικός αριθμός, που μάλιστα δεν είχε μεγάλη αυξομείωση είναι εκείνος όσων οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης, με 29.191 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015, έναντι 29.597 την περασμένη χρονιά. Η χρήση κινητού τηλεφώνου, που αποτελεί επίσης μια σημαντική αιτία ατυχημάτων λόγω της απόσπασης προσοχής του οδηγού, είχε 23.459 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2014, που μειώθηκαν σε 19.730 περιστατικά το 2015. Σημειώνεται, πως ακόμη μια παραβίαση που συνέβη πολλές φορές αφορούσε στο ΚΤΕΟ των αυτοκινήτων, καθώς 30.683 φορές βρέθηκαν αυτοκίνητα χωρίς ΚΤΕΟ το 2014, που την επόμενη χρονιά μειώθηκαν στα 25.130.

Αν και η φύση των παραβιάσεων είναι τέτοια που δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα, εντούτοις οι έρευνες έχουν δείξει πως όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και όσο καλύτερη είναι η αστυνόμευση σε αυτό, τόσο μειώνονται τα Τροχαία Ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Περισσότερα Safety First

Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)

S5 Box