SAFETY FIRST

Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό.

Μέσω του Σχεδίου Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια", το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει να αναμορφώσει το πλαίσιο θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής δοκιμασίας για τους υποψήφιους οδηγούς, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας οδήγησης.

Μια βασική διαφοροποίηση που φέρνει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, μεγέθους 72 σελίδων, είναι ότι ως κατώτατο όριο ηλικίας για παρακολούθηση μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για απόκτηση άδειας οδήγησης, ορίζονται τα 17 έτη.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ολοκληρώσει τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης, θα μπορούν να εξεταστούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό.

Εφόσον οι υποψήφιοι περάσουν τις εξετάσεις, θα μπορούν να λάβουν προσωρινή άδεια οδήγησης μέχρι τη συμπλήρωση 18 ετών, όταν και θα τους χορηγηθεί το κανονικό έντυπο και η άδειά τους, θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση, όσοι έχουν λάβει προσωρινή άδεια, θα μπορούν να οδηγούν έχοντας μαζί τους συνοδό.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την οδήγηση με συνοδό, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ακόμη, μέσω του προτεινόμενου Νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών

Αναδιαμόρφωση και απλούστευση στην ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης

Διάθεση Ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων και σε άλλες γλώσσες πέραν της Ελληνικής

Αυστηρότερος έλεγχος διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων του υφιστάμενου συστήματος

Ενημέρωση υποψηφίων με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών

Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο στόχος για το Σχέδιο Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια" είναι τετραπλός.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Νομοσχέδιο εστιάζει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών, στην ενίσχυση της διαφάνειας ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, κάτι που θα επιτευχθεί εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εξέτασης, καθώς επίσης και στην προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας με πράξεις.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Φωτογραφία: Unsplash-Jan Baborak

Περισσότερα Safety First

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)

S5 Box