SAFETY FIRST

Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό.

Μέσω του Σχεδίου Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια", το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει να αναμορφώσει το πλαίσιο θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής δοκιμασίας για τους υποψήφιους οδηγούς, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας οδήγησης.

Μια βασική διαφοροποίηση που φέρνει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, μεγέθους 72 σελίδων, είναι ότι ως κατώτατο όριο ηλικίας για παρακολούθηση μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για απόκτηση άδειας οδήγησης, ορίζονται τα 17 έτη.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ολοκληρώσει τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης, θα μπορούν να εξεταστούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό.

Εφόσον οι υποψήφιοι περάσουν τις εξετάσεις, θα μπορούν να λάβουν προσωρινή άδεια οδήγησης μέχρι τη συμπλήρωση 18 ετών, όταν και θα τους χορηγηθεί το κανονικό έντυπο και η άδειά τους, θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση, όσοι έχουν λάβει προσωρινή άδεια, θα μπορούν να οδηγούν έχοντας μαζί τους συνοδό.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την οδήγηση με συνοδό, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ακόμη, μέσω του προτεινόμενου Νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών

Αναδιαμόρφωση και απλούστευση στην ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης

Διάθεση Ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων και σε άλλες γλώσσες πέραν της Ελληνικής

Αυστηρότερος έλεγχος διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων του υφιστάμενου συστήματος

Ενημέρωση υποψηφίων με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών

Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο στόχος για το Σχέδιο Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια" είναι τετραπλός.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Νομοσχέδιο εστιάζει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών, στην ενίσχυση της διαφάνειας ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, κάτι που θα επιτευχθεί εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εξέτασης, καθώς επίσης και στην προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας με πράξεις.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Φωτογραφία: Unsplash-Jan Baborak

Περισσότερα Safety First

O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)

S5 Box