SAFETY FIRST

Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό.

Μέσω του Σχεδίου Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια", το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει να αναμορφώσει το πλαίσιο θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής δοκιμασίας για τους υποψήφιους οδηγούς, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας οδήγησης.

Μια βασική διαφοροποίηση που φέρνει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, μεγέθους 72 σελίδων, είναι ότι ως κατώτατο όριο ηλικίας για παρακολούθηση μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για απόκτηση άδειας οδήγησης, ορίζονται τα 17 έτη.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ολοκληρώσει τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης, θα μπορούν να εξεταστούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό.

Εφόσον οι υποψήφιοι περάσουν τις εξετάσεις, θα μπορούν να λάβουν προσωρινή άδεια οδήγησης μέχρι τη συμπλήρωση 18 ετών, όταν και θα τους χορηγηθεί το κανονικό έντυπο και η άδειά τους, θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση, όσοι έχουν λάβει προσωρινή άδεια, θα μπορούν να οδηγούν έχοντας μαζί τους συνοδό.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την οδήγηση με συνοδό, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ακόμη, μέσω του προτεινόμενου Νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών

Αναδιαμόρφωση και απλούστευση στην ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης

Διάθεση Ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων και σε άλλες γλώσσες πέραν της Ελληνικής

Αυστηρότερος έλεγχος διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων του υφιστάμενου συστήματος

Ενημέρωση υποψηφίων με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών

Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο στόχος για το Σχέδιο Νόμου "Οδηγώντας με Ασφάλεια" είναι τετραπλός.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Νομοσχέδιο εστιάζει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών, στην ενίσχυση της διαφάνειας ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, κάτι που θα επιτευχθεί εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εξέτασης, καθώς επίσης και στην προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας με πράξεις.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Φωτογραφία: Unsplash-Jan Baborak

Περισσότερα Safety First

Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)

S5 Box