SAFETY FIRST

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους.

Οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι πολλές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από μεγάλους φορείς είτε από επιμέρους οργανισμούς σε κάθε χώρα.

Καθώς η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων με θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου είναι διαρκής.

Ποια είναι όμως τα νόμιμα όρια για την οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ; Καταρχάς, σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως μπορεί να υφίσταται νόμιμο όριο, ωστόσο από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει οινόπνευμα στον οργανισμό μας, οι λειτουργίες του μεταβάλλονται με κύρια εξ αυτών, τη μείωση των αντανακλαστικών μας. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, πως ακόμη και ένα ποτήρι κρασιού να έχουμε καταναλώσει, μπορεί μεν να είμαστε εντός ορίων νομιμότητας ως προς την οδήγηση, ωστόσο έχουμε ήδη μειώσει την απόδοσή μας, γεγονός που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποβεί μοιραίο. Για αυτό το λόγο, ανεξάρτητα από τα όρια, συνίσταται πριν οδηγήσουμε, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ για εύλογο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω, βρίσκεται ένας κατάλογος που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) με το ανώτατο νόμιμο όριο γραμμαρίων οινοπνεύματος ανά λίτρο αίματος, που μπορεί να βρεθεί στον οργανισμό κάθε οδηγού στις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί, πως σε αρκετές χώρες υπάρχουν διαφορετικές όρια για νέους και επαγγελματίες οδηγούς.

Ταυτόχρονα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) στις οποίες το ανώτατο όριο είναι μηδενικό, δηλαδή δεν επιτρέπεται η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Χώρα / Ανώτατο Όριο Αλκοόλ (g/l)
Αυστρία / 0.5
Βέλγιο   /  0.5
Κύπρος /   0.22
Τσεχία  /   0
Δανία   /   0.5
Εσθονία /   0.2
Φινλανδία /  0.22
Γαλλία      /  0.5
Γερμανία  /   0.5
Ελλάδα    /   0.5
Ουγγαρία  /  0
Ιρλανδία   /  0.5
Ιταλία      /   0.5
Λετονία   /   0.5
Λιθουανία /  0.4
Λουξεμβούργο / 0.5
Μάλτα    / 0.8
Ολλανδία  / 0.5
Πολωνία   / 0.2
Πορτογαλία  /  0.5
Σλοβακία  /  0
Σλοβενία  /  0.5
Ισπανία   /   0.5
Σουηδία  /   0.2
Ηνωμένο Βασίλειο / 0.8

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι όπως αναφέρει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αποκτήσουμε πλήρη γνώση του ποσοστού των οδηγών που ξεπερνούν το νόμιμο όριο σε κάθε χώρα, θα πρέπει όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούν την ίδια διαδικασία, αλλά και την ίδια μεθοδολογία. Κάτι που μέχρι σήμερα δε συμβαίνει, καθώς η κάθε χώρα διενεργεί τα αλκοτέστ με διαφορετικό τρόπο και μεθοδολογία, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες.

To συμπέρασμα είναι πως και σε αυτό, όπως και σε όλα τα κομμάτια που αφορούν τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)

S5 Box