SAFETY FIRST

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους.

Οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι πολλές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από μεγάλους φορείς είτε από επιμέρους οργανισμούς σε κάθε χώρα.

Καθώς η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων με θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου είναι διαρκής.

Ποια είναι όμως τα νόμιμα όρια για την οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ; Καταρχάς, σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως μπορεί να υφίσταται νόμιμο όριο, ωστόσο από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει οινόπνευμα στον οργανισμό μας, οι λειτουργίες του μεταβάλλονται με κύρια εξ αυτών, τη μείωση των αντανακλαστικών μας. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, πως ακόμη και ένα ποτήρι κρασιού να έχουμε καταναλώσει, μπορεί μεν να είμαστε εντός ορίων νομιμότητας ως προς την οδήγηση, ωστόσο έχουμε ήδη μειώσει την απόδοσή μας, γεγονός που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποβεί μοιραίο. Για αυτό το λόγο, ανεξάρτητα από τα όρια, συνίσταται πριν οδηγήσουμε, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ για εύλογο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω, βρίσκεται ένας κατάλογος που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) με το ανώτατο νόμιμο όριο γραμμαρίων οινοπνεύματος ανά λίτρο αίματος, που μπορεί να βρεθεί στον οργανισμό κάθε οδηγού στις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί, πως σε αρκετές χώρες υπάρχουν διαφορετικές όρια για νέους και επαγγελματίες οδηγούς.

Ταυτόχρονα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) στις οποίες το ανώτατο όριο είναι μηδενικό, δηλαδή δεν επιτρέπεται η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Χώρα / Ανώτατο Όριο Αλκοόλ (g/l)
Αυστρία / 0.5
Βέλγιο   /  0.5
Κύπρος /   0.22
Τσεχία  /   0
Δανία   /   0.5
Εσθονία /   0.2
Φινλανδία /  0.22
Γαλλία      /  0.5
Γερμανία  /   0.5
Ελλάδα    /   0.5
Ουγγαρία  /  0
Ιρλανδία   /  0.5
Ιταλία      /   0.5
Λετονία   /   0.5
Λιθουανία /  0.4
Λουξεμβούργο / 0.5
Μάλτα    / 0.8
Ολλανδία  / 0.5
Πολωνία   / 0.2
Πορτογαλία  /  0.5
Σλοβακία  /  0
Σλοβενία  /  0.5
Ισπανία   /   0.5
Σουηδία  /   0.2
Ηνωμένο Βασίλειο / 0.8

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι όπως αναφέρει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αποκτήσουμε πλήρη γνώση του ποσοστού των οδηγών που ξεπερνούν το νόμιμο όριο σε κάθε χώρα, θα πρέπει όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούν την ίδια διαδικασία, αλλά και την ίδια μεθοδολογία. Κάτι που μέχρι σήμερα δε συμβαίνει, καθώς η κάθε χώρα διενεργεί τα αλκοτέστ με διαφορετικό τρόπο και μεθοδολογία, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες.

To συμπέρασμα είναι πως και σε αυτό, όπως και σε όλα τα κομμάτια που αφορούν τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Αυτόνομη αλλαγή λωρίδας: Οι οδηγοί είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος
Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης συνεχίζεται, οπότε η θέσπιση της κατάλληλης νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία, καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα που χρήζουν αποσαφήνισης. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)

S5 Box