SAFETY FIRST

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα.

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα συζητήσεων. Η Mercedes-Benz έχει αναπτύξει δράση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του ESV (Experimental Safety Vehicle), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, παρουσίασε το Mercedes-Benz ESF 2019.

Πρόκειται για πρωτότυπο πειραματικό όχημα, που βασίζεται στην Mercedes-Benz GLE, εφοδιάζεται με υβριδικό σύστημα κίνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, κινείται αυτόνομα. Μέσω του ESF 2019, η Mercedes θέλησε να προσφέρει μια εικόνα από τα τεχνολογικά συστήματα, που θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν στα νέα αυτοκίνητα.

SF MercedesESF02

Οι εξελίξεις που παρουσίασε μέσω του ESF 2019 η Mercedes-Benz, αφορούν σε πολλούς τομείς. Για την ασφάλεια του οδηγού, όταν το όχημα κινείται αυτόματα, το τιμόνι μαζεύεται σε ειδικό χώρο, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να μην τραυματιστεί ο οδηγός. Αυτό οδήγησε και σε διαφορετική τοποθέτηση των αερόσακων, οι οποίοι δεν βρίσκονται στο τιμόνι, αλλά στον πίνακα οργάνων. Επίσης, παρουσιάστηκαν ειδικά σχεδιασμένοι πλευρικοί αερόσακοι, οι οποίοι "τυλίγουν" το σώμα του επιβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Για την ασφάλεια των παιδιών, έχει υιοθετηθεί σύστημα Pre-Safe Child. Σύμφωνα με αυτό, οι ζώνες ασφαλείας τεντώνονται περισσότερο και σφίγγουν περισσότερο γύρω από το σώμα του παιδιού. Αυτό βοηθά στη μείωση των φορτίων που θα ασκηθούν στο παιδικό σώμα σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, προτείνεται σύστημα παρακολούθησης της εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος, αλλά και παρακολούθησης των παιδιών ενώ αυτά κάθονται στη θέση τους.

SF MercedesESF04

Σχετικά με την περίπτωση ακινητοποίησης στο δρόμο, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει ειδικό μικρό ρομπότ. Αυτό εμφανίζεται από το πίσω μέρος του οχήματος, κινείται ανάποδα στο δρόμο και στέκεται, υπό μορφή προειδοποιητικού τριγώνου, εκεί που θα έπρεπε να το τοποθετήσουμε μόνοι μας. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση προβλήματος ένα προειδοποιητικό τρίγωνο εμφανίζεται ταυτόχρονα στην οροφή και στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου.

Τέλος, για να ενθαρρύνει τους πίσω επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει θέρμανση ζώνης, φωτισμός της πόρπης, πόρπες ζωνών ασφαλείας με USB κ.α.

Το Mercedes-Benz ESF 2019 σε video

Περισσότερα Safety First

Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)

S5 Box