SAFETY FIRST

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα.

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα συζητήσεων. Η Mercedes-Benz έχει αναπτύξει δράση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του ESV (Experimental Safety Vehicle), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, παρουσίασε το Mercedes-Benz ESF 2019.

Πρόκειται για πρωτότυπο πειραματικό όχημα, που βασίζεται στην Mercedes-Benz GLE, εφοδιάζεται με υβριδικό σύστημα κίνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, κινείται αυτόνομα. Μέσω του ESF 2019, η Mercedes θέλησε να προσφέρει μια εικόνα από τα τεχνολογικά συστήματα, που θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν στα νέα αυτοκίνητα.

SF MercedesESF02

Οι εξελίξεις που παρουσίασε μέσω του ESF 2019 η Mercedes-Benz, αφορούν σε πολλούς τομείς. Για την ασφάλεια του οδηγού, όταν το όχημα κινείται αυτόματα, το τιμόνι μαζεύεται σε ειδικό χώρο, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να μην τραυματιστεί ο οδηγός. Αυτό οδήγησε και σε διαφορετική τοποθέτηση των αερόσακων, οι οποίοι δεν βρίσκονται στο τιμόνι, αλλά στον πίνακα οργάνων. Επίσης, παρουσιάστηκαν ειδικά σχεδιασμένοι πλευρικοί αερόσακοι, οι οποίοι "τυλίγουν" το σώμα του επιβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Για την ασφάλεια των παιδιών, έχει υιοθετηθεί σύστημα Pre-Safe Child. Σύμφωνα με αυτό, οι ζώνες ασφαλείας τεντώνονται περισσότερο και σφίγγουν περισσότερο γύρω από το σώμα του παιδιού. Αυτό βοηθά στη μείωση των φορτίων που θα ασκηθούν στο παιδικό σώμα σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, προτείνεται σύστημα παρακολούθησης της εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος, αλλά και παρακολούθησης των παιδιών ενώ αυτά κάθονται στη θέση τους.

SF MercedesESF04

Σχετικά με την περίπτωση ακινητοποίησης στο δρόμο, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει ειδικό μικρό ρομπότ. Αυτό εμφανίζεται από το πίσω μέρος του οχήματος, κινείται ανάποδα στο δρόμο και στέκεται, υπό μορφή προειδοποιητικού τριγώνου, εκεί που θα έπρεπε να το τοποθετήσουμε μόνοι μας. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση προβλήματος ένα προειδοποιητικό τρίγωνο εμφανίζεται ταυτόχρονα στην οροφή και στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου.

Τέλος, για να ενθαρρύνει τους πίσω επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει θέρμανση ζώνης, φωτισμός της πόρπης, πόρπες ζωνών ασφαλείας με USB κ.α.

Το Mercedes-Benz ESF 2019 σε video

Περισσότερα Safety First

Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)

S5 Box