SAFETY FIRST

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα.

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα συζητήσεων. Η Mercedes-Benz έχει αναπτύξει δράση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του ESV (Experimental Safety Vehicle), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, παρουσίασε το Mercedes-Benz ESF 2019.

Πρόκειται για πρωτότυπο πειραματικό όχημα, που βασίζεται στην Mercedes-Benz GLE, εφοδιάζεται με υβριδικό σύστημα κίνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, κινείται αυτόνομα. Μέσω του ESF 2019, η Mercedes θέλησε να προσφέρει μια εικόνα από τα τεχνολογικά συστήματα, που θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν στα νέα αυτοκίνητα.

SF MercedesESF02

Οι εξελίξεις που παρουσίασε μέσω του ESF 2019 η Mercedes-Benz, αφορούν σε πολλούς τομείς. Για την ασφάλεια του οδηγού, όταν το όχημα κινείται αυτόματα, το τιμόνι μαζεύεται σε ειδικό χώρο, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να μην τραυματιστεί ο οδηγός. Αυτό οδήγησε και σε διαφορετική τοποθέτηση των αερόσακων, οι οποίοι δεν βρίσκονται στο τιμόνι, αλλά στον πίνακα οργάνων. Επίσης, παρουσιάστηκαν ειδικά σχεδιασμένοι πλευρικοί αερόσακοι, οι οποίοι "τυλίγουν" το σώμα του επιβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Για την ασφάλεια των παιδιών, έχει υιοθετηθεί σύστημα Pre-Safe Child. Σύμφωνα με αυτό, οι ζώνες ασφαλείας τεντώνονται περισσότερο και σφίγγουν περισσότερο γύρω από το σώμα του παιδιού. Αυτό βοηθά στη μείωση των φορτίων που θα ασκηθούν στο παιδικό σώμα σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, προτείνεται σύστημα παρακολούθησης της εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος, αλλά και παρακολούθησης των παιδιών ενώ αυτά κάθονται στη θέση τους.

SF MercedesESF04

Σχετικά με την περίπτωση ακινητοποίησης στο δρόμο, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει ειδικό μικρό ρομπότ. Αυτό εμφανίζεται από το πίσω μέρος του οχήματος, κινείται ανάποδα στο δρόμο και στέκεται, υπό μορφή προειδοποιητικού τριγώνου, εκεί που θα έπρεπε να το τοποθετήσουμε μόνοι μας. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση προβλήματος ένα προειδοποιητικό τρίγωνο εμφανίζεται ταυτόχρονα στην οροφή και στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου.

Τέλος, για να ενθαρρύνει τους πίσω επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας, το Mercedes-Benz ESF 2019 διαθέτει θέρμανση ζώνης, φωτισμός της πόρπης, πόρπες ζωνών ασφαλείας με USB κ.α.

Το Mercedes-Benz ESF 2019 σε video

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box