SAFETY FIRST

Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis Hamilton.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, περιληπτικά να αναφέρουμε πως στον πρόσφατο αγώνα του πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο 4 φορές Πρωταθλητής, Γερμανός Sebastian Vettel εξαγριώθηκε όταν ο 3 φορές Πρωταθλητής, Άγγλος Lewis Hamilton φρέναρε ως πρωτοπόρος, ενώ ο αγώνας βρισκόταν υπό καθεστώς Αυτοκινήτου Ασφαλείας, με αποτέλεσμα ο Vettel να πέσει στο πίσω μέρος του μονοθεσίου του αντιπάλου του. Έπειτα ο Γερμανός στάθηκε δίπλα στο μονοθέσιο του Άγγλου και για να δείξει τη δυσαρέσκειά του, χτύπησε με τη Ferrari τη Mercedes.

Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη και πέραν της τιμωρίας που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Sebastian Vettel κλήθηκε να απολογηθεί για την ενέργειά του, ενώπιον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και του Προέδρου της, Γάλλου Jean Todt, προσωπικά. Επειδή ο Vettel παραδέχθηκε το λάθος του το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο επειδή ακριβώς οι οδηγοί της Formula 1 αποτελούν πρότυπα για πολλούς νέους, τόσο ως οδηγοί όσο και ως άνθρωποι, έπειτα από εισήγηση του ίδιου του Todt, ο Vettel δε θα συμμετάσχει σε καμία δράση Οδικής Ασφάλειας της FIA μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ακριβώς τη μεγάλη σημασία που έχει η Οδική Ασφάλεια για τη FIA, αλλά και το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο τομέα, πρωταρχική σημασία έχει η συμπεριφορά στο δρόμο, περισσότερο από την ικανότητα χειρισμού. Γιατί ενώ κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια οδηγική ικανότητα του Sebastian Vettel, η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή και μπορεί να δημιουργήσει πολύ άσχημο πρότυπο σε πολλούς νέους οδηγούς ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός θα απέχει από τις εκδηλώσεις Οδικής Ασφάλειας της FIA για όλο το 2017.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Στη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)

S5 Box