SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC.


Όπως κατέδειξαν τα δεδομένα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (British Science Festival) στο Swansea, οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών έχουν 3-4 φορές λιγότερα ατυχήματα, σε σύγκριση με τους οδηγούς ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με τον Βοηθό Καθηγητή Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea κ. Charles Musselwhite, μπορεί οι ηλικιωμένοι να ηλικιωμένοι να εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα από όσοι είναι περίπου 40 ετών, όμως σίγουρα εμπλέκονται σε λιγότερα ατυχήματα από τους πολύ νέους οδηγούς. Οι πιο ηλικιωμένοι, κάνουν περισσότερα λάθη όταν αισθάνονται πίεση από άλλους οδηγούς, κυρίως όταν έχουν να στρίψουν δεξιά ή να κάνουν προσπέραση. Από την άλλη, οι νέοι οδηγοί, ηλικίας 17-21 ετών έχουν ατυχήματα που αφορούν κυρίως την υπερβολική ταχύτητα ή την απώλεια ελέγχου του οχήματός τους.

Αν παρατηρήσει κάποιος την στατιστική των ατυχημάτων, θα διαπιστώσει πως υπάρχει αύξηση για τους οδηγούς ηλικίας άνω των 75 ετών, που σύμφωνα με τον καθηγητή Musselwhite οφείλεται στην αυξανόμενη φυσική αδυναμία. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι εμπλέκονται σε διαφορετικής φύσεως ατυχήματα, σε σύγκριση με τους νέους. Οι νεότεροι οδηγοί συνήθως εμπλέκονται σε ατυχήματα που αφορούν σε ένα αυτοκίνητο, λόγω απώλειας ελέγχου, τη στιγμή που οι πιο ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερης έκτασης ατυχήματα. Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μικρά ατυχήματα, όταν προσπαθούν να παρκάρουν ή γενικά όταν κάνουν ελιγμούς σε πολύ μικρό χώρο, ενώ ταυτόχρονα συχνό είναι το φαινόμενο ηλικιωμένοι να τρακάρουν μεταξύ τους, στοιχείο που μεταξύ άλλων δείχνει πως κάνουν αντίστοιχα λάθη. Πάντως, οι πιο ηλικιωμένοι οδηγοί ισοσταθμίζουν τη φυσική τους αδυναμία με μεγαλύτερη πρόληψη από τη στιγμή που συνήθως οδηγούν πιο αργά, αφήνουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή προτιμούν να οδηγήσουν όταν ο καιρός είναι καλός ή κατά τις ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη. 

Μπορεί η αυθόρμητη σκέψη που κάνουμε όλοι να είναι πως με τα χρόνια το επίπεδο της οδήγησης μειώνεται, όμως το τελικό αποτέλεσμα που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο αριθμός των ατυχημάτων που εμπλέκονται οι ηλικιακές ομάδες, να είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και όχι μόνο της φυσικής ικανότητας οδήγησης.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)

S5 Box