SAFETY FIRST

Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί.

Από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου 2022, κάθε νέο αυτοκίνητο που παράγεται, θα πρέπει να διαθέτει μαύρο κουτί, όπως συμβαίνει στα αεροπλάνα, καθώς και το έξυπνο σύστημα ελέγχου ταχύτητας "Intelligent Speed Limiter".

Τι είναι όμως το Intelligent Speed Limiter; Πρόκειται για έξυπνο σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στη χρήση κάμερας, λειτουργώντας υποστηρικτικά στον οδηγό, αν εκείνος υπερβεί τα όρια ταχύτητας.

Όπως τονίζεται διαρκώς, τόσο από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και από τις νομοθετικές αρχές, τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης, όπως το "Intelligent Speed Limiter" δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς, αλλά έρχονται να δώσουν... χείρα βοηθείας.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν το Intelligent Speed Limiter παραμένει σε λειτουργία, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα με τις κινήσεις του, να μην επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή.

Με βάση τους κανονισμούς, το σύστημα θα εξελίσσεται με 4 δυνατότητες και τον κάθε Κατασκευαστή, να επιλέγει αυτήν που επιθυμεί.

Οι δύο βασικές λειτουργίες αφορούν σε οπτική και ακουστική ειδοποίηση, μέσω σήμανσης στο πεδίο ορατότητας ή συγκεκριμένου ήχου, που δείχνουν στον οδηγό ότι ανιχνεύθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Μια πιο προχωρημένη "υπόθεση εργασίας", είναι η εφαρμογή ανάδρασης του γκαζιού, με άσκηση αντίρροπης δύναμης που "μαζεύει" το πεντάλ με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας, κάτι που θα συμβαίνει και εφόσον ανιχνευθεί υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο οδηγός μπορεί να "παρακάμψει" το σύστημα, πατώντας με μεγαλύτερη δύναμη το γκάζι.
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος, μόνο όμως πριν από την εκκίνηση του αυτοκινήτου και όχι όταν αυτό βρίσκεται εν κινήσει.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council), οι ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για το Intelligent Speed Limiter, θα καταστήσουν το σύστημα όχι ιδιαίτερα ωφέλιμο, αφού θα παράγεται απλά έναν ενοχλητικό, όπως χαρακτηρίζεται, ήχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, καθώς τα στοιχεία που θα επεξεργάζεται το σύστημα προέρχονται μόνο από κάμερες και όχι από ψηφιακό χάρτη τοποθέτησης των ορίων ταχύτητας, δεν αποκλείεται το Intelligent Speed Limiter να βασίζεται σεμη ακριβή δεδομένα.

Με ανάλογο σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται και η χρήση των μαύρων κουτιών, ή πιο σωστά Ηλεκτρονικών Καταγραφικών Δεδομένων (EDR) αφού όπως αναφέρεται από το ETSC, οι προδιαγραφές τους δεν επιτρέπουν την καταγραφή ώρας, ημερομηνίας και τοποθεσίας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση των συνθηκών ενός ατυχήματος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)

S5 Box