SAFETY FIRST

Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί.

Από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου 2022, κάθε νέο αυτοκίνητο που παράγεται, θα πρέπει να διαθέτει μαύρο κουτί, όπως συμβαίνει στα αεροπλάνα, καθώς και το έξυπνο σύστημα ελέγχου ταχύτητας "Intelligent Speed Limiter".

Τι είναι όμως το Intelligent Speed Limiter; Πρόκειται για έξυπνο σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στη χρήση κάμερας, λειτουργώντας υποστηρικτικά στον οδηγό, αν εκείνος υπερβεί τα όρια ταχύτητας.

Όπως τονίζεται διαρκώς, τόσο από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και από τις νομοθετικές αρχές, τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης, όπως το "Intelligent Speed Limiter" δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς, αλλά έρχονται να δώσουν... χείρα βοηθείας.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν το Intelligent Speed Limiter παραμένει σε λειτουργία, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα με τις κινήσεις του, να μην επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή.

Με βάση τους κανονισμούς, το σύστημα θα εξελίσσεται με 4 δυνατότητες και τον κάθε Κατασκευαστή, να επιλέγει αυτήν που επιθυμεί.

Οι δύο βασικές λειτουργίες αφορούν σε οπτική και ακουστική ειδοποίηση, μέσω σήμανσης στο πεδίο ορατότητας ή συγκεκριμένου ήχου, που δείχνουν στον οδηγό ότι ανιχνεύθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Μια πιο προχωρημένη "υπόθεση εργασίας", είναι η εφαρμογή ανάδρασης του γκαζιού, με άσκηση αντίρροπης δύναμης που "μαζεύει" το πεντάλ με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας, κάτι που θα συμβαίνει και εφόσον ανιχνευθεί υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο οδηγός μπορεί να "παρακάμψει" το σύστημα, πατώντας με μεγαλύτερη δύναμη το γκάζι.
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος, μόνο όμως πριν από την εκκίνηση του αυτοκινήτου και όχι όταν αυτό βρίσκεται εν κινήσει.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council), οι ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για το Intelligent Speed Limiter, θα καταστήσουν το σύστημα όχι ιδιαίτερα ωφέλιμο, αφού θα παράγεται απλά έναν ενοχλητικό, όπως χαρακτηρίζεται, ήχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, καθώς τα στοιχεία που θα επεξεργάζεται το σύστημα προέρχονται μόνο από κάμερες και όχι από ψηφιακό χάρτη τοποθέτησης των ορίων ταχύτητας, δεν αποκλείεται το Intelligent Speed Limiter να βασίζεται σεμη ακριβή δεδομένα.

Με ανάλογο σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται και η χρήση των μαύρων κουτιών, ή πιο σωστά Ηλεκτρονικών Καταγραφικών Δεδομένων (EDR) αφού όπως αναφέρεται από το ETSC, οι προδιαγραφές τους δεν επιτρέπουν την καταγραφή ώρας, ημερομηνίας και τοποθεσίας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση των συνθηκών ενός ατυχήματος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)

S5 Box