SAFETY FIRST

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα των τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους για τη χρονιά που πέρασε. Μπορεί τα θανατηφόρα τροχαία να μειώνονται διαρκώς στους δρόμους της Ευρώπης, ωστόσο η μείωση δεν είναι όσο γρήγορη θα θέλαμε. Συγκεκριμένα, το 2018 σημειώθηκαν 25.100 θάνατοι από τροχαία στις χώρες της Ε.Ε. (EU28), αριθμός που αποτελεί μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 21% σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, ο στόχος που είχε τεθεί για τη δεκαετία 2011-2020 ήταν τα θανατηφόρα να μειωθούν κατά 50%, ποσοστό που πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Μείωση θανάτων (2010-2018)

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη συνολική στατιστική. Η μελέτη των αριθμών προσφέρει ένα αναπάντεχα θετικό και ένα αναμενόμενα αρνητικό στοιχείο. Το θετικό είναι πως η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη από το 2010 έως το 2018, η οποία φτάνει στο 45% (ενώ στην Ευρώπη συνολικά είναι 21%). Συγκεκριμένα, το 2010 είχαμε 113 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων, ενώ το 2018 φτάσαμε στους 64 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων. Στο μεταξύ, το 2017 ο απολογισμός ήταν 68 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που συνιστά μείωση 6%, ανάμεσα στο 2017 και στο 2018. Το αρνητικό, είναι πως η θνησιμότητα στους ελληνικούς δρόμους ήταν τόσο μεγάλη, που παρά την τεράστια μείωση, η χώρα βρίσκεται μόλις στην 22η θέση και παραμένει μια από τις πιο "επικίνδυνες" στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Με βάση τα στατιστικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις λιγότερες απώλειες από τροχαία (28 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), ενώ ακολούθησαν Δανία (30 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων και Ιρλανδία (31 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων). Αντίθετα, οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία καταγράφηκαν σε Ρουμανία (96 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), Βουλγαρία (88 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων) και Λετονία (78 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για μείωση των τροχαίων τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται η ένταξη στο βασικό εξοπλισμό νέων αυτοκινήτων, έξυπνων τεχνολογικών συστημάτων όπως τα Intelligent Speed Assistance, Automated Emergency Braking και Lane Keeping Assistance. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2050, ενώ για τη δεκαετία 2021-2030 στόχος είναι η μείωση των θανάτων κατά 50% σε σύγκριση με το 2020.

Συνολικά στατιστικά 2010-2018

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)

S5 Box