SAFETY FIRST

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα των τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους για τη χρονιά που πέρασε. Μπορεί τα θανατηφόρα τροχαία να μειώνονται διαρκώς στους δρόμους της Ευρώπης, ωστόσο η μείωση δεν είναι όσο γρήγορη θα θέλαμε. Συγκεκριμένα, το 2018 σημειώθηκαν 25.100 θάνατοι από τροχαία στις χώρες της Ε.Ε. (EU28), αριθμός που αποτελεί μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 21% σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, ο στόχος που είχε τεθεί για τη δεκαετία 2011-2020 ήταν τα θανατηφόρα να μειωθούν κατά 50%, ποσοστό που πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Μείωση θανάτων (2010-2018)

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη συνολική στατιστική. Η μελέτη των αριθμών προσφέρει ένα αναπάντεχα θετικό και ένα αναμενόμενα αρνητικό στοιχείο. Το θετικό είναι πως η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη από το 2010 έως το 2018, η οποία φτάνει στο 45% (ενώ στην Ευρώπη συνολικά είναι 21%). Συγκεκριμένα, το 2010 είχαμε 113 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων, ενώ το 2018 φτάσαμε στους 64 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων. Στο μεταξύ, το 2017 ο απολογισμός ήταν 68 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που συνιστά μείωση 6%, ανάμεσα στο 2017 και στο 2018. Το αρνητικό, είναι πως η θνησιμότητα στους ελληνικούς δρόμους ήταν τόσο μεγάλη, που παρά την τεράστια μείωση, η χώρα βρίσκεται μόλις στην 22η θέση και παραμένει μια από τις πιο "επικίνδυνες" στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Με βάση τα στατιστικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις λιγότερες απώλειες από τροχαία (28 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), ενώ ακολούθησαν Δανία (30 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων και Ιρλανδία (31 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων). Αντίθετα, οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία καταγράφηκαν σε Ρουμανία (96 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), Βουλγαρία (88 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων) και Λετονία (78 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για μείωση των τροχαίων τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται η ένταξη στο βασικό εξοπλισμό νέων αυτοκινήτων, έξυπνων τεχνολογικών συστημάτων όπως τα Intelligent Speed Assistance, Automated Emergency Braking και Lane Keeping Assistance. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2050, ενώ για τη δεκαετία 2021-2030 στόχος είναι η μείωση των θανάτων κατά 50% σε σύγκριση με το 2020.

Συνολικά στατιστικά 2010-2018

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)

S5 Box