SAFETY FIRST

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα των τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους για τη χρονιά που πέρασε. Μπορεί τα θανατηφόρα τροχαία να μειώνονται διαρκώς στους δρόμους της Ευρώπης, ωστόσο η μείωση δεν είναι όσο γρήγορη θα θέλαμε. Συγκεκριμένα, το 2018 σημειώθηκαν 25.100 θάνατοι από τροχαία στις χώρες της Ε.Ε. (EU28), αριθμός που αποτελεί μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 21% σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, ο στόχος που είχε τεθεί για τη δεκαετία 2011-2020 ήταν τα θανατηφόρα να μειωθούν κατά 50%, ποσοστό που πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Μείωση θανάτων (2010-2018)

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη συνολική στατιστική. Η μελέτη των αριθμών προσφέρει ένα αναπάντεχα θετικό και ένα αναμενόμενα αρνητικό στοιχείο. Το θετικό είναι πως η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη από το 2010 έως το 2018, η οποία φτάνει στο 45% (ενώ στην Ευρώπη συνολικά είναι 21%). Συγκεκριμένα, το 2010 είχαμε 113 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων, ενώ το 2018 φτάσαμε στους 64 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων. Στο μεταξύ, το 2017 ο απολογισμός ήταν 68 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που συνιστά μείωση 6%, ανάμεσα στο 2017 και στο 2018. Το αρνητικό, είναι πως η θνησιμότητα στους ελληνικούς δρόμους ήταν τόσο μεγάλη, που παρά την τεράστια μείωση, η χώρα βρίσκεται μόλις στην 22η θέση και παραμένει μια από τις πιο "επικίνδυνες" στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Με βάση τα στατιστικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις λιγότερες απώλειες από τροχαία (28 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), ενώ ακολούθησαν Δανία (30 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων και Ιρλανδία (31 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων). Αντίθετα, οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία καταγράφηκαν σε Ρουμανία (96 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων), Βουλγαρία (88 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων) και Λετονία (78 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για μείωση των τροχαίων τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται η ένταξη στο βασικό εξοπλισμό νέων αυτοκινήτων, έξυπνων τεχνολογικών συστημάτων όπως τα Intelligent Speed Assistance, Automated Emergency Braking και Lane Keeping Assistance. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2050, ενώ για τη δεκαετία 2021-2030 στόχος είναι η μείωση των θανάτων κατά 50% σε σύγκριση με το 2020.

Συνολικά στατιστικά 2010-2018

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)

S5 Box