SAFETY FIRST

Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος.

Η εποχή που οι νέοι περίμεναν με ανυπομονησία τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης, φαίνεται πως έχουν περάσει.

Πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας IAM RoadSmart στην Αγγλία, έδειξε πως η πλειονότητα των νεαρών οδηγών ηλικίας 17-24 ετών αποφεύγουν να μάθουν να οδηγούν, αλλά και να αποκτήσουν δίπλωμα, με κύρια αιτία το υψηλό κόστος.

Σε στατιστικό δείγμα 1.000 ατόμων, ως πρωταρχικές αιτίες που οι νέοι δεν επιδιώκουν να οδηγήσουν αναδείχθηκαν το κόστος των μαθημάτων, αλλά και της λειτουργίας-συντήρησης ενός οχήματος, με 29%.

Στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά, βρίσκεται το κόστος των εξετάσεων (28%), ενώ ο φόβος της οδήγησης ακολουθεί με 26%.

Από εκεί και έπειτα, την απόφαση των νέων επηρεάζουν με 20% οι μεγάλες λίστες αναμονής και η διαδικασία εύρεσης/αγοράς νέου αυτοκινήτου, αφού ένας οδηγός λάβει άδεια οδήγησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δείχνει και τη γενικότερη σχέση των νέων με τα αυτοκίνητα, παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ποσοστό 14% και 11%, εκείνοι δηλώνουν πως δεν αισθάνονται να χρειάζονται κάποιο όχημα, ή πως άκουσαν τις παραινέσεις της οικογένειας ή των φίλων τους ώστε να μην οδηγούν.

Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις; Το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε πως θα προτιμούσε την ελεύθερη μετακίνηση με λεωφορείο, το 27% θα σταματούσε την οδήγηση αν τα εισιτήρια των τραίνων ήταν χαμηλότερα, ενώ 22% είναι υπέρ μορφών μετακίνησης όπως το τραμ.

"Η έρευνά μας δείχνει πως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, το κόστος εκμάθησης οδήγησης είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση άδειας οδήγησης, που θα μπορούσε να τους ανοίξει ευκαιρίες εργασίας και να αυξήσει την προσωπική τους κινητικότητα", σχολίασε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των ανθρώπων που περνούν σε υψηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης και των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για φθηνό ταξί, έχουν επίσης τροφοδοτήσει αυτή την πτώση.

"Πολλοί νέοι άνθρωπο δε διαθέτουν την οικονομική άνεση να δεσμευθούν στη συντήρηση ενός αυτοκινήτου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκριτικά πιο φθηνές εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

"Είναι ανησυχητικό που τόσοι νέοι άνθρωποι φοβούνται να οδηγήσουν, καθυστερώντας τη διαδικασία απόκτησης άδειας. Αν πίσω από το τιμόνι αισθάνεσαι άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την απόδοση, καθιστώντας τους δρόμους της Βρετανίας πιο επικίνδυνο μέρος από όσο χρειάζεται.

"Μπορούμε όλοι να παίξουμε το ρόλο μας, αφήνοντας τους πιο αδύναμους οδηγούς λίγο χαλαρούς, στην προσπάθεια να αποκτήσουν την πολύτιμη οδηγική εμπειρία που θα τους καταστήσει μακροπρόθεσμα, ασφαλέστερους οδηγούς.".

Διαβάστε αναλυτικά τις αιτίες που αποτρέπουν τους νέους οδηγούς να βρεθούν πίσω από το τιμόνι:

Κόστος μαθημάτων 29%

Κόστος λειτουργίας και συντήρησης αυτοκινήτου 29%

Κόστος εξετάσεων 28%

Φόβος οδήγησης 26%

Λίστες αναμονής εξετάσεων οδήγησης 20%

Εύρεση/αγορά αυτοκινήτου μετά από την απόκτηση διπλώματος 20%

Εύρεση χρόνου 19%

Αίσθηση πως δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο 14%

Συστάσεις από συγγενείς και φίλους να μην οδηγήσω 11%

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash-Thomas Loizeau

Περισσότερα Safety First

O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)

S5 Box