SAFETY FIRST

Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος.

Η εποχή που οι νέοι περίμεναν με ανυπομονησία τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης, φαίνεται πως έχουν περάσει.

Πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας IAM RoadSmart στην Αγγλία, έδειξε πως η πλειονότητα των νεαρών οδηγών ηλικίας 17-24 ετών αποφεύγουν να μάθουν να οδηγούν, αλλά και να αποκτήσουν δίπλωμα, με κύρια αιτία το υψηλό κόστος.

Σε στατιστικό δείγμα 1.000 ατόμων, ως πρωταρχικές αιτίες που οι νέοι δεν επιδιώκουν να οδηγήσουν αναδείχθηκαν το κόστος των μαθημάτων, αλλά και της λειτουργίας-συντήρησης ενός οχήματος, με 29%.

Στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά, βρίσκεται το κόστος των εξετάσεων (28%), ενώ ο φόβος της οδήγησης ακολουθεί με 26%.

Από εκεί και έπειτα, την απόφαση των νέων επηρεάζουν με 20% οι μεγάλες λίστες αναμονής και η διαδικασία εύρεσης/αγοράς νέου αυτοκινήτου, αφού ένας οδηγός λάβει άδεια οδήγησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δείχνει και τη γενικότερη σχέση των νέων με τα αυτοκίνητα, παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ποσοστό 14% και 11%, εκείνοι δηλώνουν πως δεν αισθάνονται να χρειάζονται κάποιο όχημα, ή πως άκουσαν τις παραινέσεις της οικογένειας ή των φίλων τους ώστε να μην οδηγούν.

Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις; Το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε πως θα προτιμούσε την ελεύθερη μετακίνηση με λεωφορείο, το 27% θα σταματούσε την οδήγηση αν τα εισιτήρια των τραίνων ήταν χαμηλότερα, ενώ 22% είναι υπέρ μορφών μετακίνησης όπως το τραμ.

"Η έρευνά μας δείχνει πως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, το κόστος εκμάθησης οδήγησης είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση άδειας οδήγησης, που θα μπορούσε να τους ανοίξει ευκαιρίες εργασίας και να αυξήσει την προσωπική τους κινητικότητα", σχολίασε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των ανθρώπων που περνούν σε υψηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης και των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για φθηνό ταξί, έχουν επίσης τροφοδοτήσει αυτή την πτώση.

"Πολλοί νέοι άνθρωπο δε διαθέτουν την οικονομική άνεση να δεσμευθούν στη συντήρηση ενός αυτοκινήτου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκριτικά πιο φθηνές εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

"Είναι ανησυχητικό που τόσοι νέοι άνθρωποι φοβούνται να οδηγήσουν, καθυστερώντας τη διαδικασία απόκτησης άδειας. Αν πίσω από το τιμόνι αισθάνεσαι άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την απόδοση, καθιστώντας τους δρόμους της Βρετανίας πιο επικίνδυνο μέρος από όσο χρειάζεται.

"Μπορούμε όλοι να παίξουμε το ρόλο μας, αφήνοντας τους πιο αδύναμους οδηγούς λίγο χαλαρούς, στην προσπάθεια να αποκτήσουν την πολύτιμη οδηγική εμπειρία που θα τους καταστήσει μακροπρόθεσμα, ασφαλέστερους οδηγούς.".

Διαβάστε αναλυτικά τις αιτίες που αποτρέπουν τους νέους οδηγούς να βρεθούν πίσω από το τιμόνι:

Κόστος μαθημάτων 29%

Κόστος λειτουργίας και συντήρησης αυτοκινήτου 29%

Κόστος εξετάσεων 28%

Φόβος οδήγησης 26%

Λίστες αναμονής εξετάσεων οδήγησης 20%

Εύρεση/αγορά αυτοκινήτου μετά από την απόκτηση διπλώματος 20%

Εύρεση χρόνου 19%

Αίσθηση πως δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο 14%

Συστάσεις από συγγενείς και φίλους να μην οδηγήσω 11%

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash-Thomas Loizeau

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Φινλανδία: Βραβείο για τις επιδόσεις στην Οδική Ασφάλεια
Η Φινλανδία πέτυχε για ακόμη μια φορά καλές επιδόσεις στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατακτώντας μάλιστα και το ομώνυμο βραβείο. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)

S5 Box