SAFETY FIRST

Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος.

Η εποχή που οι νέοι περίμεναν με ανυπομονησία τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης, φαίνεται πως έχουν περάσει.

Πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας IAM RoadSmart στην Αγγλία, έδειξε πως η πλειονότητα των νεαρών οδηγών ηλικίας 17-24 ετών αποφεύγουν να μάθουν να οδηγούν, αλλά και να αποκτήσουν δίπλωμα, με κύρια αιτία το υψηλό κόστος.

Σε στατιστικό δείγμα 1.000 ατόμων, ως πρωταρχικές αιτίες που οι νέοι δεν επιδιώκουν να οδηγήσουν αναδείχθηκαν το κόστος των μαθημάτων, αλλά και της λειτουργίας-συντήρησης ενός οχήματος, με 29%.

Στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά, βρίσκεται το κόστος των εξετάσεων (28%), ενώ ο φόβος της οδήγησης ακολουθεί με 26%.

Από εκεί και έπειτα, την απόφαση των νέων επηρεάζουν με 20% οι μεγάλες λίστες αναμονής και η διαδικασία εύρεσης/αγοράς νέου αυτοκινήτου, αφού ένας οδηγός λάβει άδεια οδήγησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δείχνει και τη γενικότερη σχέση των νέων με τα αυτοκίνητα, παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ποσοστό 14% και 11%, εκείνοι δηλώνουν πως δεν αισθάνονται να χρειάζονται κάποιο όχημα, ή πως άκουσαν τις παραινέσεις της οικογένειας ή των φίλων τους ώστε να μην οδηγούν.

Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις; Το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε πως θα προτιμούσε την ελεύθερη μετακίνηση με λεωφορείο, το 27% θα σταματούσε την οδήγηση αν τα εισιτήρια των τραίνων ήταν χαμηλότερα, ενώ 22% είναι υπέρ μορφών μετακίνησης όπως το τραμ.

"Η έρευνά μας δείχνει πως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, το κόστος εκμάθησης οδήγησης είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση άδειας οδήγησης, που θα μπορούσε να τους ανοίξει ευκαιρίες εργασίας και να αυξήσει την προσωπική τους κινητικότητα", σχολίασε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, Neil Greig.

"Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των ανθρώπων που περνούν σε υψηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης και των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για φθηνό ταξί, έχουν επίσης τροφοδοτήσει αυτή την πτώση.

"Πολλοί νέοι άνθρωπο δε διαθέτουν την οικονομική άνεση να δεσμευθούν στη συντήρηση ενός αυτοκινήτου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκριτικά πιο φθηνές εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

"Είναι ανησυχητικό που τόσοι νέοι άνθρωποι φοβούνται να οδηγήσουν, καθυστερώντας τη διαδικασία απόκτησης άδειας. Αν πίσω από το τιμόνι αισθάνεσαι άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την απόδοση, καθιστώντας τους δρόμους της Βρετανίας πιο επικίνδυνο μέρος από όσο χρειάζεται.

"Μπορούμε όλοι να παίξουμε το ρόλο μας, αφήνοντας τους πιο αδύναμους οδηγούς λίγο χαλαρούς, στην προσπάθεια να αποκτήσουν την πολύτιμη οδηγική εμπειρία που θα τους καταστήσει μακροπρόθεσμα, ασφαλέστερους οδηγούς.".

Διαβάστε αναλυτικά τις αιτίες που αποτρέπουν τους νέους οδηγούς να βρεθούν πίσω από το τιμόνι:

Κόστος μαθημάτων 29%

Κόστος λειτουργίας και συντήρησης αυτοκινήτου 29%

Κόστος εξετάσεων 28%

Φόβος οδήγησης 26%

Λίστες αναμονής εξετάσεων οδήγησης 20%

Εύρεση/αγορά αυτοκινήτου μετά από την απόκτηση διπλώματος 20%

Εύρεση χρόνου 19%

Αίσθηση πως δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο 14%

Συστάσεις από συγγενείς και φίλους να μην οδηγήσω 11%

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash-Thomas Loizeau

Περισσότερα Safety First

Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)

S5 Box