SAFETY FIRST

Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030 αναμένεται να κυκλοφορούν 44 εκατομμύρια διασυνδεμένα και αυτόνομης κίνησης (όχι απλώς αυτόματα, δηλαδή με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά αυτόνομα, με δυνατότητα να κινούνται μόνα τους) οχήματα. Επιπλέον, σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται οι νέες νομοθεσίες αναφορικά με τον τομέα της συνδεσιμότητας, αφού από τον Μάρτιο του 2018, όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να διαθέτουν το ηλεκτρονικό σύστημα "eCall", ένα σύστημα εκτάκτου ανάγκης που θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε χρειαστεί, γνωστοποιώντας με ακρίβεια το σημείο που βρίσκεται ένα αυτοκίνητο που έχει ατύχημα.

Όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές, τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλά, όμως εμείς εστιάζουμε στο γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται πως θα μειωθούν αισθητά οι ανθρώπινες απώλειες στην άσφαλτο, αφού τόσο τα αυτόνομης κίνησης οχήματα, που θα κινούνται μόνα τους, όσο και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αναπτύσσονται με αυτό τον σκοπό.

Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι διαρκείς και ραγδαίες, οπότε από τη μεριά μας τις παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά στον θεμελιώδη τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)

S5 Box