SAFETY FIRST

Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, στις 21 Μαΐου θεσπίστηκε σειρά προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, διάρκειας 3 μηνών, για το κέντρο της Αθήνας (Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020).

Η περίοδος αυτή έφτασε στο τέλος της χθες, ωστόσο έπειτα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται για ακόμη 3 μήνες, δηλαδή θα έχει διάρκεια έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης.

Κατόπιν τούτου, σε ισχύ παραμένουν τα εξής μέτρα:

- Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου και στο τμήμα της Οδού Ερμού, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγίων Ασωμάτων.

- Ρυθμίσεις αύξηση του χώρου για πεζούς και κινούμενους με ήπιες μορφές μετακίνησης επί των οδών Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται, αναφορικά με ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους:

- Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί και Υπηρεσιακοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

- Όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις

- Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,

- Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

- Εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη, από το μέτρο εξαιρούνται:

- Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας

- Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης

- Μετακινήσεις ταξί (μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για τις πρώτες δύο περιπτώσεις ο εκάστοτε πολίτης θα πρέπει να φέρει πάνω του τα σχετικά έγγραφα. Επιπλέον, στις περιοχές του κέντρου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία καταστημάτων και επιχειρήσεων, από οχήματα που διαθέτουν έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών, αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας.

Εφόσον υπάρξει παραβίαση των μέτρων, το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Περισσότερα Safety First

Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 10-16 Σεπτεμβρίου
H επιστροφή των Αθηναίων στην καθημερινότητα, έφερε ξανά την Αττική στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)

S5 Box