SAFETY FIRST

Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, στις 21 Μαΐου θεσπίστηκε σειρά προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, διάρκειας 3 μηνών, για το κέντρο της Αθήνας (Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020).

Η περίοδος αυτή έφτασε στο τέλος της χθες, ωστόσο έπειτα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται για ακόμη 3 μήνες, δηλαδή θα έχει διάρκεια έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης.

Κατόπιν τούτου, σε ισχύ παραμένουν τα εξής μέτρα:

- Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου και στο τμήμα της Οδού Ερμού, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγίων Ασωμάτων.

- Ρυθμίσεις αύξηση του χώρου για πεζούς και κινούμενους με ήπιες μορφές μετακίνησης επί των οδών Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται, αναφορικά με ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους:

- Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί και Υπηρεσιακοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

- Όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις

- Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,

- Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

- Εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη, από το μέτρο εξαιρούνται:

- Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας

- Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης

- Μετακινήσεις ταξί (μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για τις πρώτες δύο περιπτώσεις ο εκάστοτε πολίτης θα πρέπει να φέρει πάνω του τα σχετικά έγγραφα. Επιπλέον, στις περιοχές του κέντρου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία καταστημάτων και επιχειρήσεων, από οχήματα που διαθέτουν έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών, αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας.

Εφόσον υπάρξει παραβίαση των μέτρων, το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Περισσότερα Safety First

Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)

S5 Box