SAFETY FIRST

Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, στις 21 Μαΐου θεσπίστηκε σειρά προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, διάρκειας 3 μηνών, για το κέντρο της Αθήνας (Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020).

Η περίοδος αυτή έφτασε στο τέλος της χθες, ωστόσο έπειτα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται για ακόμη 3 μήνες, δηλαδή θα έχει διάρκεια έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης.

Κατόπιν τούτου, σε ισχύ παραμένουν τα εξής μέτρα:

- Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου και στο τμήμα της Οδού Ερμού, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγίων Ασωμάτων.

- Ρυθμίσεις αύξηση του χώρου για πεζούς και κινούμενους με ήπιες μορφές μετακίνησης επί των οδών Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται, αναφορικά με ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους:

- Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί και Υπηρεσιακοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

- Όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις

- Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,

- Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

- Εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη, από το μέτρο εξαιρούνται:

- Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας

- Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης

- Μετακινήσεις ταξί (μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για τις πρώτες δύο περιπτώσεις ο εκάστοτε πολίτης θα πρέπει να φέρει πάνω του τα σχετικά έγγραφα. Επιπλέον, στις περιοχές του κέντρου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία καταστημάτων και επιχειρήσεων, από οχήματα που διαθέτουν έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών, αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας.

Εφόσον υπάρξει παραβίαση των μέτρων, το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Περισσότερα Safety First

Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Δυτική Αττική: Προκήρυξη έργων για την Οδική Ασφάλεια
Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση των οδικών υποδομών, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. ...(περισσότερα)

S5 Box