SAFETY FIRST

Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, στις 21 Μαΐου θεσπίστηκε σειρά προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, διάρκειας 3 μηνών, για το κέντρο της Αθήνας (Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020).

Η περίοδος αυτή έφτασε στο τέλος της χθες, ωστόσο έπειτα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται για ακόμη 3 μήνες, δηλαδή θα έχει διάρκεια έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης.

Κατόπιν τούτου, σε ισχύ παραμένουν τα εξής μέτρα:

- Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου και στο τμήμα της Οδού Ερμού, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγίων Ασωμάτων.

- Ρυθμίσεις αύξηση του χώρου για πεζούς και κινούμενους με ήπιες μορφές μετακίνησης επί των οδών Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται, αναφορικά με ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους:

- Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί και Υπηρεσιακοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

- Όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις

- Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,

- Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

- Εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη, από το μέτρο εξαιρούνται:

- Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας

- Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης

- Μετακινήσεις ταξί (μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για τις πρώτες δύο περιπτώσεις ο εκάστοτε πολίτης θα πρέπει να φέρει πάνω του τα σχετικά έγγραφα. Επιπλέον, στις περιοχές του κέντρου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία καταστημάτων και επιχειρήσεων, από οχήματα που διαθέτουν έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών, αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας.

Εφόσον υπάρξει παραβίαση των μέτρων, το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Περισσότερα Safety First

Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)

S5 Box