SAFETY FIRST

Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.

 

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) και έδειξε επίσης ότι η χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τη χρήση ζώνης εμπρός. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 1.172 ενήλικες που ρωτήθηκαν το 2016, το 72% απάντησε πως φορά ζώνη στα πίσω καθίσματα, τη στιγμή που στα εμπρός καθίσματα η χρήση ζώνης φτάνει στο 91%. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση που προκύπτει με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2015, όταν η χρήση ζώνης πίσω έφτανε το 75%, ενώ μπροστά ήταν 89%. Δηλαδή, όσοι επιβάτες κάθονται εμπρός έχουν αυξήσει το ποσοστό χρήσης ζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πίσω καθίσματα, έχει μειωθεί. 

Όσον αφορά στην ηλικιακή τους διασπορά, τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών φορούν ζώνη πίσω κατά 73%, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 35-54 ετών χρησιμοποιούν τη ζώνη σε ποσοστό 66% και  οι ενήλικες ηλικίας άνω των 55 ετών φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, σε ποσοστό 76%. Ακόμη, οι γυναίκες χρησιμοποιούν την πίσω ζώνη περισσότερο από τους άντρες, τη στιγμή που όσοι είχαν τελειώσει κολέγιο ήταν πιο πιθανό να φορούν ζώνη από εκείνους που είχαν ολοκληρώσει εκπαίδευση χαμηλότερης βαθμίδας.Το ενδιαφέρον γεγονός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι πως το ερώτημα τίθεται για τα εμπρός ή πίσω καθίσματα ξεχωριστά, καθώς μέχρι πρότινος οι έρευνες γίνονται με βάση τη χρήση ζώνης γενικά και όχι εξειδικευμένα, ανάλογα με το σημείο που κάθεται ο εκάστοτε επιβάτης.

Παράλληλα, 4 στους 5 από όσους ομολόγησαν πως δε φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, δήλωσαν πως δεν το πράττουν κατά τη χρήση ταξί ή για μικρές αποστάσεις. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν για ακόμη μια φορά πως το ευρύ κοινό θεωρεί πως η χρήση ζώνης είναι σαφώς πιο απαραίτητη εμπρός από ότι πίσω, άποψη που όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, είναι λάθος, αφού σε περίπτωση ατυχήματος αυτή η απόφαση δε στοιχίζει μόνο στο ίδιο το άτομο που δε φορά ζώνη, αλλά και στους συνεπιβάτες του.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές, περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις Η.Π.Α., δεν ήταν δεμένοι. Κατά τη διάρκεια του 2015, έρευνα της National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) έδειξε πως χάρη στη χρήση της ζώνης σώθηκαν 13.941 ζωές, ενώ 2.800 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τα θύματα φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Τέλος, όσον αφορά στους οδηγούς και συνοδηγούς, η χρήση ζώνης μειώνει κατά 60% την πιθανότητα θανατηφόρου τραυματισμού σε ένα pick-up, SUV ή φορτηγάκι και κατά 45% σε ένα αυτοκίνητο. 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)

S5 Box