SAFETY FIRST

Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, εξήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια, η οποία θα έχει ως βάση το σχετικό, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε ρυθμούς «Vision Zero», μιας προσέγγισης βάσει της οποίας, στόχος είναι να μην υπάρχουν θύματα από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ως το 2050.

Παράλληλα, ο στόχος της μείωσης των θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2030, παραμένει στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, αφού τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι με το μέρος μας.

SF AlexopoulouChristina

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ορισμένα εξ αυτών, τα οποία αν και δυσάρεστα, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επιβατικά οχήματα ηλικίας άνω των 20 ετών παρουσιάζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε σύγκριση με τα νεότερα επιβατικά οχήματα.

Οι άνδρες οδηγοί παρουσιάζουν 4,6 φορές υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητες από τις γυναίκες οδηγούς.

Το χαμηλότερο ποσοστό οχημάτων που κινούνται εντός των ορίων ταχύτητας, συναντάται εντός αστικού ιστού.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα απόσπασης προσοχής. Εντός πόλης, αυτό παρατηρείται κατά 8,3%, ενώ σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομους, μειώνεται σε 5,9 και 6,9% αντίστοιχα.

Οι πίσω επιβάτες χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας σε ποσοστό 55,8%, ενώ οδηγός και συνοδηγός σε ποσοστό 65%.

Το ποσοστό χρήσης ζώνης ασφαλείας εμπρός (65%) και πίσω(55,8%)  στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση   (92% και 75% αντίστοιχα).

Η χρήση κράνους  από οδηγούς μοτοσικλετών στη χώρα μας είναι 80,3%, ποσοστό που μειώνεται όταν πρόκειται για άλλους επιβάτες (65,5%).

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό χρήσης κράνους είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (96,9% και 94,7% αντίστοιχα).

Πέραν των προαναφερθέντων, η κ. Αλεξοπούλου εξήγγειλε μια σειρά από δράσεις, όπως:

Αυτοματοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων (πλήρης και απρόσκοπτη ψηφιακή σύνδεση με gov.gr)

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (χαμηλά πρόστιμα – συχνοί έλεγχοι, υπότροποι)

Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας (Προϋπολογισμός, Παρατηρητήριο, Επικοινωνία)

Εντατικοποίηση και παρακολούθηση αστυνόμευσης

Επεμβάσεις στις Πόλεις (30 χλμ./ώρα όριο ταχύτητας, ΣΒΑΚ και ασφάλεια)

Βελτιώσεις στο Υπεραστικό Δίκτυο (Συντήρηση, μέτρα χαμηλού κόστους)

Συστηματική Παρακολούθηση Δράσεων και Επιδόσεων (Λογοδοσία)

Τέλος, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων και την αξιολόγηση των επιδόσεων οδικής ασφάλειας με βάση τα παρακάτω:

Παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων οδικής ασφάλειας, όπως ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο (προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα, κτλ.).

Παρακολούθηση της επίδοσης της οδικής ασφάλειας ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Ορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των παθόντων σε οδικά ατυχήματα.

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων οδικής ασφάλειας συγκρίνοντας τις επιδόσεις οδικής ασφάλειας πριν και μετά την εφαρμογή τους.

IaverisKonstantinos01

Ο Κωνσταντίνος (Ιαβέρης) Μαρκουίζος, σχολίασε σχετικά: «Είναι αρχή μας να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας να υποστηριχθεί καταλλήλως και να έχει την απαιτούμενη διάρκεια, προκειμένου τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Markus Spiske – Unsplash, Χριστίνα Αλεξοπούλου Social Media

Περισσότερα Safety First

Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box