SAFETY FIRST

Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, εξήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια, η οποία θα έχει ως βάση το σχετικό, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε ρυθμούς «Vision Zero», μιας προσέγγισης βάσει της οποίας, στόχος είναι να μην υπάρχουν θύματα από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ως το 2050.

Παράλληλα, ο στόχος της μείωσης των θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2030, παραμένει στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, αφού τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι με το μέρος μας.

SF AlexopoulouChristina

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ορισμένα εξ αυτών, τα οποία αν και δυσάρεστα, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επιβατικά οχήματα ηλικίας άνω των 20 ετών παρουσιάζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε σύγκριση με τα νεότερα επιβατικά οχήματα.

Οι άνδρες οδηγοί παρουσιάζουν 4,6 φορές υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητες από τις γυναίκες οδηγούς.

Το χαμηλότερο ποσοστό οχημάτων που κινούνται εντός των ορίων ταχύτητας, συναντάται εντός αστικού ιστού.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα απόσπασης προσοχής. Εντός πόλης, αυτό παρατηρείται κατά 8,3%, ενώ σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομους, μειώνεται σε 5,9 και 6,9% αντίστοιχα.

Οι πίσω επιβάτες χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας σε ποσοστό 55,8%, ενώ οδηγός και συνοδηγός σε ποσοστό 65%.

Το ποσοστό χρήσης ζώνης ασφαλείας εμπρός (65%) και πίσω(55,8%)  στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση   (92% και 75% αντίστοιχα).

Η χρήση κράνους  από οδηγούς μοτοσικλετών στη χώρα μας είναι 80,3%, ποσοστό που μειώνεται όταν πρόκειται για άλλους επιβάτες (65,5%).

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό χρήσης κράνους είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (96,9% και 94,7% αντίστοιχα).

Πέραν των προαναφερθέντων, η κ. Αλεξοπούλου εξήγγειλε μια σειρά από δράσεις, όπως:

Αυτοματοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων (πλήρης και απρόσκοπτη ψηφιακή σύνδεση με gov.gr)

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (χαμηλά πρόστιμα – συχνοί έλεγχοι, υπότροποι)

Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας (Προϋπολογισμός, Παρατηρητήριο, Επικοινωνία)

Εντατικοποίηση και παρακολούθηση αστυνόμευσης

Επεμβάσεις στις Πόλεις (30 χλμ./ώρα όριο ταχύτητας, ΣΒΑΚ και ασφάλεια)

Βελτιώσεις στο Υπεραστικό Δίκτυο (Συντήρηση, μέτρα χαμηλού κόστους)

Συστηματική Παρακολούθηση Δράσεων και Επιδόσεων (Λογοδοσία)

Τέλος, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων και την αξιολόγηση των επιδόσεων οδικής ασφάλειας με βάση τα παρακάτω:

Παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων οδικής ασφάλειας, όπως ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο (προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα, κτλ.).

Παρακολούθηση της επίδοσης της οδικής ασφάλειας ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Ορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των παθόντων σε οδικά ατυχήματα.

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων οδικής ασφάλειας συγκρίνοντας τις επιδόσεις οδικής ασφάλειας πριν και μετά την εφαρμογή τους.

IaverisKonstantinos01

Ο Κωνσταντίνος (Ιαβέρης) Μαρκουίζος, σχολίασε σχετικά: «Είναι αρχή μας να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας να υποστηριχθεί καταλλήλως και να έχει την απαιτούμενη διάρκεια, προκειμένου τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Markus Spiske – Unsplash, Χριστίνα Αλεξοπούλου Social Media

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Όταν διαβάζουμε ή στέλνουμε SMS, κινούμαστε στα τυφλά για 123 μέτρα
Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)

S5 Box