SAFETY FIRST

Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα.

Η Eurostat εκδίδει κάθε χρόνο ένα περιφερειακό περιοδικό, στο οποίο αναλύονται στατιστικά στοιχεία για σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων και οι μεταφορές, στις οποίες εντάσσονται τα τροχαία ατυχήματα.
Στην έκδοση του 2018, η οποία περιλαμβάνει πλήρη στατιστικά στοιχεία για το 2016 (η έκδοση για το 2017 αναμένεται εντός του 2019), αναφέρονται μεταξύ άλλων οι πιο επικίνδυνες περιοχές όσον αφορά στην πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

Δυστυχώς, αν και δεν μας προκαλεί έκπληξη, η Ελλάδα δε λείπει από τις "κορυφαίες" χώρες του συγκεκριμένου στατιστικού. Πιο συγκεκριμένα, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην 4η θέση των περιοχών με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, καθώς καταγράφηκαν 134 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Για την ιστορία, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η περιοχή Severozapaden στη Βουλγαρία με 153 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ την ακολουθούν οι περιοχές Alentejo στην Πορτογαλία και Luxembourg Province στο Λουξεμβούργο, με 142 και 138 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αντίστοιχα.

Πιο "ακίνδυνη" περιοχή βάσει της έρευνας, αναδείχθηκε η Βιέννη στην Αυστρία, όπου καταγράφηκαν 10 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος έχει 13,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από τροχαίο ατύχημα αν βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο, από ότι στη Βιέννη.

Σημειώνεται επίσης, πως σύμφωνα με τη Eurostat η Αττική είναι μια από τις περιοχές με την μεγαλύτερη αναλογία επιβατικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο, καθώς ξεπερνά τα 650.000 ανά εκατομμύριο κατοίκων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)

S5 Box