SAFETY FIRST

Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της έκδοσης 2019 του Ευρωβαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Vinci Autoroutes. Στην έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ipsos, συγκέντρωσε απαντήσεις από 12.418 πολίτες, οι οποίοι προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία).

Μια παράμετρος που αυξάνει ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο ατυχήματος, είναι η χρήση συσκευών κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Συγκεκριμένα:
- 25% των Ευρωπαίων οδηγών στέλνει ή διαβάζει μηνύματα ή emails στο κινητό ενώ οδηγεί, παρόλο που το 97% θεωρούν επικίνδυνη αυτή την ενέργεια. Στην Ελλάδα, αυτή η κίνηση θεωρείται επικίνδυνη από το 98% των ερωτηθέντων, ωστόσο πραγματοποιείται από το 31%.

- Σχεδόν 50% των Ευρωπαίων και το 60% των Ελλήνων οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο μέσω Bluetooth ενώ οδηγεί, παρά το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια επηρεάζει την προσοχή στο δρόμο.

- 33% των οδηγών στην Ευρώπη μιλάει μέσω ασύρματων ή ενσύρματων ακουστικών, ποσοστό που στη χώρα μας φτάνει στο 54%.

- 27% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί hands free (που έχει απαγορευτεί και στις 11 χώρες της Έρευνας), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό οδηγών που μιλάει με hands free είναι 51%.

- 43% των Ευρωπαίων οδηγών ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί, με τους Έλληνες να βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο, καθώς κάνουν τη συγκεκριμένη ενέργεια σε ποσοστό 44%.

- Πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους παραδέχονται ότι παραλίγο να έχουν, ή είχαν ατύχημα, λόγω απόσπασης προσοχής εξαιτίας του κινητού τηλεφώνου, ποσοστό που στην Ελλάδα διπλασιάζεται (1 στους 5 οδηγούς).

- Tο 55% των οδηγών στην Ευρώπη έχει παραδεχθεί ότι παρατήρησε απόσπαση προσοχής λόγω κούρασης, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι 51%.

H δυσάρεστη πρωτιά που κατέχουν οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου ιδρύματος

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)

S5 Box