SAFETY FIRST

Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών, στους επαρχιακούς δρόμους της Victoria.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του 2017, από τους 155 ανθρώπους που έχασαν τη ζωής τους σε αγροτικούς δρόμους της Victoria πέρυσι, οι 109 εμπλέκονταν σε ατύχημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο παρέκκλινε της λωρίδας του. Πιο αναλυτικά, 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω εξόδου του αυτοκινήτου από το δρόμο, ενώ 37 έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι επαρχιακοί δρόμου της Victoria παραμένει από τους πιο επικίνδυνους, καθώς οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του κάποιος εκεί είναι 4 φορές περισσότερες, από να το έχει θανατηφόρο ατύχημα στην πόλη της Victoria.

Για το πλάνο δράσεων (Towards Zero Action Plan) έχουν δαπανηθεί 1,1 δις δολάρια. Από αυτά, τα 340 εκατομμύρια έχουν διατεθεί για βελτίωση των υποδομών στους πιο επικίνδυνους αγροτικούς δρόμους της Victoria, ενώ ταυτόχρονα έχουν τοποθετηθεί μπαριέρες ασφαλείας συνολικού μήκους 2000 χιλιομέτρων, που έχει υπολογιστεί ότι μειώνουν τις εξόδους από το δρόμο και τις μετωπικές συγκρούσεις κατά 85%. Να σημειωθεί, πως όποιος επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, θα δει πως το 1970 οι θάνατοι στη Victoria από τροχαία ατυχήματα ήταν 1061, ενώ το 2016 ήταν 291. Φυσικά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό, να μηδενιστούν.

Οι δράσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, ο οποίος έχει τοπική εμβέλεια και δεν αφορά όλη την Αυστραλία, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα και για την ελληνική περιφέρεια, όπου δυστυχώς τα θύματα από τροχαία ατυχήματα είναι πολλά. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση όλων σχετικά με το φλέγον θέμα της οδικής ασφάλεια πρέπει να είναι διαρκής και να μην περιορίζεται σε μεμονωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς, ως επί το πλείστον, φορείς. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν, ας τα αξιοποιήσουμε...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)

S5 Box