SAFETY FIRST

Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών, στους επαρχιακούς δρόμους της Victoria.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του 2017, από τους 155 ανθρώπους που έχασαν τη ζωής τους σε αγροτικούς δρόμους της Victoria πέρυσι, οι 109 εμπλέκονταν σε ατύχημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο παρέκκλινε της λωρίδας του. Πιο αναλυτικά, 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω εξόδου του αυτοκινήτου από το δρόμο, ενώ 37 έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι επαρχιακοί δρόμου της Victoria παραμένει από τους πιο επικίνδυνους, καθώς οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του κάποιος εκεί είναι 4 φορές περισσότερες, από να το έχει θανατηφόρο ατύχημα στην πόλη της Victoria.

Για το πλάνο δράσεων (Towards Zero Action Plan) έχουν δαπανηθεί 1,1 δις δολάρια. Από αυτά, τα 340 εκατομμύρια έχουν διατεθεί για βελτίωση των υποδομών στους πιο επικίνδυνους αγροτικούς δρόμους της Victoria, ενώ ταυτόχρονα έχουν τοποθετηθεί μπαριέρες ασφαλείας συνολικού μήκους 2000 χιλιομέτρων, που έχει υπολογιστεί ότι μειώνουν τις εξόδους από το δρόμο και τις μετωπικές συγκρούσεις κατά 85%. Να σημειωθεί, πως όποιος επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, θα δει πως το 1970 οι θάνατοι στη Victoria από τροχαία ατυχήματα ήταν 1061, ενώ το 2016 ήταν 291. Φυσικά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό, να μηδενιστούν.

Οι δράσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, ο οποίος έχει τοπική εμβέλεια και δεν αφορά όλη την Αυστραλία, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα και για την ελληνική περιφέρεια, όπου δυστυχώς τα θύματα από τροχαία ατυχήματα είναι πολλά. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση όλων σχετικά με το φλέγον θέμα της οδικής ασφάλεια πρέπει να είναι διαρκής και να μην περιορίζεται σε μεμονωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς, ως επί το πλείστον, φορείς. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν, ας τα αξιοποιήσουμε...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)

S5 Box