SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των κρατών μελών σε βάθος δεκαετίας.

Τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν μείωση 17%, ανάμεσα στο 2020 και το 2019. Στη χώρα μας, καταγράφηκαν 54 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, που συνιστά μείωση 16% από τους 64 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων το 2019.

Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αυτό μεταφράζεται σε 4.000 λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, παρά τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, η οποία προφανώς προήλθε λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας, το 2020 έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18.800 άνθρωποι, αριθμός διόλου αμελητέος.

Αφετέρου, ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας κατά 50%, δεν επιτεύχθηκε. Συγκεκριμένα, η μείωση που καταγράφηκε ήταν 36%, δηλαδή 42 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακόμη και έτσι, η Ευρώπη θεωρείται από τις ασφαλέστερες ηπείρους στον κόσμο, αν σκεφτούμε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ξεπερνά τους 180 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι πως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε τους θανάτους από τροχαία κατά την περασμένη δεκαετία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ήταν η Ελλάδα (-54%), ενώ ακολούθησαν Κροατία και Ισπανία (-44%), Πορτογαλία (-43%), Ιταλία (-42%) και Σλοβενία (-40%).

Αν και προφανώς αυτό το ποσοστό μείωσης είναι ενθαρρυντικό, δε σημαίνει ότι γίναμε και η ασφαλέστερη χώρα, αφού στην πράξη αυτό μετριέται από τον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων και όχι από την τιμή μείωσης, η οποία ωστόσο είναι ενθαρρυντική.

Με βάση τα στατιστικά του 2020, πιο ασφαλής χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θυμίζουμε πως ο μέσος όρος είναι 42 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, θεωρείται η Σουηδία (18 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων) και λιγότερο ασφαλής η Ρουμανία (85 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων). Με τους 54 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει -παρά τη μεγάλη μείωση, αφού το 2010 υπήρχαν 113 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων- πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων από τροχαία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στην Οδική Ασφάλεια δε μπορεί να μετρηθεί. Πάντως, οι μετακινήσεις σε αστικές περιοχές με δίκυκλα, έχουν αυξηθεί, γεγονός που θεωρείται θετικό. Το στοιχείο που προβληματίζει, είναι πως περίπου το 70% των θανάτων από τροχαία σε αστικό περιβάλλον, αφορά τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, δηλαδή πεζούς και δικυκλιστές.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021-2030, είναι η μείωση θανάτου και -για πρώτη φορά- σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)

S5 Box