SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των κρατών μελών σε βάθος δεκαετίας.

Τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν μείωση 17%, ανάμεσα στο 2020 και το 2019. Στη χώρα μας, καταγράφηκαν 54 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, που συνιστά μείωση 16% από τους 64 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων το 2019.

Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αυτό μεταφράζεται σε 4.000 λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, παρά τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, η οποία προφανώς προήλθε λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας, το 2020 έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18.800 άνθρωποι, αριθμός διόλου αμελητέος.

Αφετέρου, ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας κατά 50%, δεν επιτεύχθηκε. Συγκεκριμένα, η μείωση που καταγράφηκε ήταν 36%, δηλαδή 42 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακόμη και έτσι, η Ευρώπη θεωρείται από τις ασφαλέστερες ηπείρους στον κόσμο, αν σκεφτούμε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ξεπερνά τους 180 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι πως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε τους θανάτους από τροχαία κατά την περασμένη δεκαετία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ήταν η Ελλάδα (-54%), ενώ ακολούθησαν Κροατία και Ισπανία (-44%), Πορτογαλία (-43%), Ιταλία (-42%) και Σλοβενία (-40%).

Αν και προφανώς αυτό το ποσοστό μείωσης είναι ενθαρρυντικό, δε σημαίνει ότι γίναμε και η ασφαλέστερη χώρα, αφού στην πράξη αυτό μετριέται από τον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων και όχι από την τιμή μείωσης, η οποία ωστόσο είναι ενθαρρυντική.

Με βάση τα στατιστικά του 2020, πιο ασφαλής χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θυμίζουμε πως ο μέσος όρος είναι 42 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, θεωρείται η Σουηδία (18 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων) και λιγότερο ασφαλής η Ρουμανία (85 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων). Με τους 54 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει -παρά τη μεγάλη μείωση, αφού το 2010 υπήρχαν 113 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων- πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων από τροχαία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στην Οδική Ασφάλεια δε μπορεί να μετρηθεί. Πάντως, οι μετακινήσεις σε αστικές περιοχές με δίκυκλα, έχουν αυξηθεί, γεγονός που θεωρείται θετικό. Το στοιχείο που προβληματίζει, είναι πως περίπου το 70% των θανάτων από τροχαία σε αστικό περιβάλλον, αφορά τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, δηλαδή πεζούς και δικυκλιστές.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021-2030, είναι η μείωση θανάτου και -για πρώτη φορά- σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Πιέσεις για περισσότερα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων
Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία. ...(περισσότερα)
Τα βασικά σημεία στο πλαίσιο κυρώσεων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
O νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση – Διαβάστε ποιοι είναι οι βασικοί άξονές του όσον αφορά στον τομέα των παραβιάσεων. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Η πιο φιλική πόλη για την παιδική κινητικότητα
Έρευνα έδειξε πως το Παρίσι αποτελεί την πιο φιλική πόλη για τις μετακινήσεις των παιδιών είτε περπατώντας, είτε με ποδήλατο. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Έκκληση για αυτονομία στη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας ανά περιοχή
Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)

S5 Box