SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των κρατών μελών σε βάθος δεκαετίας.

Τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν μείωση 17%, ανάμεσα στο 2020 και το 2019. Στη χώρα μας, καταγράφηκαν 54 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, που συνιστά μείωση 16% από τους 64 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων το 2019.

Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αυτό μεταφράζεται σε 4.000 λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, παρά τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, η οποία προφανώς προήλθε λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας, το 2020 έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18.800 άνθρωποι, αριθμός διόλου αμελητέος.

Αφετέρου, ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας κατά 50%, δεν επιτεύχθηκε. Συγκεκριμένα, η μείωση που καταγράφηκε ήταν 36%, δηλαδή 42 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακόμη και έτσι, η Ευρώπη θεωρείται από τις ασφαλέστερες ηπείρους στον κόσμο, αν σκεφτούμε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ξεπερνά τους 180 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι πως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε τους θανάτους από τροχαία κατά την περασμένη δεκαετία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ήταν η Ελλάδα (-54%), ενώ ακολούθησαν Κροατία και Ισπανία (-44%), Πορτογαλία (-43%), Ιταλία (-42%) και Σλοβενία (-40%).

Αν και προφανώς αυτό το ποσοστό μείωσης είναι ενθαρρυντικό, δε σημαίνει ότι γίναμε και η ασφαλέστερη χώρα, αφού στην πράξη αυτό μετριέται από τον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων και όχι από την τιμή μείωσης, η οποία ωστόσο είναι ενθαρρυντική.

Με βάση τα στατιστικά του 2020, πιο ασφαλής χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θυμίζουμε πως ο μέσος όρος είναι 42 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, θεωρείται η Σουηδία (18 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων) και λιγότερο ασφαλής η Ρουμανία (85 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων). Με τους 54 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει -παρά τη μεγάλη μείωση, αφού το 2010 υπήρχαν 113 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων- πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων από τροχαία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στην Οδική Ασφάλεια δε μπορεί να μετρηθεί. Πάντως, οι μετακινήσεις σε αστικές περιοχές με δίκυκλα, έχουν αυξηθεί, γεγονός που θεωρείται θετικό. Το στοιχείο που προβληματίζει, είναι πως περίπου το 70% των θανάτων από τροχαία σε αστικό περιβάλλον, αφορά τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, δηλαδή πεζούς και δικυκλιστές.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021-2030, είναι η μείωση θανάτου και -για πρώτη φορά- σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box