SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των κρατών μελών σε βάθος δεκαετίας.

Τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν μείωση 17%, ανάμεσα στο 2020 και το 2019. Στη χώρα μας, καταγράφηκαν 54 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, που συνιστά μείωση 16% από τους 64 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων το 2019.

Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αυτό μεταφράζεται σε 4.000 λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, παρά τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, η οποία προφανώς προήλθε λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας, το 2020 έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18.800 άνθρωποι, αριθμός διόλου αμελητέος.

Αφετέρου, ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας κατά 50%, δεν επιτεύχθηκε. Συγκεκριμένα, η μείωση που καταγράφηκε ήταν 36%, δηλαδή 42 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακόμη και έτσι, η Ευρώπη θεωρείται από τις ασφαλέστερες ηπείρους στον κόσμο, αν σκεφτούμε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος ξεπερνά τους 180 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι πως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε τους θανάτους από τροχαία κατά την περασμένη δεκαετία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ήταν η Ελλάδα (-54%), ενώ ακολούθησαν Κροατία και Ισπανία (-44%), Πορτογαλία (-43%), Ιταλία (-42%) και Σλοβενία (-40%).

Αν και προφανώς αυτό το ποσοστό μείωσης είναι ενθαρρυντικό, δε σημαίνει ότι γίναμε και η ασφαλέστερη χώρα, αφού στην πράξη αυτό μετριέται από τον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων και όχι από την τιμή μείωσης, η οποία ωστόσο είναι ενθαρρυντική.

Με βάση τα στατιστικά του 2020, πιο ασφαλής χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θυμίζουμε πως ο μέσος όρος είναι 42 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων, θεωρείται η Σουηδία (18 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων) και λιγότερο ασφαλής η Ρουμανία (85 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων). Με τους 54 νεκρούς/εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει -παρά τη μεγάλη μείωση, αφού το 2010 υπήρχαν 113 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων- πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων από τροχαία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στην Οδική Ασφάλεια δε μπορεί να μετρηθεί. Πάντως, οι μετακινήσεις σε αστικές περιοχές με δίκυκλα, έχουν αυξηθεί, γεγονός που θεωρείται θετικό. Το στοιχείο που προβληματίζει, είναι πως περίπου το 70% των θανάτων από τροχαία σε αστικό περιβάλλον, αφορά τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, δηλαδή πεζούς και δικυκλιστές.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021-2030, είναι η μείωση θανάτου και -για πρώτη φορά- σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)

S5 Box