SAFETY FIRST

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από ατυχήματα στους δρόμους.


Όπως φαίνεται για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν τους έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα όπως είναι αυτός της μείωσης των Τροχαίων Ατυχημάτων, κάτι που στη χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να αγνοείται.

Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Μεταφορών της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας συναντήθηκαν στην Πράγα της Τσεχίας και υπέγραψαν μια διακήρυξη με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως τα ατυχήματα στους δρόμους προκαλούν μεγάλες και απαράδεκτες ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές απώλειες, βλάπτοντας ταυτόχρονα σε φυσικό, ψυχολογικό και υλιστικό επίπεδο, τα θύματα και τους συγγενείς τους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να τεθεί ως στόχος η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 40%, έως το 2020. Aντίστοιχη ενέργεια υποστήριξης της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, έγινε πέρυσι και από τους Υπουργούς Μεταφορών του Βελγίου, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου.

Πριν από έναν μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά μια στατιστική αποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, οι οποίοι έφτασαν τις 135.000 για το 2014. Σύμφωνα με τα δεδομένα του European Transport Safety Council, μπορεί μεν οι σοβαροί τραυματισμοί να μειώνονται, όμως ο ρυθμός μείωσής τους είναι σαφώς πιο αργός, από εκείνον των θανάτων τα τελευταία χρόνια, στοιχείο αφενός θετικό από την άποψη πως μειώνονται οι θάνατοι, αφετέρου όμως αρνητικό, καθώς και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν μεγάλες συνέπειες στα θύματα, τις οικογένειές τους και εντέλει, στα Κράτη. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που προαναφέραμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου ορισμού σχετικά με το τι σημαίνει "Σοβαρός τραυματισμός" σε τροχαίο ατύχημα, καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης μεθόδου συλλογής δεδομένων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το European Transport Safety Council, πρόκειται σαφώς για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πέραν των ορισμών απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και μακροπρόθεσμοι στόχοι, για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα. Σημειώνουμε, πως 275 Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα υπέγραψαν τη σχετική Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας η μείωση των σοβαρών τραυματισμών να γίνει στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη μείνει στα λόγια.

Μια τέτοια καμπάνια έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη με αφετηρία το European Transport Safety Council, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους των 70 ειδικών και εκπροσώπων οργανισμών που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)

S5 Box