SAFETY FIRST

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από ατυχήματα στους δρόμους.


Όπως φαίνεται για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν τους έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα όπως είναι αυτός της μείωσης των Τροχαίων Ατυχημάτων, κάτι που στη χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να αγνοείται.

Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Μεταφορών της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας συναντήθηκαν στην Πράγα της Τσεχίας και υπέγραψαν μια διακήρυξη με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως τα ατυχήματα στους δρόμους προκαλούν μεγάλες και απαράδεκτες ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές απώλειες, βλάπτοντας ταυτόχρονα σε φυσικό, ψυχολογικό και υλιστικό επίπεδο, τα θύματα και τους συγγενείς τους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να τεθεί ως στόχος η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 40%, έως το 2020. Aντίστοιχη ενέργεια υποστήριξης της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, έγινε πέρυσι και από τους Υπουργούς Μεταφορών του Βελγίου, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου.

Πριν από έναν μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά μια στατιστική αποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, οι οποίοι έφτασαν τις 135.000 για το 2014. Σύμφωνα με τα δεδομένα του European Transport Safety Council, μπορεί μεν οι σοβαροί τραυματισμοί να μειώνονται, όμως ο ρυθμός μείωσής τους είναι σαφώς πιο αργός, από εκείνον των θανάτων τα τελευταία χρόνια, στοιχείο αφενός θετικό από την άποψη πως μειώνονται οι θάνατοι, αφετέρου όμως αρνητικό, καθώς και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν μεγάλες συνέπειες στα θύματα, τις οικογένειές τους και εντέλει, στα Κράτη. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που προαναφέραμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου ορισμού σχετικά με το τι σημαίνει "Σοβαρός τραυματισμός" σε τροχαίο ατύχημα, καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης μεθόδου συλλογής δεδομένων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το European Transport Safety Council, πρόκειται σαφώς για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πέραν των ορισμών απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και μακροπρόθεσμοι στόχοι, για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα. Σημειώνουμε, πως 275 Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα υπέγραψαν τη σχετική Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας η μείωση των σοβαρών τραυματισμών να γίνει στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη μείνει στα λόγια.

Μια τέτοια καμπάνια έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη με αφετηρία το European Transport Safety Council, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους των 70 ειδικών και εκπροσώπων οργανισμών που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)

S5 Box