SAFETY FIRST

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από ατυχήματα στους δρόμους.


Όπως φαίνεται για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν τους έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα όπως είναι αυτός της μείωσης των Τροχαίων Ατυχημάτων, κάτι που στη χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να αγνοείται.

Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Μεταφορών της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας συναντήθηκαν στην Πράγα της Τσεχίας και υπέγραψαν μια διακήρυξη με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως τα ατυχήματα στους δρόμους προκαλούν μεγάλες και απαράδεκτες ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές απώλειες, βλάπτοντας ταυτόχρονα σε φυσικό, ψυχολογικό και υλιστικό επίπεδο, τα θύματα και τους συγγενείς τους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να τεθεί ως στόχος η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 40%, έως το 2020. Aντίστοιχη ενέργεια υποστήριξης της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, έγινε πέρυσι και από τους Υπουργούς Μεταφορών του Βελγίου, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου.

Πριν από έναν μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά μια στατιστική αποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, οι οποίοι έφτασαν τις 135.000 για το 2014. Σύμφωνα με τα δεδομένα του European Transport Safety Council, μπορεί μεν οι σοβαροί τραυματισμοί να μειώνονται, όμως ο ρυθμός μείωσής τους είναι σαφώς πιο αργός, από εκείνον των θανάτων τα τελευταία χρόνια, στοιχείο αφενός θετικό από την άποψη πως μειώνονται οι θάνατοι, αφετέρου όμως αρνητικό, καθώς και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν μεγάλες συνέπειες στα θύματα, τις οικογένειές τους και εντέλει, στα Κράτη. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που προαναφέραμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου ορισμού σχετικά με το τι σημαίνει "Σοβαρός τραυματισμός" σε τροχαίο ατύχημα, καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης μεθόδου συλλογής δεδομένων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το European Transport Safety Council, πρόκειται σαφώς για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πέραν των ορισμών απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και μακροπρόθεσμοι στόχοι, για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα. Σημειώνουμε, πως 275 Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα υπέγραψαν τη σχετική Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας η μείωση των σοβαρών τραυματισμών να γίνει στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη μείνει στα λόγια.

Μια τέτοια καμπάνια έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη με αφετηρία το European Transport Safety Council, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους των 70 ειδικών και εκπροσώπων οργανισμών που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Έκκληση για αυτονομία στη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας ανά περιοχή
Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)

S5 Box