SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν πρέπει να θεωρείται.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και η προετοιμασία μεγάλης μερίδας των πολιτών, εν προκειμένω του Ηνωμένου Βασιλείου, εντείνεται.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από συνδυασμό εκτεταμένης κατανάλωσης αλκοόλ ή/και παράνομων ναρκωτικών ουσιών, με οδήγηση.

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, γνωστού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προαναφερθείσες συνήθειες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν φέτος.

Εστιάζοντας στα αριθμητικά δεδομένα, 77% (παραπάνω από 3 στους 4) των ερωτηθέντων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, θα παραβρεθεί σε κάποιο πάρτι ή συγκέντρωση.

Το 27% εξ αυτών (παραπάνω από 1 στους 4) δήλωσε πως υπάρχουν περιστάσεις που δεν είναι κακό να οδηγεί κάποιος υπό επήρεια αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών και το 49% (σχεδόν 1 στους 2) σχολίασε πως δε θα αισθανόταν ωραία να προσπαθήσει να εμποδίσει τους γονείς του να οδηγήσουν σε κατάσταση μέθης.

Επιπλέον, το 29% (παραπάνω από 1 στους 4) θα ένιωθε άβολα να κάνει το ίδιο με τους συντρόφους του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «εργασιακό» στατιστικό, από το οποίο προκύπτει πως το 31% των ερωτηθέντων δε θα δυσκολευόταν να αναφέρει στον συνάδελφο -οδηγό για την περίσταση,- να μην βρεθεί πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, ποσοστό που μειώνεται στο 22% στις περιπτώσεις που ο συνάδελφος είναι το αφεντικό ή προϊστάμενος.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός, ότι παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει πως η οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών είναι μια κακή ιδέα, το 11% (παραπάνω από 1 στους 10) θεωρεί πως η πρωινή οδήγηση, έπειτα από μια βραδιά εκτεταμένης κατανάλωσης αλκοόλ ή ουσιών, είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Τέλος, το 15% και 6% υποστηρίζει πως δεν είναι κακό να οδηγεί κάποιος υπό επήρεια, σε περίπτωση που χρειάζεται να μεταφέρει έναν δικό του άνθρωπο σε νοσοκομείο και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα, ή αν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταξί, αντίστοιχα.

«Η IAM RoadSmart υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη παράνομων ναρκωτικών και η οδήγηση δεν συνδυάζονται και καταστρέφουν ζωές», δήλωσε ο Nicholas Lyes, Διευθυντής Πολιτικής και Προτύπων της IAM RoadSmart. «Όσοι παρευρίσκονται σε μια γιορτή ή συγκέντρωση όπου σκοπεύουν να πιούν, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη μετακίνησή τους, όπως ο ορισμός ενός καθορισμένου οδηγού, η χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου είναι δυνατόν, και η κοινή χρήση ταξί».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Freepik

Περισσότερα Safety First

Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Έκκληση για αυτονομία στη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας ανά περιοχή
Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)

S5 Box