SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν πρέπει να θεωρείται.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και η προετοιμασία μεγάλης μερίδας των πολιτών, εν προκειμένω του Ηνωμένου Βασιλείου, εντείνεται.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από συνδυασμό εκτεταμένης κατανάλωσης αλκοόλ ή/και παράνομων ναρκωτικών ουσιών, με οδήγηση.

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, γνωστού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προαναφερθείσες συνήθειες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν φέτος.

Εστιάζοντας στα αριθμητικά δεδομένα, 77% (παραπάνω από 3 στους 4) των ερωτηθέντων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, θα παραβρεθεί σε κάποιο πάρτι ή συγκέντρωση.

Το 27% εξ αυτών (παραπάνω από 1 στους 4) δήλωσε πως υπάρχουν περιστάσεις που δεν είναι κακό να οδηγεί κάποιος υπό επήρεια αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών και το 49% (σχεδόν 1 στους 2) σχολίασε πως δε θα αισθανόταν ωραία να προσπαθήσει να εμποδίσει τους γονείς του να οδηγήσουν σε κατάσταση μέθης.

Επιπλέον, το 29% (παραπάνω από 1 στους 4) θα ένιωθε άβολα να κάνει το ίδιο με τους συντρόφους του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «εργασιακό» στατιστικό, από το οποίο προκύπτει πως το 31% των ερωτηθέντων δε θα δυσκολευόταν να αναφέρει στον συνάδελφο -οδηγό για την περίσταση,- να μην βρεθεί πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, ποσοστό που μειώνεται στο 22% στις περιπτώσεις που ο συνάδελφος είναι το αφεντικό ή προϊστάμενος.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός, ότι παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει πως η οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών είναι μια κακή ιδέα, το 11% (παραπάνω από 1 στους 10) θεωρεί πως η πρωινή οδήγηση, έπειτα από μια βραδιά εκτεταμένης κατανάλωσης αλκοόλ ή ουσιών, είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Τέλος, το 15% και 6% υποστηρίζει πως δεν είναι κακό να οδηγεί κάποιος υπό επήρεια, σε περίπτωση που χρειάζεται να μεταφέρει έναν δικό του άνθρωπο σε νοσοκομείο και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα, ή αν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταξί, αντίστοιχα.

«Η IAM RoadSmart υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη παράνομων ναρκωτικών και η οδήγηση δεν συνδυάζονται και καταστρέφουν ζωές», δήλωσε ο Nicholas Lyes, Διευθυντής Πολιτικής και Προτύπων της IAM RoadSmart. «Όσοι παρευρίσκονται σε μια γιορτή ή συγκέντρωση όπου σκοπεύουν να πιούν, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη μετακίνησή τους, όπως ο ορισμός ενός καθορισμένου οδηγού, η χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου είναι δυνατόν, και η κοινή χρήση ταξί».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Freepik

Περισσότερα Safety First

Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)

S5 Box