Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα για την θεσμοθέτηση νέων κανόνων, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την τιμωρία οδηγών που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους.
Ένα σημαντικό κενό αναφορικά με τις τροχαίες παραβάσεις που διαπράττονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά στην επιβολή του νόμου σε όσους οδηγούς δεν έχουν άδεια οδήγησης από την χώρα στην οποία τις διέπραξαν.
Αυτό ήταν ακόμη πιο φανερό τα προηγούμενα χρόνια, αφού χαρακτηριστικά το 2019, τελευταία πλήρη χρονιά καταμέτρησης πριν από την πανδημία, περίπου το 40% των παραβάσεων που σημειώθηκαν από αλλοδαπούς οδηγούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έλαβε κάποια συνέχεια, όπως για παράδειγμα η επιβολή κάποιου προστίμου.
Την τελευταία τριετία, η διαδικασία επιβολής της νομοθεσίας προς αλλοδαπούς παραβάτες οδηγούς διαφοροποιήθηκε, δημιουργώντας συνθήκες για βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της εκάστοτε χώρας από αλλοδαπούς οδηγούς.
Αυτό θα αλλάξει περαιτέρω, καθώς πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια επικαιροποιημένη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει νέες διατάξεις και αναμένεται να βοηθήσει ακόμη περισσότερο προς την προσδοκώμενη κατεύθυνση.
Στην ήδη υπάρχουσα διαδικασία αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται να προστεθούν επιπλέον κοινές ενέργειες, στην προσπάθεια εντοπισμού ενός παραβάτη και επιβολής του προστίμου το οποίο αναλογεί στην τροχαία παράβαση που υπέπεσε.
Ακόμη, στο κάδρο των ήδη διαδεδομένων παραβάσεων όπως η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ή υπό επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, μπαίνουν επιπλέον παραβάσεις-αδικήματα, που πλέον θα διώκονται σε διεθνές επίπεδο.
Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας οδηγός θα εγκαταλείπει το θύμα μιας σύγκρουσης στον τόπο ενός ατυχήματος, το επονομαζόμενο ως “hit and run”
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη νομοθεσία ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως για να τεθεί σε ισχύ απομένει μια σημαντική λεπτομέρεια.
Ο λόγος για την εισαγωγή των νέων διατάξεων και στην εθνική νομοθεσία καθεμιάς από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ