SAFETY FIRST

Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS.

Το YEARS (Young Europeans Acting for Road Safety), είναι ένα project σχετικά με την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη, τη διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) σε συνεργασία με το Κοινοβουλευτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για Ασφαλείς Μεταφορές της Μεγάλης Βρετανίας (PACTS), έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γερμανικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (DVR) και του Ινστιτούτου VIAS στο Βέλγιο.

Τα 4 projects που βραβεύονται, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Οι Ιταλοί Lorenzo Pedron και Martina Baj από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, διάλεξαν έναν επικίνδυνο κόμβο σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, όπου μπορούσαν να υπάρξουν ατυχήματα αφού τα αυτοκίνητα έστριβαν διασχίζοντας έναν ποδηλατόδρομο. Οι δύο φοιτητές επεδίωξαν να κάνουν πιο ορατό τον ποδηλατόδρομο, ώστε να κερδίζει την προσοχή των οδηγών. Το εγχείρημα έγινε σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία, αφού τα παιδιά μελέτησαν πρώτα τα δεδομένα ατυχημάτων και ανέλυσαν τη συμπεριφορά των οδηγών σε αυτό το σημείο, προτού προτείνουν τη λύση. Το σχέδιο, είχε μεγάλη αποδοχή τόσο από το Δήμαρχο και το τοπικό συμβούλιο, όσο και από τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι Vincenzo Viro και Giuseppe Silvestro, από την πολυτεχνική σχολή της Νάπολης, επέλεξαν επίσης μια επικίνδυνη διασταύρωση, στο προάστιο Afragola. Μετά από έρευνα, οι φοιτητές εστίασαν στο σχεδιασμό του δρόμου, στη βελτίωση της ορατότητα, στη μεγάλη ταχύτητα που ανέπτυσσαν οι οδηγοί, στην έλλειψη σήμανσης και στην ασφάλεια των ευπαθών χρηστών του δρόμου. Η ομάδα επέβλεψε τα έργα δημιουργίας μιας κυκλικής διαδρομής (roundabout), τις νέες διαβάσεις πεζών και τη βελτίωση της σήμανσης και των πεζοδρομίων.

Οι Λιθουανοί Aivaras Paškauskas και Tomas Vičkačka από το Πανεπιστήμιο του Vilnius στη Λιθουανία, διάλεξαν μια επικίνδυνη διάβαση πεζών στην πόλη Molėtai, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Vilnius. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, η διάβαση δεν είχε καλή ορατότητα στο σκοτάδι ή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως βροχή ή ομίχλη. Καθώς τη διάβαση χρησιμοποιούν και μικρά παιδιά αφού κοντά βρίσκεται ένα σχολείο, η οικολογική λύση που βρήκαν οι φοιτητές ήταν η τοποθέτηση ηλιακών σηματοδοτών -που δεν απαιτούσαν κατά συνέπεια ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίοι ενεργοποιούνταν μόνο αν υπήρχαν πεζοί ή ποδηλάτες στη διάβαση. Να σημειωθεί πως οι φοιτητές ανέπτυξαν καλές σχέσεις με τις τοπικές αρχές και ήδη διερευνούν άλλα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων. 

Τέλος, οι Sylwia Pogodzinska και Dawid Dudek από το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας στην Πολωνία, επίσης προσπάθησαν να βελτιώσουν την ορατότητα μιας διάβασης πεζών, μέσω της δημιουργίας "νησιού", όπως ονομάζεται η κατασκευή, το οποίο βελτιώνει την ορατότητα των πεζών και αναγκάζει τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα. Η πρόταση βασίστηκε τόσο σε βιβλιογραφία, όσο και σε μελέτη των δεδομένων σχετικά με ατυχήματα.

Όπως αποδεικνύουν οι προαναφερθείσες προσπάθειες, η ενσωμάτωση των νέων στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και της Οδικής Ασφάλειας εν γένει είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ αν γίνει με σωστό τρόπο μπορεί να είναι αποδοτική στο εγγύς μέλλον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Δυτική Μακεδονία: Μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τον Ιούνιο
Η στατιστική καταγραφή στην Δυτική Μακεδονία επιφύλαξε ευχάριστα νέα, αφού κατά την διάρκεια του Ιουνίου 2024 δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος από τροχαία ατυχήματα στην περιοχή. ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)

S5 Box