SAFETY FIRST

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό Οδικής Ασφάλειας, IAM Roadsmart, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την κουλτούρα οδικής ασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με αριθμητικό δείγμα που ξεπερνά τους 2.000 οδηγούς, το 89% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ιδέα της χρήσης δεδομένων από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, ώστε να ανιχνεύονται οι οδηγοί που οδηγούν χωρίς να διαθέτουν, τα απαιτούμενα έγγραφα.

Μεταξύ αυτών των εγγραφών ξεχωρίζουν η έκθεση ΜΟΤ, το αντίστοιχο ΚΤΕΟ για τους Έλληνες, η ύπαρξη ασφάλισης για το αυτοκίνητο, η πληρωμή τελών κυκλοφορίας και η διευθέτηση ή μη, οικονομικών εκκρεμοτήτων για παραβάσεις που έχουν συντελεστεί κατά την οδήγηση.

Ακόμη, το 82% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί πως οι οδηγοί που ανιχνεύονται μέσω κάμερας να κινούνται με περισσότερα από 10 μίλια (16 χλμ./ώρα) εντός πόλης ή όπου υπάρχουν σχολεία, θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόματα πρόστιμο.

Αντίστοιχη λογική, αν και με μικρότερο ποσοστό, υπάρχει και στις απαντήσεις για όσους ξεπερνούν το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας, κατά 78% και 64% αντίστοιχα.

Ας μην ξεχνάμε, πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα είναι από τις βασικές αιτίες των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Ένα ακόμη βασικό επιχείρημα των ανθρώπων του IAM Roadsmart, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η ανίχνευση παραπτωμάτων γραφειοκρατικού χαρακτήρα, οδηγούν και σε εξιχνίαση πιο σοβαρών εγκλημάτων.

"Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα της Έκθεσης για την Κουλτούρα Ασφάλειας καταδεικνύουν ότι οι νομοταγείς πολίτες είναι υπέρ της μηδενικής ανοχής σχετικά με τη σύλληψη όσων αποτελούν απειλή για τους άλλους οδηγούς στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο Neil Greig, Director of Policy and Research του IAM RoadSmart.

"Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών συμφωνεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την ευρέως διαθέσιμη τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας για τη σύλληψη παράνομων οδηγών, πολλές αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει τον εξοπλισμό στο έπακρο.

"Η ταλαιπωρία, ο πόνος και η οικονομική δυστυχία που συχνά προκαλούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί στους άλλους χρήστες των δρόμων δεν πρέπει να παραβλέπεται, οπότε πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε και να τιμωρήσουμε τους οδηγούς που νομίζουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι' αυτούς.

"Είναι γνωστό ότι η επιβολή παραβάσεων "γραφειοκρατίας" οδηγεί συχνά στην εξιχνίαση άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τους οδηγούς στις εκκλήσεις τους για χρήση κάμερας κατά όσων παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

"Η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα είναι απαράδεκτη και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το κοινό υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αναζήτηση νέων τρόπων για τον εντοπισμό των οδηγών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.

"Η υιοθέτηση της αυτόματης ανίχνευσης θα αποτρέψει τους οδηγούς που μπαίνουν στον πειρασμό να τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των θυμάτων στους δρόμους μας".

Φωτογραφία: IAM Roadsmart

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)

S5 Box