SAFETY FIRST

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό Οδικής Ασφάλειας, IAM Roadsmart, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την κουλτούρα οδικής ασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με αριθμητικό δείγμα που ξεπερνά τους 2.000 οδηγούς, το 89% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ιδέα της χρήσης δεδομένων από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, ώστε να ανιχνεύονται οι οδηγοί που οδηγούν χωρίς να διαθέτουν, τα απαιτούμενα έγγραφα.

Μεταξύ αυτών των εγγραφών ξεχωρίζουν η έκθεση ΜΟΤ, το αντίστοιχο ΚΤΕΟ για τους Έλληνες, η ύπαρξη ασφάλισης για το αυτοκίνητο, η πληρωμή τελών κυκλοφορίας και η διευθέτηση ή μη, οικονομικών εκκρεμοτήτων για παραβάσεις που έχουν συντελεστεί κατά την οδήγηση.

Ακόμη, το 82% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί πως οι οδηγοί που ανιχνεύονται μέσω κάμερας να κινούνται με περισσότερα από 10 μίλια (16 χλμ./ώρα) εντός πόλης ή όπου υπάρχουν σχολεία, θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόματα πρόστιμο.

Αντίστοιχη λογική, αν και με μικρότερο ποσοστό, υπάρχει και στις απαντήσεις για όσους ξεπερνούν το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας, κατά 78% και 64% αντίστοιχα.

Ας μην ξεχνάμε, πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα είναι από τις βασικές αιτίες των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Ένα ακόμη βασικό επιχείρημα των ανθρώπων του IAM Roadsmart, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η ανίχνευση παραπτωμάτων γραφειοκρατικού χαρακτήρα, οδηγούν και σε εξιχνίαση πιο σοβαρών εγκλημάτων.

"Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα της Έκθεσης για την Κουλτούρα Ασφάλειας καταδεικνύουν ότι οι νομοταγείς πολίτες είναι υπέρ της μηδενικής ανοχής σχετικά με τη σύλληψη όσων αποτελούν απειλή για τους άλλους οδηγούς στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο Neil Greig, Director of Policy and Research του IAM RoadSmart.

"Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών συμφωνεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την ευρέως διαθέσιμη τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας για τη σύλληψη παράνομων οδηγών, πολλές αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει τον εξοπλισμό στο έπακρο.

"Η ταλαιπωρία, ο πόνος και η οικονομική δυστυχία που συχνά προκαλούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί στους άλλους χρήστες των δρόμων δεν πρέπει να παραβλέπεται, οπότε πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε και να τιμωρήσουμε τους οδηγούς που νομίζουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι' αυτούς.

"Είναι γνωστό ότι η επιβολή παραβάσεων "γραφειοκρατίας" οδηγεί συχνά στην εξιχνίαση άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τους οδηγούς στις εκκλήσεις τους για χρήση κάμερας κατά όσων παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

"Η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα είναι απαράδεκτη και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το κοινό υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αναζήτηση νέων τρόπων για τον εντοπισμό των οδηγών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.

"Η υιοθέτηση της αυτόματης ανίχνευσης θα αποτρέψει τους οδηγούς που μπαίνουν στον πειρασμό να τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των θυμάτων στους δρόμους μας".

Φωτογραφία: IAM Roadsmart

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)

S5 Box