SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα".

Με την αλλαγή στον κόσμο της αυτοκίνησης, αρκετές νέες έννοιες έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Μια από αυτές είναι η "μικροκινητικότητα", που έγκειται στην κυκλοφορία μικρότερου μεγέθους οχημάτων. Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards, καθώς και τα Segway, που είναι γνωστά ως αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Θέλοντας να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, εστιάζοντας στα μικρά οχήματα. Όπως προαναφέραμε, βάσει το σχεδίου αυτού, δημιουργείται η κατηγορία Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), που θα υπόκειται σε κανόνες κυκλοφορίας, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν.

Συγκεκριμένα, τα οχήματα αυτά χωρίζονται σε:

Οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 6 χλμ./ώρα, δηλαδή όση και οι πεζοί, τα οποία υπάγονται στους ίδιους κανόνες κυκλοφορίας με εκείνους (διαβάσεις κλπ.)

Οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, που υπάγονται στους κανόνες κυκλοφορίας των ποδηλάτων

Σημειώνεται, πως για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η κίνηση των προαναφερθέντων οχημάτων, σε σημεία όπου η επιτρεπόμενη ταχύτητα ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα.

Ακόμη, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. ή ποδηλάτων, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά εγκεκριμένο κράνος, σωστά δεμένο, ενώ τη νύχτα να διαθέτουν ειδικό ανακλαστικό γιλέκο.

Τέλος, όσοι ποδηλάτες είναι μικρότεροι των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)

S5 Box