SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα".

Με την αλλαγή στον κόσμο της αυτοκίνησης, αρκετές νέες έννοιες έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Μια από αυτές είναι η "μικροκινητικότητα", που έγκειται στην κυκλοφορία μικρότερου μεγέθους οχημάτων. Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards, καθώς και τα Segway, που είναι γνωστά ως αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Θέλοντας να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, εστιάζοντας στα μικρά οχήματα. Όπως προαναφέραμε, βάσει το σχεδίου αυτού, δημιουργείται η κατηγορία Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), που θα υπόκειται σε κανόνες κυκλοφορίας, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν.

Συγκεκριμένα, τα οχήματα αυτά χωρίζονται σε:

Οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 6 χλμ./ώρα, δηλαδή όση και οι πεζοί, τα οποία υπάγονται στους ίδιους κανόνες κυκλοφορίας με εκείνους (διαβάσεις κλπ.)

Οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, που υπάγονται στους κανόνες κυκλοφορίας των ποδηλάτων

Σημειώνεται, πως για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η κίνηση των προαναφερθέντων οχημάτων, σε σημεία όπου η επιτρεπόμενη ταχύτητα ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα.

Ακόμη, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. ή ποδηλάτων, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά εγκεκριμένο κράνος, σωστά δεμένο, ενώ τη νύχτα να διαθέτουν ειδικό ανακλαστικό γιλέκο.

Τέλος, όσοι ποδηλάτες είναι μικρότεροι των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)

S5 Box