SAFETY FIRST

Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC).

Το Ετήσιο Βραβείο που προσφέρει το ETSC σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αναγνώριση των προσπαθειών της στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, δόθηκε για το 2017 στην Ελβετία. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει πετύχει διαρκή μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η οποία έφτασε στο 15% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ παράλληλα η μείωση των θανάτων φτάνει στο 34% από το 2010 και στο 60%, σε σύγκριση με το 2001. Υπολογίζεται ότι πλέον στην Ελβετία χάνουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι ανά εκατομμύριο, αριθμός που την καθιστά στη χώρα με τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα μαζί με τη Νορβηγία, που απέσπασε το βραβείο πέρυσι.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC Antonio Avenoso δήλωσε: "Η Ελβετία αξίζει διεθνή αναγνώριση, καθώς παρά το γεγονός πως ήδη βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο στην Οδική Ασφάλεια, δεν επαναπαύθηκε και από το 2013, το πρόγραμμα "Via Sicura" έφερε 20 νέα μέτρα. Η Ελβετία δεν επιδεικνύει καθόλου ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είτε πρόκειται για νέους οδηγούς είτε για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ασφάλεια των υποδομών της και σχεδιάζει νομοθεσία για περαιτέρω μείωση του ρίσκου για τους νέους οδηγούς. Ελπίζουμε η νίκη της Ελβετίας να στείλει ένα θετικό μήνυμα και σε άλλες παραδοσιακές "δυνάμεις" της Οδικής Ασφάλειας που φαίνεται να έχουν χάσει έδαφος τον τελευταίο καιρό, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)

S5 Box