SAFETY FIRST

Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC).

Το Ετήσιο Βραβείο που προσφέρει το ETSC σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αναγνώριση των προσπαθειών της στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, δόθηκε για το 2017 στην Ελβετία. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει πετύχει διαρκή μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η οποία έφτασε στο 15% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ παράλληλα η μείωση των θανάτων φτάνει στο 34% από το 2010 και στο 60%, σε σύγκριση με το 2001. Υπολογίζεται ότι πλέον στην Ελβετία χάνουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι ανά εκατομμύριο, αριθμός που την καθιστά στη χώρα με τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα μαζί με τη Νορβηγία, που απέσπασε το βραβείο πέρυσι.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC Antonio Avenoso δήλωσε: "Η Ελβετία αξίζει διεθνή αναγνώριση, καθώς παρά το γεγονός πως ήδη βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο στην Οδική Ασφάλεια, δεν επαναπαύθηκε και από το 2013, το πρόγραμμα "Via Sicura" έφερε 20 νέα μέτρα. Η Ελβετία δεν επιδεικνύει καθόλου ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είτε πρόκειται για νέους οδηγούς είτε για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ασφάλεια των υποδομών της και σχεδιάζει νομοθεσία για περαιτέρω μείωση του ρίσκου για τους νέους οδηγούς. Ελπίζουμε η νίκη της Ελβετίας να στείλει ένα θετικό μήνυμα και σε άλλες παραδοσιακές "δυνάμεις" της Οδικής Ασφάλειας που φαίνεται να έχουν χάσει έδαφος τον τελευταίο καιρό, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο". 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box