SAFETY FIRST

Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της προσοχής του οδηγού στο δρόμο, με τραγικές σε αρκετές περιπτώσεις, συνέπειες. Μια από αυτές είναι η οδήγηση όταν είμαστε κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να μάτια να κλείνουν και να αισθανόμαστε έτοιμοι να αποκοιμηθούμε. Γνωστή στα αγγλικά ως "drowsy driving", η οδήγηση υπό το καθεστώς υπνηλίας έγινε αντικείμενο έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), που δραστηριοποιείται ως μέρος του αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, στην Οδική Ασφάλεια.

Όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία, 846 άνθρωποι (2,6% των συνολικών θανάτων από τροχαία εκείνη τη χρονιά) έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ το 2014 εξαιτίας της οδήγησης υπό υπνηλία. Η NHTSA έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με Κέντρα Ελέγχου και Αποφυγής θανάτων καθώς και με τα Εθνικά Ινστιτούτα, με στόχο την μεγαλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου φαινομένου, ώστε έπειτα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Εκτός από τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα για το 2014, τα ατυχήματα με αφορμή την οδήγηση υπό την επήρεια νύστας ήταν αρκετά σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, καθώς μεταξύ 2005 και 2009 τα ατυχήματα με αυτή την αιτία έφταναν τις 83.000 κατά μέσο όρο, στα οποία περιλαμβάνονται 886 θανατηφόρα ατυχήματα (2,5% των συνολικών θανατηφόρων), 37.000 ατυχήματα με τραυματισμό και περίπου 45.000 ατυχήματα μόνο με υλικές ζημιές.

Η ανάπτυξη ερευνητικής μεθοδολογίας σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητη, καθώς τα ακριβή αίτια των ατυχημάτων δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν και κατά συνέπεια, η πλειονότητα των εκτιμήσεων γίνεται κατά προσέγγιση, ή με βάση την ερμηνεία που δίνεται σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας στατιστικών σχετικά με την οδήγηση υπό υπνηλία, δε μπορεί να καταδείξει το πλήρες φάσμα του φαινομένου.

Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης δεδομένων και χάρη στη χρήση μιας προχωρημένης επιστημονικής μεθόδου, υπολογίστηκε πως το 7% όλων των ατυχημάτων και το 16,5% των θανατηφόρων, περιλάμβανε οδήγηση από νυσταγμένο οδηγό. Εφόσον ο αριθμός είναι σωστός, αυτό σημαίνει πως 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Επιπλέον, ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στη Μασαχουσέτη το 2009 κατέληξε βάσει μιας διαφορετικής μεθοδολογίας, πως κάθε χρόνο προκαλούνται 1,2 εκατομμύρια ατυχήματα, 8.000 θάνατοι και 500.000 τραυματισμοί εξαιτίας της νύστας των οδηγών στο τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)

S5 Box