SAFETY FIRST

Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της προσοχής του οδηγού στο δρόμο, με τραγικές σε αρκετές περιπτώσεις, συνέπειες. Μια από αυτές είναι η οδήγηση όταν είμαστε κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να μάτια να κλείνουν και να αισθανόμαστε έτοιμοι να αποκοιμηθούμε. Γνωστή στα αγγλικά ως "drowsy driving", η οδήγηση υπό το καθεστώς υπνηλίας έγινε αντικείμενο έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), που δραστηριοποιείται ως μέρος του αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, στην Οδική Ασφάλεια.

Όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία, 846 άνθρωποι (2,6% των συνολικών θανάτων από τροχαία εκείνη τη χρονιά) έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ το 2014 εξαιτίας της οδήγησης υπό υπνηλία. Η NHTSA έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με Κέντρα Ελέγχου και Αποφυγής θανάτων καθώς και με τα Εθνικά Ινστιτούτα, με στόχο την μεγαλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου φαινομένου, ώστε έπειτα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Εκτός από τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα για το 2014, τα ατυχήματα με αφορμή την οδήγηση υπό την επήρεια νύστας ήταν αρκετά σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, καθώς μεταξύ 2005 και 2009 τα ατυχήματα με αυτή την αιτία έφταναν τις 83.000 κατά μέσο όρο, στα οποία περιλαμβάνονται 886 θανατηφόρα ατυχήματα (2,5% των συνολικών θανατηφόρων), 37.000 ατυχήματα με τραυματισμό και περίπου 45.000 ατυχήματα μόνο με υλικές ζημιές.

Η ανάπτυξη ερευνητικής μεθοδολογίας σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητη, καθώς τα ακριβή αίτια των ατυχημάτων δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν και κατά συνέπεια, η πλειονότητα των εκτιμήσεων γίνεται κατά προσέγγιση, ή με βάση την ερμηνεία που δίνεται σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας στατιστικών σχετικά με την οδήγηση υπό υπνηλία, δε μπορεί να καταδείξει το πλήρες φάσμα του φαινομένου.

Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης δεδομένων και χάρη στη χρήση μιας προχωρημένης επιστημονικής μεθόδου, υπολογίστηκε πως το 7% όλων των ατυχημάτων και το 16,5% των θανατηφόρων, περιλάμβανε οδήγηση από νυσταγμένο οδηγό. Εφόσον ο αριθμός είναι σωστός, αυτό σημαίνει πως 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Επιπλέον, ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στη Μασαχουσέτη το 2009 κατέληξε βάσει μιας διαφορετικής μεθοδολογίας, πως κάθε χρόνο προκαλούνται 1,2 εκατομμύρια ατυχήματα, 8.000 θάνατοι και 500.000 τραυματισμοί εξαιτίας της νύστας των οδηγών στο τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)

S5 Box