SAFETY FIRST

Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι η οδήγηση είναι μια απαιτητική διαδικασία, την οποία πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων, αλλά και των προσεχών ημερών, να χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετό, προχωρήσαμε σε μια ιδιαίτερη συγκριτική μέτρηση.

Έχοντας διαμορφώσει ειδικά μια κατηφορική ευθεία (κλίση 5%) του Iaveris Park, δοκιμάσαμε την πέδηση με ίδια ταχύτητα στο κοντέρ (30 χλμ./ώρα), σε βρεγμένο και χιονισμένο οδόστρωμα.

IaverisKonstantinos01

Οι διαφορές είναι ενδεικτικές των δύσκολων συνθηκών που συναντά όποιος βρεθεί στο δρόμο αυτές τις ημέρες.

Κατά το φρενάρισμα στη βρεγμένη άσφαλτο, η απόσταση ακινητοποίησης ήταν 8 μέτρα, ενώ όταν πραγματοποιήσαμε την ίδια διαδικασία, ακριβώς δίπλα, στον πάγο-χιόνι, το αυτοκίνητό μας ακινητοποιήθηκε μετά από 92 μέτρα.

Δηλαδή, η απόσταση ακινητοποίησης ενώ κινούμαστε με 30 χλμ./ώρα σε παγετό, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη, από την ακινητοποίηση μετά από φρενάρισμα με ίδια ταχύτητα, στη βρεγμένη άσφαλτο.

"Το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι τρομακτικό", σχολιάζει ο εκπαιδευτής της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης.

"Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μετακίνηση στο χιόνι και ιδιαίτερα στο πάγο με συμβατικά ελαστικά είναι αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

"Έτσι λοιπόν, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας και μόνο εάν είναι επιτακτική ανάγκη, κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες, κρατάμε μεγάλες αποστάσεις και αποφεύγουμε δρόμους με μεγάλες κλίσεις".

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)

S5 Box