SAFETY FIRST

Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι η οδήγηση είναι μια απαιτητική διαδικασία, την οποία πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων, αλλά και των προσεχών ημερών, να χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετό, προχωρήσαμε σε μια ιδιαίτερη συγκριτική μέτρηση.

Έχοντας διαμορφώσει ειδικά μια κατηφορική ευθεία (κλίση 5%) του Iaveris Park, δοκιμάσαμε την πέδηση με ίδια ταχύτητα στο κοντέρ (30 χλμ./ώρα), σε βρεγμένο και χιονισμένο οδόστρωμα.

IaverisKonstantinos01

Οι διαφορές είναι ενδεικτικές των δύσκολων συνθηκών που συναντά όποιος βρεθεί στο δρόμο αυτές τις ημέρες.

Κατά το φρενάρισμα στη βρεγμένη άσφαλτο, η απόσταση ακινητοποίησης ήταν 8 μέτρα, ενώ όταν πραγματοποιήσαμε την ίδια διαδικασία, ακριβώς δίπλα, στον πάγο-χιόνι, το αυτοκίνητό μας ακινητοποιήθηκε μετά από 92 μέτρα.

Δηλαδή, η απόσταση ακινητοποίησης ενώ κινούμαστε με 30 χλμ./ώρα σε παγετό, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη, από την ακινητοποίηση μετά από φρενάρισμα με ίδια ταχύτητα, στη βρεγμένη άσφαλτο.

"Το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι τρομακτικό", σχολιάζει ο εκπαιδευτής της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης.

"Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μετακίνηση στο χιόνι και ιδιαίτερα στο πάγο με συμβατικά ελαστικά είναι αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

"Έτσι λοιπόν, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας και μόνο εάν είναι επιτακτική ανάγκη, κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες, κρατάμε μεγάλες αποστάσεις και αποφεύγουμε δρόμους με μεγάλες κλίσεις".

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)

S5 Box