SAFETY FIRST

Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι η οδήγηση είναι μια απαιτητική διαδικασία, την οποία πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων, αλλά και των προσεχών ημερών, να χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετό, προχωρήσαμε σε μια ιδιαίτερη συγκριτική μέτρηση.

Έχοντας διαμορφώσει ειδικά μια κατηφορική ευθεία (κλίση 5%) του Iaveris Park, δοκιμάσαμε την πέδηση με ίδια ταχύτητα στο κοντέρ (30 χλμ./ώρα), σε βρεγμένο και χιονισμένο οδόστρωμα.

IaverisKonstantinos01

Οι διαφορές είναι ενδεικτικές των δύσκολων συνθηκών που συναντά όποιος βρεθεί στο δρόμο αυτές τις ημέρες.

Κατά το φρενάρισμα στη βρεγμένη άσφαλτο, η απόσταση ακινητοποίησης ήταν 8 μέτρα, ενώ όταν πραγματοποιήσαμε την ίδια διαδικασία, ακριβώς δίπλα, στον πάγο-χιόνι, το αυτοκίνητό μας ακινητοποιήθηκε μετά από 92 μέτρα.

Δηλαδή, η απόσταση ακινητοποίησης ενώ κινούμαστε με 30 χλμ./ώρα σε παγετό, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη, από την ακινητοποίηση μετά από φρενάρισμα με ίδια ταχύτητα, στη βρεγμένη άσφαλτο.

"Το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι τρομακτικό", σχολιάζει ο εκπαιδευτής της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης.

"Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μετακίνηση στο χιόνι και ιδιαίτερα στο πάγο με συμβατικά ελαστικά είναι αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

"Έτσι λοιπόν, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας και μόνο εάν είναι επιτακτική ανάγκη, κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες, κρατάμε μεγάλες αποστάσεις και αποφεύγουμε δρόμους με μεγάλες κλίσεις".

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)

S5 Box