SAFETY FIRST

Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι η οδήγηση είναι μια απαιτητική διαδικασία, την οποία πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά και να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων, αλλά και των προσεχών ημερών, να χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετό, προχωρήσαμε σε μια ιδιαίτερη συγκριτική μέτρηση.

Έχοντας διαμορφώσει ειδικά μια κατηφορική ευθεία (κλίση 5%) του Iaveris Park, δοκιμάσαμε την πέδηση με ίδια ταχύτητα στο κοντέρ (30 χλμ./ώρα), σε βρεγμένο και χιονισμένο οδόστρωμα.

IaverisKonstantinos01

Οι διαφορές είναι ενδεικτικές των δύσκολων συνθηκών που συναντά όποιος βρεθεί στο δρόμο αυτές τις ημέρες.

Κατά το φρενάρισμα στη βρεγμένη άσφαλτο, η απόσταση ακινητοποίησης ήταν 8 μέτρα, ενώ όταν πραγματοποιήσαμε την ίδια διαδικασία, ακριβώς δίπλα, στον πάγο-χιόνι, το αυτοκίνητό μας ακινητοποιήθηκε μετά από 92 μέτρα.

Δηλαδή, η απόσταση ακινητοποίησης ενώ κινούμαστε με 30 χλμ./ώρα σε παγετό, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη, από την ακινητοποίηση μετά από φρενάρισμα με ίδια ταχύτητα, στη βρεγμένη άσφαλτο.

"Το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι τρομακτικό", σχολιάζει ο εκπαιδευτής της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης.

"Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η μετακίνηση στο χιόνι και ιδιαίτερα στο πάγο με συμβατικά ελαστικά είναι αδύνατη και άκρως επικίνδυνη.

"Έτσι λοιπόν, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας και μόνο εάν είναι επιτακτική ανάγκη, κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες, κρατάμε μεγάλες αποστάσεις και αποφεύγουμε δρόμους με μεγάλες κλίσεις".

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)

S5 Box