Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video.
Θέλοντας να πιστοποιήσει την παθητική ασφάλεια που παρέχουν τα ηλεκτρικά της οχήματα, η Mercedes-Benz προχώρησε σε ένα «ριψοκίνδυνο» crash test, καθώς έθεσε όρια που ξεπερνούσαν τα προαπαιτούμενα του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού EuroNCAP.
Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές μετωπικής σύγκρουσης που έχει ορίσει ο EuroNCAP, περιλαμβάνουν πρόσκρουση ενός τρόλεϊ βάρους 1.400 κιλών με έναν όγκο από αλουμίνιο, ενώ ως ταχύτητα σύγκρουσης ορίζονται τα 50 χλμ./ώρα.
Ξεπερνώντας το παραπάνω, η Mercedes-Benz προκάλεσε μετωπική σύγκρουση (αλληλοκάλυψη 50%) δύο αμιγώς ηλεκτρικών της SUV, των EQA και EQS, βάρους 2,2 και 3 τόνων αντίστοιχα, με ταχύτητα 56 χλμ./ώρα.
Ένα τέτοιο ατύχημα, μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί σε επαρχιακό δρόμο, όπου ένας οδηγός θα κάνει λανθασμένο υπολογισμό, προσπαθώντας το πραγματοποιήσει προσπέραση σε σημείο όπου διέρχεται αυτοκίνητο στην απέναντι λωρίδα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα σημαντικό διακύβευμα στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης δύο αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είναι η «αντίδραση» των συστημάτων υψηλής τάσης του εκάστοτε SUV.
Με βάση την ανακοίνωση της Mercedes-Benz, αμφότερα τα οχήματα πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία. Τόσο η καμπίνα επιβατών όσο και η μπαταρία υψηλής τάσης παρέμεινε ανέγγιχτη, όπως αναμενόταν, τα συστήματα υψηλής τάσης απενεργοποιήθηκαν αυτόματα και οι πόρτες άνοιξαν χωρίς πρόβλημα.
Παρακολουθώντας το video της σύγκρουσης, οι ζημιές των δύο οχημάτων μπορεί να φανούν ανησυχητικές για κάποιον μη έμπειρο παρατηρητή, όμως σύμφωνα με τους μηχανικούς της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτό δεν ισχύει, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «με την παραμόρφωσή τους, τα οχήματα είχαν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αποτελεσματικά την ενέργεια της σύγκρουσης».
Το γεγονός ότι η καμπίνα παρέμεινε ανέπαφη και οι πόρτες άνοιγαν, πιστοποιεί πως οι επιβάτες θα είχαν τη δυνατότητα να βγουν μόνοι τους από το εκάστοτε όχημα, χωρίς καν να χρειαστεί να περιμένουν σωστικά συνεργεία, κερδίζοντας έτσι χρόνο που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, αφορά στην ανάλυση των επιπτώσεων που είχε το crash-test στα ανδρείκελα που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον κόσμο (τρεις γυναίκες και ένας άντρας). Τα δεδομένα σε σχεδόν 150 σημεία μέτρησης, έδειξαν μετά από τη σύγκρουση πως η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου ήταν πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει πως οι ζώνες απορρόφησης ενέργειας και τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν κατά το προβλεπόμενο.
Δείτε το σχετικό video
Photos: Mercedes-Benz
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ