Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή σε επίπεδο ασφάλειας.
Ο εκσυγχρονισμός στα νέα οχήματα παραγωγής είναι διαρκής, με τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα προηγμένα συστήματα ΗΜΙ (Human-Machine Interface), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων περιλαμβάνει πια, οθόνες αφής, με λειτουργία που θυμίζει εκείνη των smartphones.
Θέλοντας να επιβεβαιώσει το επίπεδο πρακτικότητας και ασφάλειας κατά τη χρήση των οθονών αφής, η οποία ως επί το πλείστον γίνεται ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, το ιστορικό σουηδικό περιοδικό Vi Bilagare συγκέντρωσε 12 αυτοκίνητα σε ένα αεροδρόμιο, πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερη δοκιμή
Αυτή αφορούσε σε 4 βασικές λειτουργίες των συστημάτων HMI:
- Ενεργοποίηση του θερμαινόμενου καθίσματος, αύξηση θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου και ενεργοποίηση του ξεπαγώματος (defrost)
- Ενεργοποίηση του ραδιοφώνου και συντονισμός σε έναν συγκεκριμένο σταθμό
- Μηδενισμός του υπολογιστή ταξιδίου
- Μείωση της έντασης φωτισμού του πίνακα οργάνων στο χαμηλότερο επίπεδο και απενεργοποίηση της κεντρικής οθόνης
Η δοκιμή περιλάμβανε τον έλεγχο σε 11 σύγχρονα και ένα παλαιότερο όχημα, με τους οδηγούς-δοκιμαστές να έχουν, όπως τονίστηκε, αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, ώστε να εξοικειωθούν με το σύστημα infotainment και τη λειτουργία της εκάστοτε οθόνης αφής.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν χάθηκε χρόνος που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα, λόγω της συγκεκριμένης διαδικασίας προσαρμογής.
Συμπεράσματα
Παρά την τάση για απλοποίηση, η χρήση της οθόνης αφής παραμένει πιο περίπλοκη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο οδηγός με το πιο περίπλοκο σύστημα από πλευράς απόδοσης, χρειάζεται 4 φορές περισσότερο χρόνο για να κάνει απλές ενέργειες.
Και αυτό, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνταν με ταχύτητα 110 χλμ./ώρα!
Προφανώς, το εκάστοτε σύστημα HMI έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όμως, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το "παλιό", Volvo V70 παραγωγής 2005 με... κουμπιά, ήταν μακράν το πιο εύκολο και "γρήγορο", στις 4 δοκιμασίες, καθώς σύμφωνα με τους Σουηδούς δημοσιογράφους, για να ολοκληρωθούν και τα 4 τεστ, χρειάστηκαν 10 δευτερόλεπτα.Από τη στιγμή που
κάθε όχημα κινούνταν με 110 χλμ./ώρα κατά τη διάρκεια της μέτρησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το αυτοκίνητο είχε διανύσει 306 μέτρα, κατά την οποία πρακτικά ο οδηγός δεν είχε όλη του την προσοχή στο δρόμο.
Τη χειρότερη απόδοση είχε το κινεζικό MG Marvel R, με το οποίο ο οδηγός χρειάστηκε 44,6 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, γεγονός που σημαίνει ότι διήνυσε 1.372 μέτρα (4 φορές περισσότερα) από τον αντίστοιχο, στο "παλιό" Volvo.
Από τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, καλύτερη απόδοση είχαν τα Volvo C40 και Dacia Sandero, τα οποία διαθέτουν τις πιο απλές οθόνες αφής.
Ακόμη ένας παράγοντας μέτρησης, ήταν η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της οθόνης αφής και του πεδίου όρασης του οδηγού, γεγονός που πρακτικά δείχνει σε ποιο βαθμό θα πάρει ο τελευταίος, το βλέμμα του από το δρόμο.
Αρκετοί μπορεί να σκεφτούν πως αν και τα αποτελέσματα φαίνονται αντικειμενικά, το γεγονός ότι η Volvo έχει ως έδρα τη Σουηδία ίσως να "θολώνει" την κρίση των δοκιμαστών, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα.
Εν κατακλείδι, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έρχονται να προσθέσουν ακόμη ένα επιχείρημα στους ίδιους τους κατασκευαστές, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δείχνουν πρόθεση να επιστρέψουν στα "κλασικά" κουμπιά, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις οθόνες αφής.
Τα αποτελέσματα
Αυτοκίνητο - Χρόνος ολοκλήρωσης 4 δοκιμασιών (δλ.) - Διανυθείσα απόσταση (μέτρα)
Volvo V70 (2005) - 10'' - 306
Dacia Sandero - 13,5'' - 414
Volvo C40 - 13,7'' - 417
Subaru Outback - 19,4''- 592
Mercedes GLB - 20,2'' - 616
Tesla Model 3 - 23,5'' - 717
Nissan Qashqai - 25,1'' - 765
Volkswagen ID.3 - 25,7'' - 786
Hyundai Ioniq 5 - 26,7'' - 815
Seat Leon - 29,3'' - 895
BMW iX - 30,4'' - 928
MG Marvel R - 44,9'' - 1.372
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo Credits: Glenn Lindberg/Vi Bilägare