SAFETY FIRST


Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον IAM Roadsmart, ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε πως 4 στους 10 οδηγούς (42%), δε γνωρίζουν ποιο είναι το όριο της ποσότητας αλκοόλ που επιτρέπεται να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οδήγηση.

Εφόσον αναχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς, το δείγμα, που περιλάμβανε 1.004 αυτοκινητιστές από Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αντιστοιχεί σε 15 από τα 35 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δίπλωμα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως το πιο ανησυχητικό κομμάτι των αποτελεσμάτων της έρευνας, έγκειται στο γεγονός ότι μόλις το 23% (σχεδόν 1 στους 4) των ερωτηθέντων, με καταγωγή από Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, γνώριζε πως το όριο για κίνηση υπό επήρεια αλκοόλ, είναι 35 μικρογραμμάρια (μg) ανά 100 ml αναπνοής.

Ταυτόχρονα, από τους 585 ερωτηθέντες που απάντησαν πως γνωρίζουν ποιο είναι το όριο, λιγότερο από το 40% έδωσε σωστή απάντηση, επιτείνοντας περισσότερο τα άσχημα αποτελέσματα.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Σκωτία, αφού το 60% (6 στους 10) γνώρισε την εν λόγω ποσότητα, που είναι 22 μικρογραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.

Μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας, ο IAM Roadsmart επανέλαβε την έκκλησή του προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να προκύψουν μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των οδηγών οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν, είναι η θεσμοθέτηση χαμηλότερου ορίου επιτρεπόμενης οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμογή οδικών ελέγχων από ειδικά μηχανήματα στους δρόμους για την αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων της αστυνομίας, καθώς και υποχρεωτικά μαθήματα απεξάρτησης από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για όλους τους οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν ξεπεράσει πάνω από το όριο. 

"Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό για να είναι παράνομη η οδήγηση", δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους οδηγούς ότι ατομικά χαρακτηριστικά όπως σωματικό βάρος, κατανάλωση τροφής, φύλο και μεταβολισμός, επηρεάζουν επίσης την ένδειξη.

"Μια ποινική δίωξη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή σας μέσω του δημόσιου εξευτελισμού, της απώλειας χρημάτων, της διάλυσης της οικογένειας και της δημιουργίας ποινικού μητρώου, καθώς και θα προσθέσει πραγματικό κίνδυνο στους δρόμους μας.

"Στον IAM RoadSmart εκτιμούμε ότι το τελευταίο ποτό που σας οδηγεί πάνω από το όριο μπορεί να σας κοστίσει έως και 70.000 λίρες (σχεδόν 83.200 ευρώ)! Αν αυτό δεν είναι μια απογοητευτική σκέψη, τότε τίποτα δεν είναι".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)

S5 Box