SAFETY FIRST


Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον IAM Roadsmart, ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε πως 4 στους 10 οδηγούς (42%), δε γνωρίζουν ποιο είναι το όριο της ποσότητας αλκοόλ που επιτρέπεται να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οδήγηση.

Εφόσον αναχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς, το δείγμα, που περιλάμβανε 1.004 αυτοκινητιστές από Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αντιστοιχεί σε 15 από τα 35 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δίπλωμα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως το πιο ανησυχητικό κομμάτι των αποτελεσμάτων της έρευνας, έγκειται στο γεγονός ότι μόλις το 23% (σχεδόν 1 στους 4) των ερωτηθέντων, με καταγωγή από Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, γνώριζε πως το όριο για κίνηση υπό επήρεια αλκοόλ, είναι 35 μικρογραμμάρια (μg) ανά 100 ml αναπνοής.

Ταυτόχρονα, από τους 585 ερωτηθέντες που απάντησαν πως γνωρίζουν ποιο είναι το όριο, λιγότερο από το 40% έδωσε σωστή απάντηση, επιτείνοντας περισσότερο τα άσχημα αποτελέσματα.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Σκωτία, αφού το 60% (6 στους 10) γνώρισε την εν λόγω ποσότητα, που είναι 22 μικρογραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.

Μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας, ο IAM Roadsmart επανέλαβε την έκκλησή του προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να προκύψουν μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των οδηγών οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν, είναι η θεσμοθέτηση χαμηλότερου ορίου επιτρεπόμενης οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμογή οδικών ελέγχων από ειδικά μηχανήματα στους δρόμους για την αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων της αστυνομίας, καθώς και υποχρεωτικά μαθήματα απεξάρτησης από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για όλους τους οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν ξεπεράσει πάνω από το όριο. 

"Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό για να είναι παράνομη η οδήγηση", δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους οδηγούς ότι ατομικά χαρακτηριστικά όπως σωματικό βάρος, κατανάλωση τροφής, φύλο και μεταβολισμός, επηρεάζουν επίσης την ένδειξη.

"Μια ποινική δίωξη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή σας μέσω του δημόσιου εξευτελισμού, της απώλειας χρημάτων, της διάλυσης της οικογένειας και της δημιουργίας ποινικού μητρώου, καθώς και θα προσθέσει πραγματικό κίνδυνο στους δρόμους μας.

"Στον IAM RoadSmart εκτιμούμε ότι το τελευταίο ποτό που σας οδηγεί πάνω από το όριο μπορεί να σας κοστίσει έως και 70.000 λίρες (σχεδόν 83.200 ευρώ)! Αν αυτό δεν είναι μια απογοητευτική σκέψη, τότε τίποτα δεν είναι".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box