SAFETY FIRST


Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον IAM Roadsmart, ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε πως 4 στους 10 οδηγούς (42%), δε γνωρίζουν ποιο είναι το όριο της ποσότητας αλκοόλ που επιτρέπεται να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οδήγηση.

Εφόσον αναχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς, το δείγμα, που περιλάμβανε 1.004 αυτοκινητιστές από Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αντιστοιχεί σε 15 από τα 35 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δίπλωμα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως το πιο ανησυχητικό κομμάτι των αποτελεσμάτων της έρευνας, έγκειται στο γεγονός ότι μόλις το 23% (σχεδόν 1 στους 4) των ερωτηθέντων, με καταγωγή από Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, γνώριζε πως το όριο για κίνηση υπό επήρεια αλκοόλ, είναι 35 μικρογραμμάρια (μg) ανά 100 ml αναπνοής.

Ταυτόχρονα, από τους 585 ερωτηθέντες που απάντησαν πως γνωρίζουν ποιο είναι το όριο, λιγότερο από το 40% έδωσε σωστή απάντηση, επιτείνοντας περισσότερο τα άσχημα αποτελέσματα.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Σκωτία, αφού το 60% (6 στους 10) γνώρισε την εν λόγω ποσότητα, που είναι 22 μικρογραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.

Μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας, ο IAM Roadsmart επανέλαβε την έκκλησή του προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να προκύψουν μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των οδηγών οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν, είναι η θεσμοθέτηση χαμηλότερου ορίου επιτρεπόμενης οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμογή οδικών ελέγχων από ειδικά μηχανήματα στους δρόμους για την αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων της αστυνομίας, καθώς και υποχρεωτικά μαθήματα απεξάρτησης από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για όλους τους οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν ξεπεράσει πάνω από το όριο. 

"Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό για να είναι παράνομη η οδήγηση", δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους οδηγούς ότι ατομικά χαρακτηριστικά όπως σωματικό βάρος, κατανάλωση τροφής, φύλο και μεταβολισμός, επηρεάζουν επίσης την ένδειξη.

"Μια ποινική δίωξη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή σας μέσω του δημόσιου εξευτελισμού, της απώλειας χρημάτων, της διάλυσης της οικογένειας και της δημιουργίας ποινικού μητρώου, καθώς και θα προσθέσει πραγματικό κίνδυνο στους δρόμους μας.

"Στον IAM RoadSmart εκτιμούμε ότι το τελευταίο ποτό που σας οδηγεί πάνω από το όριο μπορεί να σας κοστίσει έως και 70.000 λίρες (σχεδόν 83.200 ευρώ)! Αν αυτό δεν είναι μια απογοητευτική σκέψη, τότε τίποτα δεν είναι".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)

S5 Box