SAFETY FIRST


Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον IAM Roadsmart, ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε πως 4 στους 10 οδηγούς (42%), δε γνωρίζουν ποιο είναι το όριο της ποσότητας αλκοόλ που επιτρέπεται να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οδήγηση.

Εφόσον αναχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς, το δείγμα, που περιλάμβανε 1.004 αυτοκινητιστές από Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αντιστοιχεί σε 15 από τα 35 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δίπλωμα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως το πιο ανησυχητικό κομμάτι των αποτελεσμάτων της έρευνας, έγκειται στο γεγονός ότι μόλις το 23% (σχεδόν 1 στους 4) των ερωτηθέντων, με καταγωγή από Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, γνώριζε πως το όριο για κίνηση υπό επήρεια αλκοόλ, είναι 35 μικρογραμμάρια (μg) ανά 100 ml αναπνοής.

Ταυτόχρονα, από τους 585 ερωτηθέντες που απάντησαν πως γνωρίζουν ποιο είναι το όριο, λιγότερο από το 40% έδωσε σωστή απάντηση, επιτείνοντας περισσότερο τα άσχημα αποτελέσματα.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Σκωτία, αφού το 60% (6 στους 10) γνώρισε την εν λόγω ποσότητα, που είναι 22 μικρογραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.

Μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας, ο IAM Roadsmart επανέλαβε την έκκλησή του προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να προκύψουν μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των οδηγών οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν, είναι η θεσμοθέτηση χαμηλότερου ορίου επιτρεπόμενης οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμογή οδικών ελέγχων από ειδικά μηχανήματα στους δρόμους για την αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων της αστυνομίας, καθώς και υποχρεωτικά μαθήματα απεξάρτησης από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για όλους τους οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν ξεπεράσει πάνω από το όριο. 

"Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό για να είναι παράνομη η οδήγηση", δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους οδηγούς ότι ατομικά χαρακτηριστικά όπως σωματικό βάρος, κατανάλωση τροφής, φύλο και μεταβολισμός, επηρεάζουν επίσης την ένδειξη.

"Μια ποινική δίωξη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή σας μέσω του δημόσιου εξευτελισμού, της απώλειας χρημάτων, της διάλυσης της οικογένειας και της δημιουργίας ποινικού μητρώου, καθώς και θα προσθέσει πραγματικό κίνδυνο στους δρόμους μας.

"Στον IAM RoadSmart εκτιμούμε ότι το τελευταίο ποτό που σας οδηγεί πάνω από το όριο μπορεί να σας κοστίσει έως και 70.000 λίρες (σχεδόν 83.200 ευρώ)! Αν αυτό δεν είναι μια απογοητευτική σκέψη, τότε τίποτα δεν είναι".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)

S5 Box