SAFETY FIRST

Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

 

Όπως έχει αναφερθεί σε άλλο άρθρο, η Heineken ανακοίνωσε μια πολυετή χορηγική συμφωνία με την Formula 1, με αρχή το πρόσφατο GP Καναδά. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παρουσία του λογοτύπου της εταιρείας στις πινακίδες αρκετών αγώνων του Πρωταθλήματος Formula 1, ενώ ανταποδοτικά η Heineken θα επενδύσει ένα σεβαστό ποσό σε καμπάνιες προώθησης, για την περαιτέρω βελτίωση του προφίλ της F1.

Η συμφωνία και οι μετέπειτα προωθητικές ενέργειες που έχουν ανακοινωθεί, έχουν όμως προκαλέσει και αντιδράσεις, με τον Διεθνή Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Πολιτική σχετικά με το Αλκοόλ (European Alcohol Policy Alliance) να αποστέλλει ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της FIA Jean Todt, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητώντας, να απαγορευτεί η διαφήμιση αλκοόλ στη Formula 1!

Παρακάτω, σας παραθέτουμε την επιστολή που απέστειλε η Γενική Γραμματέας του European Alcohol Policy Alliance στη FIA, με αποδέκτη τον Jean Todt:
"Αγαπητέ κύριε Todt

Αντίδραση στην Χορηγική Συμφωνία μεταξύ F1 και Heineken

Η Heineken πρόσφατα παρουσίασε την χορηγική της συμφωνία με την F1, που έχει διάρκεια 5 ετών και αξία 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσω αυτής, η Heineken θα αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς χορηγούς του σπορ, είτε ως Χορηγός Ονομασίας αγώνων, είτε μέσω διαφημιστικών σποτ και άλλων δραστηριοτήτων προώθησης.

Αυτή η εξέλιξη μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς το αλκοόλ και η οδήγηση δε θα έπρεπε να αναμιγνύονται. Οι εταιρείες παραγωγής αλκοόλ κυριαρχούν στις χορηγίες της Formula 1 αυτή την περίοδο, συνδέοντας έτσι ένα δημοφιλές σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού με έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες θανάτων στους δρόμους, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

SafetyFirst HeinekenReactions02

 

Το marketing στον τομέα του αλκοόλ έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Formula 1 είναι ένα σπορ που χορηγούνταν ευρέως από τους παραγωγούς αλκοόλ, ακόμη και πριν τη συμφωνία με την Heineken. Μια αναφορά σχετικά με την έκθεση σε εταιρείες παραγωγής αλκοόλ στο περσινό GP Μονακό, έδειξε πως υπήρχαν κατά μέσο όρο 11 αναφορές σε εταιρείες αλκοόλ ανά λεπτό, δηλαδή 1 αναφορά κάθε 5 δευτερόλεπτα. Η προώθηση του αλκοόλ και μάλιστα σε θρυλικούς αγώνες, ενισχύει και υπερβαίνει τους κοινωνικούς κανόνες pro-alcohol. Το GP Μονακό έχει ένα παγκόσμιο κοινό περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων και αν προσθέσουμε στις προγενέστερες χορηγικές συμφωνίες την τελευταία, η F1 τείνει να μετατραπεί από ένα αθλητικό γεγονός σε μια εκδήλωση που εγγυάται την παγκόσμια προβολή των εταιρειών παραγωγής αλκοολούχων ποτών.
Σας έχουμε ξαναγράψει τους προβληματισμούς μας επ' αυτού και στην απάντησή σας, δηλώσατε την δέσμευση, τόσο προσωπικά όσο και ως FIA στην Οδική Ασφάλεια, αναφερόμενος στην δουλειά που έχει γίνει με το πρόγραμμα "Action for Road Safety", σε συνδυασμό με τη δική σας παρουσία ως Ειδικός επιτετραμμένος για την Οδική Ασφάλεια στα Ηνωμένα Έθνη.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτων στους δρόμους. Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η F1 αποτελεί πια συνδετικό κρίκο μεταξύ των εταιρειών παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να πάρετε πολύ σοβαρά το θέμα και να σκεφτείτε την απομάκρυνση από αυτές τις χορηγικές συμφωνίες, όπως συνέβη παλαιότερα με τις χορηγίες των καπνοβιομηχανιών. Η FIA δεν στερείται υπευθυνοτήτων, από τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί το κυβερνητικό σώμα της F1 και ταυτόχρονα έναν από τους βασικούς μετόχους της."

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένας μικρός "πόλεμος" έχει ξεκινήσει και απομένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη, υπενθυμίζοντας πως σε μια αντίστοιχη περίπτωση κατά την περίοδο του 2000, οι χορηγίες των καπνοβιομηχανιών σταμάτησαν να υφίστανται και τυπικά από το 2008, με τη Ferrari να είναι η τελευταία που είχε χορηγική συμφωνία με την Marlboro.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)

S5 Box