SAFETY FIRST

Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκδοση 2019 του Ευρωβαρόμετρου, σε συνεργασία με το Vinci Autoroute και το ινστιτούτο Ipsos, όσον αφορά στη χρήση συνδεδεμένων συσκευών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μια έρευνα, που διεξήχθη σε 11 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία), με δείγμα 12.418 ατόμων.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που δεν παρουσιάζει βελτίωση με το πέρασμα των ετών, είναι η παραβίαση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη τάση δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει εκτεταμένα και στην Ευρώπη, γεγονός που πρέπει να αυξήσει την ανησυχία όλων, εφόσον συνεπάγεται σε μεγάλο ποσοστό, τροχαία ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

- 89% των Ευρωπαίων και το 90% των Ελλήνων οδηγών, παραδέχεται πως υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας, κυρίως κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

- 64% των Ευρωπαίων και το 62% των Ελλήνων οδηγών, δεν κρατάει απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα

- 51% των Ευρωπαίων και 52% των Ελλήνων οδηγών, δεν ανάβει φλας όταν προβαίνει σε προσπέραση ή αλλαγή λωρίδας/κατεύθυνσης.

- 54% των Ευρωπαίων και 50% των Ελλήνων οδηγών, δεν μειώνει ταχύτητα όταν πλησιάζει σε εργοτάξιο, παρόλο που έχει ενημερωθεί νωρίτερα μέσω σχετικής σήμανσης

Αν τα παραπάνω φαντάζουν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται άμεση βελτίωση στη χώρα μας, καθώς δείχνουν περίτρανα την έλλειψη παιδείας μας πίσω από το τιμόνι. 

Συγκεκριμένα, αν και στην Ευρώπη η οδήγηση χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας φτάνει σύμφωνα με τους οδηγούς, το 20%, στη χώρα μας αυξάνεται στο 45%. Επιπλέον, το 11% των Ευρωπαίων οδηγών κινείται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ποσοστό που στη χώρα μας είναι 27%, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες οδηγούς κινούνται σε μια λωρίδα που υφίσταται, ώστε να σωθούν ζωές σε περίπτωση ανάγκης.

Ειδικά το τελευταίο, ας το σκεφτούμε διπλά, καθώς δεν αφορά εμάς, αλλά τους συνανθρώπους μας...

H δυσάρεστη πρωτιά που κατέχουν οι Έλληνες οδηγοί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)

S5 Box