SAFETY FIRST

Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκδοση 2019 του Ευρωβαρόμετρου, σε συνεργασία με το Vinci Autoroute και το ινστιτούτο Ipsos, όσον αφορά στη χρήση συνδεδεμένων συσκευών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μια έρευνα, που διεξήχθη σε 11 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία), με δείγμα 12.418 ατόμων.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που δεν παρουσιάζει βελτίωση με το πέρασμα των ετών, είναι η παραβίαση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη τάση δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει εκτεταμένα και στην Ευρώπη, γεγονός που πρέπει να αυξήσει την ανησυχία όλων, εφόσον συνεπάγεται σε μεγάλο ποσοστό, τροχαία ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

- 89% των Ευρωπαίων και το 90% των Ελλήνων οδηγών, παραδέχεται πως υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας, κυρίως κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

- 64% των Ευρωπαίων και το 62% των Ελλήνων οδηγών, δεν κρατάει απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα

- 51% των Ευρωπαίων και 52% των Ελλήνων οδηγών, δεν ανάβει φλας όταν προβαίνει σε προσπέραση ή αλλαγή λωρίδας/κατεύθυνσης.

- 54% των Ευρωπαίων και 50% των Ελλήνων οδηγών, δεν μειώνει ταχύτητα όταν πλησιάζει σε εργοτάξιο, παρόλο που έχει ενημερωθεί νωρίτερα μέσω σχετικής σήμανσης

Αν τα παραπάνω φαντάζουν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται άμεση βελτίωση στη χώρα μας, καθώς δείχνουν περίτρανα την έλλειψη παιδείας μας πίσω από το τιμόνι. 

Συγκεκριμένα, αν και στην Ευρώπη η οδήγηση χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας φτάνει σύμφωνα με τους οδηγούς, το 20%, στη χώρα μας αυξάνεται στο 45%. Επιπλέον, το 11% των Ευρωπαίων οδηγών κινείται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ποσοστό που στη χώρα μας είναι 27%, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες οδηγούς κινούνται σε μια λωρίδα που υφίσταται, ώστε να σωθούν ζωές σε περίπτωση ανάγκης.

Ειδικά το τελευταίο, ας το σκεφτούμε διπλά, καθώς δεν αφορά εμάς, αλλά τους συνανθρώπους μας...

H δυσάρεστη πρωτιά που κατέχουν οι Έλληνες οδηγοί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)

S5 Box