SAFETY FIRST

Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα.

H μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων από 50 σε 30 χλμ./ώρα, στο πλαίσιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και χαμηλότερης εκπομπής ρύπων, γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο .

Στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας έγινε ένα βήμα παραπέρα, αφού τους τελευταίους μήνες το όριο ταχύτητας σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης, έχει μειωθεί περαιτέρω, στα 20 χλμ./ώρα.

Όπως έγινε γνωστό, το όριο ταχύτητας των 50 χλμ./ώρα δεν έχει καταργηθεί, ωστόσο σε παράπλευρους δρόμους του κέντρου, εμφανίστηκαν οι πρώτες πινακίδες με τον αριθμό 20.

Συνολικά, οι ιθύνοντες του συγκοινωνιακού τομέα της Φρανκφούρτης, θέλουν να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε περιβάλλον φιλικό για πεζούς και ποδηλάτες, μειώνοντας όσο είναι εφικτό, την ύπαρξη και κίνηση αυτοκινήτων.

Μια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η κατάργηση των δωρεάν θέσεων υπαίθριου parking παραπλεύρως των δρόμων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους γκαράζ.

Προφανώς, θέσεις στάθμευσης για ταξί, ΑμεΑ και οι ζώνες φόρτωσης-εκφόρτωσης προϊόντων, διατηρούνται.

Μπορεί το όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα να μην έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές, όμως είναι σαφές πως η τάση μείωσης της ταχύτητας κίνησης εντός πόλεων, αποτελεί κοινό τόπο σε διεθνές επίπεδο, με κοινό παρονομαστή τα 30 χλμ./ώρα ως ταχύτητα κίνησης εντός αστικού ιστού, είναι πια ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επ’ αυτού, πως ένα αυτοκίνητο που κινείται με 30 χλμ./ώρα, χρειάζεται 13 μέτρα ακινητοποίησης, έναντι 27 σε περίπτωση κίνησης με 50 χλμ./ώρα.

Ακόμη, η πιθανότητα επιβίωσης πεζού σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα το οποίο κινείται με 30 χλμ./ώρα είναι 95%, ενώ και η ηχορύπανση μειώνεται στο μισό.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός δε θα ακινητοποιήσει το όχημά του, αλλά θα έχει την πρώτη αντίδραση (π.χ. πέδησης έκτακτης ανάγκης) έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα λιγότερα, δηλαδή το μήκος ενός μεγάλου οχήματος.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 15 μέτρα, λόγω χαμηλότερης ταχύτητας, ο ορισμός κίνησης στα 30 χλμ./ώρα, πολλώ δε μάλλον στα 20 χλμ./ώρα, μπορεί να προσφέρει επιπλέον 20-30 μέτρα αντίδρασης, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unslash - Moritz Spahn

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα ανά κατηγορία για το 2024
Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε μια λίστα με τα αυτοκίνητα της κάθε κατηγορίας, που απέδωσαν καλύτερα στα τεστ πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια του 2024. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Επικίνδυνες οδηγικές συνήθειες από τους νεαρούς Βρετανούς
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως οι νεαροί διαθέτουν ορισμένες πολύ επικίνδυνες συνήθειες κατά την οδήγηση, όπως μεταξύ άλλων η καταγραφή βίντεο και το ποστάρισμά του στα social media. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)

S5 Box