SAFETY FIRST

Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα.

H μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων από 50 σε 30 χλμ./ώρα, στο πλαίσιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και χαμηλότερης εκπομπής ρύπων, γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο .

Στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας έγινε ένα βήμα παραπέρα, αφού τους τελευταίους μήνες το όριο ταχύτητας σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης, έχει μειωθεί περαιτέρω, στα 20 χλμ./ώρα.

Όπως έγινε γνωστό, το όριο ταχύτητας των 50 χλμ./ώρα δεν έχει καταργηθεί, ωστόσο σε παράπλευρους δρόμους του κέντρου, εμφανίστηκαν οι πρώτες πινακίδες με τον αριθμό 20.

Συνολικά, οι ιθύνοντες του συγκοινωνιακού τομέα της Φρανκφούρτης, θέλουν να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε περιβάλλον φιλικό για πεζούς και ποδηλάτες, μειώνοντας όσο είναι εφικτό, την ύπαρξη και κίνηση αυτοκινήτων.

Μια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η κατάργηση των δωρεάν θέσεων υπαίθριου parking παραπλεύρως των δρόμων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους γκαράζ.

Προφανώς, θέσεις στάθμευσης για ταξί, ΑμεΑ και οι ζώνες φόρτωσης-εκφόρτωσης προϊόντων, διατηρούνται.

Μπορεί το όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα να μην έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές, όμως είναι σαφές πως η τάση μείωσης της ταχύτητας κίνησης εντός πόλεων, αποτελεί κοινό τόπο σε διεθνές επίπεδο, με κοινό παρονομαστή τα 30 χλμ./ώρα ως ταχύτητα κίνησης εντός αστικού ιστού, είναι πια ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επ’ αυτού, πως ένα αυτοκίνητο που κινείται με 30 χλμ./ώρα, χρειάζεται 13 μέτρα ακινητοποίησης, έναντι 27 σε περίπτωση κίνησης με 50 χλμ./ώρα.

Ακόμη, η πιθανότητα επιβίωσης πεζού σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα το οποίο κινείται με 30 χλμ./ώρα είναι 95%, ενώ και η ηχορύπανση μειώνεται στο μισό.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός δε θα ακινητοποιήσει το όχημά του, αλλά θα έχει την πρώτη αντίδραση (π.χ. πέδησης έκτακτης ανάγκης) έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα λιγότερα, δηλαδή το μήκος ενός μεγάλου οχήματος.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 15 μέτρα, λόγω χαμηλότερης ταχύτητας, ο ορισμός κίνησης στα 30 χλμ./ώρα, πολλώ δε μάλλον στα 20 χλμ./ώρα, μπορεί να προσφέρει επιπλέον 20-30 μέτρα αντίδρασης, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unslash - Moritz Spahn

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 10-16 Σεπτεμβρίου
H επιστροφή των Αθηναίων στην καθημερινότητα, έφερε ξανά την Αττική στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)

S5 Box