SAFETY FIRST

Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα.

H εποχή που το όριο ταχύτητας εντός των μεγάλων πόλεων βρισκόταν στα 50 χλμ./ώρα φαίνεται πως έχει περάσει. Πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο όσο από αυτές, μείωσαν το όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους τους, είναι το Άμστερνταμ.

Οι Ολλανδοί ακολούθησαν το παράδειγμα πολλών ακόμη μεγάλων πόλεων σε Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδά, της Ουαλίας ως χώρας ή της Ελβετίας . 

Μεταξύ των μεγάλων πόλεων που έχουν ήδη εντάξει τα 30 χλμ./ώρα ως όριο ταχύτητας, συμπεριλαμβάνονται το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, το Κάρντιφ της Ουαλίας κ.α.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Άμστερνταμ, το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα θα ισχύσει στο 80% των δρόμων της πόλης από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ τα αντίστοιχα σήματα έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα υπάρχει ειδική λωρίδα όπου το όριο ταχύτητας παραμένει 50 χλμ./ώρα.

Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, η επίσημη ιστοσελίδα της ολλανδικής πόλης φιλοξενεί άρθρο με στατιστικά δεδομένα, μέσω των οποίων αιτιολογείται η απόφαση για την μείωση του ορίου ταχύτητας.

Ένα σημαντικό στοιχείο, αφορά στην απόσταση πέδησης, αφού ένα όχημα χρειάζεται περίπου 14 λιγότερα μέτρα (13 αντί για 27), εφόσον κινείται με 30 αντί για 50 χλμ./ώρα, για να ακινητοποιηθεί.

Ακόμη, η πιθανότητα επιβίωσης πεζού σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα το οποίο κινείται με 30 χλμ./ώρα είναι 95%, ενώ και η ηχορύπανση αναμένεται να μειωθεί στο μισό.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός θα αντιδράσει, όχι θα ακινητοποιήσει το όχημά του, έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα παραπάνω, εφόσον κινείται με 50 χλμ./ώρα, αντί για 30 χλμ./ώρα.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 15 μέτρα, λόγω των περισσότερων χιλιομέτρων, αντιλαμβάνεστε πως μόνο μια αλλαγή δεδομένων, αυτή της μειωμένης ταχύτητας, μπορεί να προσφέρει επιπλέον 20 μέτρα αντίδρασης, η οποία δύναται να προστατεύσει μία ή και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: www.amsterdam.nl

Περισσότερα Safety First

Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)

S5 Box