SAFETY FIRST

Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα.

H εποχή που το όριο ταχύτητας εντός των μεγάλων πόλεων βρισκόταν στα 50 χλμ./ώρα φαίνεται πως έχει περάσει. Πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο όσο από αυτές, μείωσαν το όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους τους, είναι το Άμστερνταμ.

Οι Ολλανδοί ακολούθησαν το παράδειγμα πολλών ακόμη μεγάλων πόλεων σε Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδά, της Ουαλίας ως χώρας ή της Ελβετίας . 

Μεταξύ των μεγάλων πόλεων που έχουν ήδη εντάξει τα 30 χλμ./ώρα ως όριο ταχύτητας, συμπεριλαμβάνονται το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, το Κάρντιφ της Ουαλίας κ.α.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Άμστερνταμ, το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα θα ισχύσει στο 80% των δρόμων της πόλης από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ τα αντίστοιχα σήματα έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα υπάρχει ειδική λωρίδα όπου το όριο ταχύτητας παραμένει 50 χλμ./ώρα.

Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, η επίσημη ιστοσελίδα της ολλανδικής πόλης φιλοξενεί άρθρο με στατιστικά δεδομένα, μέσω των οποίων αιτιολογείται η απόφαση για την μείωση του ορίου ταχύτητας.

Ένα σημαντικό στοιχείο, αφορά στην απόσταση πέδησης, αφού ένα όχημα χρειάζεται περίπου 14 λιγότερα μέτρα (13 αντί για 27), εφόσον κινείται με 30 αντί για 50 χλμ./ώρα, για να ακινητοποιηθεί.

Ακόμη, η πιθανότητα επιβίωσης πεζού σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα το οποίο κινείται με 30 χλμ./ώρα είναι 95%, ενώ και η ηχορύπανση αναμένεται να μειωθεί στο μισό.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός θα αντιδράσει, όχι θα ακινητοποιήσει το όχημά του, έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα παραπάνω, εφόσον κινείται με 50 χλμ./ώρα, αντί για 30 χλμ./ώρα.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 15 μέτρα, λόγω των περισσότερων χιλιομέτρων, αντιλαμβάνεστε πως μόνο μια αλλαγή δεδομένων, αυτή της μειωμένης ταχύτητας, μπορεί να προσφέρει επιπλέον 20 μέτρα αντίδρασης, η οποία δύναται να προστατεύσει μία ή και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: www.amsterdam.nl

Περισσότερα Safety First

Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)

S5 Box