SAFETY FIRST

Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε την Hellastron, έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτά που για πολύ καιρό γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή, παρά τα βήματα προόδου που ομολογουμένως γίνεται, το επίπεδό μας στον τομέα της οδικής ασφάλειας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

Η Hellastron, πραγματοποίησε μια πιλοτική εφαρμογή μέτρησης δεικτών οδικής ασφάλειας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο οδικό δίκτυο των μελών της. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας όπως Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Hellastron. Από αυτά, προκύπτουν ορισμένα θετικά στοιχεία μεν, ωστόσο φαίνεται πως πρέπει να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Από την έρευνα που έγινε στις οδικές αρτηρίες που προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι:

  • 84% των οδηγών φορούν ζώνη ασφαλείας (δηλαδή, 8,4 στους 10)

  • 70% τηρεί τα όρια ταχύτητας (δηλαδή, 7 στους 10 οδηγούς αυτοκινήτων), τη στιγμή που στις σήραγγες το όριο πέφτει στο 50% (5 στους 10).

  • 95% των μοτοσικλετιστών (9,5 στους 10) φορούν κράνος

  • 50% των παιδιών (1 στα 2) κάθονται σε ειδικά παιδικά καθίσματα

  • 33,3% (1 στους 3) επιβάτες φορούν ζώνη στο πίσω κάθισμα

  • 40% (4 στους 10) οδηγούς χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή ενώ οδηγούν, τη στιγμή που οι μισοί εξ αυτών δε χρησιμοποιούν καν Bluetooth, Handsfree κλπ.

  • 60% (6 στους 10) οδηγούς φορτηγών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή ενώ οδηγούν, τη στιγμή που οι μισοί εξ αυτών δε χρησιμοποιούν καν Bluetooth, Handsfree κλπ.

  • Περισσότερο από 5% των ερωτηθέντων, παραδέχθηκε πως έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του για αποστολή SMS ή για χρήση στα Social Media, ενώ οδηγούσε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως αν απλώς κοιτάξουμε ποιος μας καλεί στο κινητό, θα οδηγήσουμε με απόσπαση προσοχής για περίπου 100 μέτρα, εφόσον κινούμαστε σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με 100 χλμ./ώρα.

Έρευνες στην Ευρώπη, έχουν δείξει πως η χρήση κινητού κατά την οδήγηση αποτελεί την κύρια αιτία για ποσοστό έως 30% των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος κατά 6 έως 12 φορές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)

S5 Box