SAFETY FIRST

Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε την Hellastron, έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτά που για πολύ καιρό γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή, παρά τα βήματα προόδου που ομολογουμένως γίνεται, το επίπεδό μας στον τομέα της οδικής ασφάλειας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

Η Hellastron, πραγματοποίησε μια πιλοτική εφαρμογή μέτρησης δεικτών οδικής ασφάλειας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο οδικό δίκτυο των μελών της. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας όπως Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Hellastron. Από αυτά, προκύπτουν ορισμένα θετικά στοιχεία μεν, ωστόσο φαίνεται πως πρέπει να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Από την έρευνα που έγινε στις οδικές αρτηρίες που προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι:

  • 84% των οδηγών φορούν ζώνη ασφαλείας (δηλαδή, 8,4 στους 10)

  • 70% τηρεί τα όρια ταχύτητας (δηλαδή, 7 στους 10 οδηγούς αυτοκινήτων), τη στιγμή που στις σήραγγες το όριο πέφτει στο 50% (5 στους 10).

  • 95% των μοτοσικλετιστών (9,5 στους 10) φορούν κράνος

  • 50% των παιδιών (1 στα 2) κάθονται σε ειδικά παιδικά καθίσματα

  • 33,3% (1 στους 3) επιβάτες φορούν ζώνη στο πίσω κάθισμα

  • 40% (4 στους 10) οδηγούς χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή ενώ οδηγούν, τη στιγμή που οι μισοί εξ αυτών δε χρησιμοποιούν καν Bluetooth, Handsfree κλπ.

  • 60% (6 στους 10) οδηγούς φορτηγών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή ενώ οδηγούν, τη στιγμή που οι μισοί εξ αυτών δε χρησιμοποιούν καν Bluetooth, Handsfree κλπ.

  • Περισσότερο από 5% των ερωτηθέντων, παραδέχθηκε πως έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του για αποστολή SMS ή για χρήση στα Social Media, ενώ οδηγούσε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως αν απλώς κοιτάξουμε ποιος μας καλεί στο κινητό, θα οδηγήσουμε με απόσπαση προσοχής για περίπου 100 μέτρα, εφόσον κινούμαστε σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με 100 χλμ./ώρα.

Έρευνες στην Ευρώπη, έχουν δείξει πως η χρήση κινητού κατά την οδήγηση αποτελεί την κύρια αιτία για ποσοστό έως 30% των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος κατά 6 έως 12 φορές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέοι κανόνες τιμωρίας οδηγών για τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα για την θεσμοθέτηση νέων κανόνων, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την τιμωρία οδηγών που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους. ...(περισσότερα)
Γαλλία: Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)

S5 Box