SAFETY FIRST

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου. 

 

Η φροντίδα και η χρήση σωστών πιέσεων στα ελαστικά, δεν επηρεάζουν μόνο την ασφάλειά μας στο δρόμο αλλά και την κατανάλωση. Μπορεί ελαστικά και κατανάλωση να μη φαίνεται πως έχουν άμεση σχέση, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια, η μείωση της εκπομπής ρύπων προς την ατμόσφαιρα, δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα και τον τρόπο που πατάμε το γκάζι, αλλά και από την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, κυρίως αναφορικά με τις πιέσεις τους, ανά πάσα στιγμή.

Ας δούμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, έχοντας τη βοήθεια της Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα. 

Όπως έχουν δείξει έρευνες, περίπου το 20% της κατανάλωσης ενός οχήματος οφείλεται στην αντίσταση κύλισης, δηλαδή στην αντίσταση που προκαλούν τα ελαστικά κατά την κίνηση στο δρόμο. 

Συγκεκριμένα, καθώς το πέλμα των ελαστικών έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα, κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής παραμορφώνεται.  Αυτή η παραμόρφωση οδηγεί σε υπερθέρμανση του ελαστικού, δηλαδή σε απώλεια ενέργειας υπό τη μορφή θερμότητας, και αυτή η διαδικασία συνιστά, κατά 90%, την αντίσταση του ελαστικού στην κύλιση. 

Iaveris.gr Michelin TyresConsumption04

Όσο αυξάνεται η αντίσταση στην κύλιση, τόσο αυξάνεται και η απαιτούμενη ισχύς για την κίνηση του αυτοκινήτου, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Εφόσον λοιπόν τα ελαστικά έχουν μικρότερη αντίσταση, τότε αυτόματα μειώνεται η κατανάλωση. 

Η Michelin δεν έχει μείνει αμέτοχη σε αυτή την προσπάθεια, εξελίσσοντας από την δεκαετία του '90 τα πράσινα ελαστικά και χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν χαμηλή αντίσταση στην κύλιση, πετυχαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια, μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. 

Οι επιδόσεις του ελαστικού όσον αφορά στην αντίσταση κατά την κύλιση, αποτυπώνονται στην ευρωπαϊκή ετικέτα που διαθέτει κάθε καινούριο ελαστικό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κάθε καταναλωτής να πάρει  την καλύτερη απόφαση για τις ανάγκες του.

Ακόμη, ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτή τη διαδικασία είναι το διάγραμμα στην ετικέτα που δείχνει τις επιδόσεις ενός ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμων. Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα βαθμολογείται από A (το πιο αποτελεσματικό) έως G (το λιγότερο αποτελεσματικό) και λόγω αυτής, μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και €300 κατά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.  

Αυτό συμβαίνει καθώς για οδήγηση με 80 χιλιόμετρα/ώρα, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά βαθμολογίας A, καταναλώνει κατά 7,5% λιγότερα καύσιμα από ένα αυτοκίνητο με τέσσερα ελαστικά βαθμολογίας G. Σημειώνεται, πως τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, ή τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά οι διαφορές στις επιδόσεις είναι αποδεδειγμένες.

Περισσότερα Safety First

Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)

S5 Box