SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, IAM RoadSmart.

Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ο IAM RoadSmart συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Warwick και συγκεκριμένα, με τον καθηγητή Carol Hawley, έχοντας σχετική χρηματοδότηση από το τμήμα Μεταφορών της χώρας.Από την έρευνα όπου συμμετείχαν

περισσότερα των 3.000 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί, θεωρούν πολύ σημαντικά τα αυτοκίνητά τους, καθώς αυτά τους βοηθούν να διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 12.151.845 οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι οδηγοί ηλικίας 60-69 ετών υπολογίζουν πως θα βρίσκονται πίσω από το τιμόνι για 15 χρόνια ακόμη, ενώ όσοι έχουν ξεπεράσει τα 70 έτη, θα συνεχίσουν να οδηγούν κατά μέσο όρο, για 9 χρόνια ακόμη.

Πάντα με βάση τα δεδομένα της έρευνας, η ηλικία που θα σταματήσουν οι οδηγοί κάτω των 70 ετών, είναι τα 79,4 χρόνια, ενώ για οδηγούς άνω των 70 ετών, φτάνει στα 85,4 χρόνια.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, οι οδηγοί που ερωτήθηκαν, αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν μέχρι την ηλικία των 82 ετών.

Ανάλυση οδηγών που διαθέτουν άδεια οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά ηλικία:

Σύνολο: 12.151.845 (6.734.311 άντρες και 5.417.534 γυναίκες)

Ηλικία:

60-69 ετών: 6.721.167 (3.668.171 άντρες, 3.052.996 γυναίκες)

70-79 ετών: 3.947.960 (2.181.699 άντρες, 1.766.261 γυναίκες)

80-89 ετών: 1.359.117 (803.487 άντρες, 555.630 γυναίκες)

90-99 ετών: 123.192 (80.671 άντρες, 42.521 γυναίκες)

100-108 ετών: 409 (283 άντρες, 126 γυναίκες)

Ακόμη, στατιστικά δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν, πως το 80% των οδηγών ηλικίας άνω των 70 ετών (4.344.542 άτομα) δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Ενδιαφέροντα στατιστικά της έρευνας

79% των οδηγών της έρευνας αισθάνονται πως είναι άριστοι οδηγοί και για το ζήτημα του διπλώματος, μόνο ένας γιατρός ή ένας οπτικός θα μπορούσε να τους μεταπείσει.

79% των οδηγών που ερωτήθηκαν, ανέφεραν πως η οδήγηση είναι πολύ σημαντική για εκείνους.97% των οδηγών που χαρακτηρίζονται στη δημοσίευση ως "ώριμοι", δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να οδηγούν στο προσεχές μέλλον, ορίζοντας ως σημαντικότερους λόγους για κάτι τέτοιο, την άνεση και την ανεξαρτησία τους.

Οι περισσότεροι από τους οδηγούς που ερωτήθηκαν, παραδέχθηκαν πως θα σκέφτονταν να σταματήσουν την οδήγηση, αν τους το εφιστούσε κάποιος ειδικός.

Μόνο 164 οδηγοί είπαν πως είχαν εμπλακεί σε ατύχημα τα τελευταία τρία χρόνια, με την πλειοψηφία αυτών να είναι άντρες.Πάνω από

40% των οδηγών, απάντησε πως δεν αποφεύγει την οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες όπως νύχτα, κακοκαιρία, οδήγηση μεγάλων αποστάσεων ή σε ώρα αιχμής.

Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς παραδέχθηκαν πως δεν αποφεύγουν την οδήγηση σε δρόμους που δεν τους είναι γνωστοί, έχουν αυξημένη κίνηση ή σε εθνικές οδούς.

Οδηγοί ηλικίας άνω των 70 ετών, είναι σαφώς πιο πιθανό να αποφύγουν την οδήγηση με   κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για μεγάλες αποστάσεις, από τους νεότερούς τους (κάτω των 70).

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

 

 

Περισσότερα Safety First

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)

S5 Box