SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, IAM RoadSmart.

Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ο IAM RoadSmart συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Warwick και συγκεκριμένα, με τον καθηγητή Carol Hawley, έχοντας σχετική χρηματοδότηση από το τμήμα Μεταφορών της χώρας.Από την έρευνα όπου συμμετείχαν

περισσότερα των 3.000 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί, θεωρούν πολύ σημαντικά τα αυτοκίνητά τους, καθώς αυτά τους βοηθούν να διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 12.151.845 οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι οδηγοί ηλικίας 60-69 ετών υπολογίζουν πως θα βρίσκονται πίσω από το τιμόνι για 15 χρόνια ακόμη, ενώ όσοι έχουν ξεπεράσει τα 70 έτη, θα συνεχίσουν να οδηγούν κατά μέσο όρο, για 9 χρόνια ακόμη.

Πάντα με βάση τα δεδομένα της έρευνας, η ηλικία που θα σταματήσουν οι οδηγοί κάτω των 70 ετών, είναι τα 79,4 χρόνια, ενώ για οδηγούς άνω των 70 ετών, φτάνει στα 85,4 χρόνια.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, οι οδηγοί που ερωτήθηκαν, αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν μέχρι την ηλικία των 82 ετών.

Ανάλυση οδηγών που διαθέτουν άδεια οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά ηλικία:

Σύνολο: 12.151.845 (6.734.311 άντρες και 5.417.534 γυναίκες)

Ηλικία:

60-69 ετών: 6.721.167 (3.668.171 άντρες, 3.052.996 γυναίκες)

70-79 ετών: 3.947.960 (2.181.699 άντρες, 1.766.261 γυναίκες)

80-89 ετών: 1.359.117 (803.487 άντρες, 555.630 γυναίκες)

90-99 ετών: 123.192 (80.671 άντρες, 42.521 γυναίκες)

100-108 ετών: 409 (283 άντρες, 126 γυναίκες)

Ακόμη, στατιστικά δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν, πως το 80% των οδηγών ηλικίας άνω των 70 ετών (4.344.542 άτομα) δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Ενδιαφέροντα στατιστικά της έρευνας

79% των οδηγών της έρευνας αισθάνονται πως είναι άριστοι οδηγοί και για το ζήτημα του διπλώματος, μόνο ένας γιατρός ή ένας οπτικός θα μπορούσε να τους μεταπείσει.

79% των οδηγών που ερωτήθηκαν, ανέφεραν πως η οδήγηση είναι πολύ σημαντική για εκείνους.97% των οδηγών που χαρακτηρίζονται στη δημοσίευση ως "ώριμοι", δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να οδηγούν στο προσεχές μέλλον, ορίζοντας ως σημαντικότερους λόγους για κάτι τέτοιο, την άνεση και την ανεξαρτησία τους.

Οι περισσότεροι από τους οδηγούς που ερωτήθηκαν, παραδέχθηκαν πως θα σκέφτονταν να σταματήσουν την οδήγηση, αν τους το εφιστούσε κάποιος ειδικός.

Μόνο 164 οδηγοί είπαν πως είχαν εμπλακεί σε ατύχημα τα τελευταία τρία χρόνια, με την πλειοψηφία αυτών να είναι άντρες.Πάνω από

40% των οδηγών, απάντησε πως δεν αποφεύγει την οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες όπως νύχτα, κακοκαιρία, οδήγηση μεγάλων αποστάσεων ή σε ώρα αιχμής.

Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς παραδέχθηκαν πως δεν αποφεύγουν την οδήγηση σε δρόμους που δεν τους είναι γνωστοί, έχουν αυξημένη κίνηση ή σε εθνικές οδούς.

Οδηγοί ηλικίας άνω των 70 ετών, είναι σαφώς πιο πιθανό να αποφύγουν την οδήγηση με   κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για μεγάλες αποστάσεις, από τους νεότερούς τους (κάτω των 70).

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

 

 

Περισσότερα Safety First

Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)

S5 Box