SAFETY FIRST

Στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας, η Λιθουανία θα αναδιαμορφώσει μια κομβική διαδρομή με βάση την τεχνογνωσία που απέκτησε από την Σουηδία.

Την τελευταία δεκαετία, η μείωση των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους, η οποία θα προέλθει από αντίστοιχη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, έχει αναδειχθεί σε σημαντική προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν θεσμοθετηθεί και συνεργασίες μεταξύ επιμέρους χωρών μέσω του προγράμματος ανταλλαγής “EU-funded Road Safety Exchange”.

Μια πρόσφατη μεταφορά τεχνογνωσίας συνέβη μεταξύ της Λιθουανίας και της Σουηδίας, με την πρώτη να ανακοινώνει τη δημιουργία οδικής υποδομής, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της δεύτερης.

Πιο συγκεκριμένα η Σουηδία, που πρόσφατη στατιστική έρευνα έδειξε πως διατηρεί το χαμηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη, καινοτόμησε κατά το παρελθόν (2009), δημιουργώντας τις οδούς 2+1.

Πρόκειται για επαρχιακούς κυρίως δρόμους που διαθέτουν δύο λωρίδες προς μία κατεύθυνση και μία λωρίδα προς την αντίθετη, οι οποίες διαχωρίζονται με κεντρική νησίδα.

Επί της ουσίας δηλαδή, διαθέτουν πάντοτε 3 λωρίδες, σε μια δομή που αλλάζει μετά το πέρας λίγων χιλιομέτρων. Από εκεί και έπειτα, με κατάλληλο σχεδιασμό η μονή λωρίδα γίνεται διπλή και τούμπαλιν, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη κατανομή της κίνησης και όπως έδειξαν οι στατιστικές έρευνες, επέφερε μείωση θανάτων κατά 50%!

Πώς έφτασαν όμως οι Σκανδιναβοί σε αυτήν την λύση; Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Anna Vadeby , που δημοσιεύτηκε από το Σουηδικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Οδών και Μεταφορών (Swedish National Road and Transport Research Institute), η διαδικασία έρευνας ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’90, όταν διαπιστώθηκε υψηλός αριθμός θανατηφόρων ή σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, σε επαρχιακούς δρόμους 2 λωρίδων (1+1) πλάτους 13 μέτρων.

Ο ανασχεδιασμός σε οδούς 2+1 λωρίδων με ενδιάμεση νησίδα, εφαρμόστηκε και σε δρόμους πλάτους 9-10 μέτρων, ενώ το κλειδί ήταν η διαμόρφωση με τέτοιο τρόπο, ώστε η δεύτερη λωρίδα να εναλλάσσεται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αυτή η ενέργεια αποδείχθηκε πως είχε θετικό αποτέλεσμα, αφού η διαφοροποίηση στον τρόπο κίνησης, επέφερε μείωση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών κατά 50%.

Παράλληλα, οι συνολικοί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 21%, ενώ η αναλογία θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών με συνολικούς τραυματισμούς, μειώθηκε κατά 38%.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μείωση επιτεύχθηκε, παρόλο που το όριο ταχύτητας αυξήθηκε από 90 σε 100 χλμ./ώρα.

Θέλοντας λοιπόν να ακολουθήσουν το θετικό παράδειγμα της Σουηδίας, οι Λιθουανοί αναζήτησαν τεχνογνωσία από την Σκανδιναβική χώρα, συμμετέχοντας αρχικά σε σειρά επισκέψεων, ενημερώσεων και επιμόρφωσης ευρύτερα, στις οποίες παραβρέθηκε έως και ο Λιθουανός Υφυπουργός Μεταφορών, Julius Skačkauskas.

Εν κατακλείδι, η απόφαση του Λιθουανικού κράτους είναι να ακολουθήσει την σουηδική πρακτική, αναδιαμορφώνοντας το δρόμο μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων που ενώνει την πρωτεύουσα Vilnius με την πόλη Utena, σε οδό 2+1.

Πάντως, η δημιουργία επαρχιακών οδών με 2+1 λωρίδες δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Σουηδίας ή της Λιθουανίας, αφού εδώ και χρόνια αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Εσθονία, Γερμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Νέα Ζηλανδία κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Επικίνδυνες οδηγικές συνήθειες από τους νεαρούς Βρετανούς
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως οι νεαροί διαθέτουν ορισμένες πολύ επικίνδυνες συνήθειες κατά την οδήγηση, όπως μεταξύ άλλων η καταγραφή βίντεο και το ποστάρισμά του στα social media. ...(περισσότερα)
Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στη Θεσσαλονίκη
Η Coral Shell Licensee και η Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» διοργανώνουν από κοινού ένα δωρεάν σεμινάριο οδικής συμπεριφοράς με ομιλητή τον Κωνσταντίνο «Ιαβέρη» Μαρκουΐζο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου...(περισσότερα)
Κοινή γραμμή των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα πρόσφατα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσον αφορά στις συλλογικές ενέργειες που απαιτούνται για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)

S5 Box