SAFETY FIRST

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 έως το 2018 κατά 45%, όμως μέχρι τον μηδενισμό των θανάτων στους δρόμους δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Όπως δείχνουν τα στατιστικά των τροχαίων και των παραβάσεων -οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα,- ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Τροχαίας Αττικής, κατά της διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας της 460 τροχαία με 556 παθόντες, ενώ καταγράφηκαν 618 παραβάσεις. Στα 15 από αυτά υπήρξαν ισάριθμοι νεκροί, ενώ σε 13 τροχαία συνέβησαν 14 σοβαροί τραυματισμοί. Τα περισσότερα τροχαία (432) ήταν ελαφριάς μορφής, με 527 ελαφριούς τραυματισμούς. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί 393 τροχαία με 459 παθόντες. Δυστυχώς θρηνήσαμε επιπλέον 14 νεκρούς σε ισάριθμα τροχαία, τη στιγμή που σε 7 ατυχήματα είχαμε 9 σοβαρούς τραυματισμούς. Τη μερίδα του λέοντος είχαν ξανά τα πιο ελαφριά τροχαία, που ήταν 372 και είχαν 436 ελαφρά τραυματίες.

Κύριες αιτίες των ατυχημάτων Μαρτίου θεωρήθηκαν κατά την Τροχαία η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επιπλέον, η μη χρήση κράνους από αναβάτες αύξησε τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Επιπλέον, το Μάρτιο καταγράφηκαν 17.299 παραβάσεις, με τις 594 από αυτές να θεωρούνται ως πλημμέλημα. Αναλυτικά οι παραβάσεις ανά περίπτωση:
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 618 (54 θεωρήθηκαν πλημμέλημα)
Παραβίαση ορίου ταχύτητας: 2.335
Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: 234
Χρήση κινητού κατά την οδήγηση: 380
Μη χρήση ζώνης: 566
Μη χρήση κράνους: 751

Η μικρή αύξηση των τροχαίων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, μπορεί να οφείλεται σε δύο επιμέρους παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως ο Μάρτιος έχει 3 περισσότερες ημέρες από το Φεβρουάριο, ενώ περιλάμβανε και δύο τριήμερα (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου). Όμως, δικαιολογίες στο κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας δεν πρέπει να υφίστανται, αφού στόχος μας οφείλει να είναι ο μηδενισμός των θανάτων στους δρόμους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)

S5 Box