SAFETY FIRST

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 έως το 2018 κατά 45%, όμως μέχρι τον μηδενισμό των θανάτων στους δρόμους δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Όπως δείχνουν τα στατιστικά των τροχαίων και των παραβάσεων -οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα,- ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Τροχαίας Αττικής, κατά της διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας της 460 τροχαία με 556 παθόντες, ενώ καταγράφηκαν 618 παραβάσεις. Στα 15 από αυτά υπήρξαν ισάριθμοι νεκροί, ενώ σε 13 τροχαία συνέβησαν 14 σοβαροί τραυματισμοί. Τα περισσότερα τροχαία (432) ήταν ελαφριάς μορφής, με 527 ελαφριούς τραυματισμούς. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί 393 τροχαία με 459 παθόντες. Δυστυχώς θρηνήσαμε επιπλέον 14 νεκρούς σε ισάριθμα τροχαία, τη στιγμή που σε 7 ατυχήματα είχαμε 9 σοβαρούς τραυματισμούς. Τη μερίδα του λέοντος είχαν ξανά τα πιο ελαφριά τροχαία, που ήταν 372 και είχαν 436 ελαφρά τραυματίες.

Κύριες αιτίες των ατυχημάτων Μαρτίου θεωρήθηκαν κατά την Τροχαία η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επιπλέον, η μη χρήση κράνους από αναβάτες αύξησε τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Επιπλέον, το Μάρτιο καταγράφηκαν 17.299 παραβάσεις, με τις 594 από αυτές να θεωρούνται ως πλημμέλημα. Αναλυτικά οι παραβάσεις ανά περίπτωση:
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 618 (54 θεωρήθηκαν πλημμέλημα)
Παραβίαση ορίου ταχύτητας: 2.335
Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: 234
Χρήση κινητού κατά την οδήγηση: 380
Μη χρήση ζώνης: 566
Μη χρήση κράνους: 751

Η μικρή αύξηση των τροχαίων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, μπορεί να οφείλεται σε δύο επιμέρους παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως ο Μάρτιος έχει 3 περισσότερες ημέρες από το Φεβρουάριο, ενώ περιλάμβανε και δύο τριήμερα (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου). Όμως, δικαιολογίες στο κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας δεν πρέπει να υφίστανται, αφού στόχος μας οφείλει να είναι ο μηδενισμός των θανάτων στους δρόμους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)

S5 Box