SAFETY FIRST

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 έως το 2018 κατά 45%, όμως μέχρι τον μηδενισμό των θανάτων στους δρόμους δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Όπως δείχνουν τα στατιστικά των τροχαίων και των παραβάσεων -οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα,- ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Τροχαίας Αττικής, κατά της διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας της 460 τροχαία με 556 παθόντες, ενώ καταγράφηκαν 618 παραβάσεις. Στα 15 από αυτά υπήρξαν ισάριθμοι νεκροί, ενώ σε 13 τροχαία συνέβησαν 14 σοβαροί τραυματισμοί. Τα περισσότερα τροχαία (432) ήταν ελαφριάς μορφής, με 527 ελαφριούς τραυματισμούς. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί 393 τροχαία με 459 παθόντες. Δυστυχώς θρηνήσαμε επιπλέον 14 νεκρούς σε ισάριθμα τροχαία, τη στιγμή που σε 7 ατυχήματα είχαμε 9 σοβαρούς τραυματισμούς. Τη μερίδα του λέοντος είχαν ξανά τα πιο ελαφριά τροχαία, που ήταν 372 και είχαν 436 ελαφρά τραυματίες.

Κύριες αιτίες των ατυχημάτων Μαρτίου θεωρήθηκαν κατά την Τροχαία η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επιπλέον, η μη χρήση κράνους από αναβάτες αύξησε τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Επιπλέον, το Μάρτιο καταγράφηκαν 17.299 παραβάσεις, με τις 594 από αυτές να θεωρούνται ως πλημμέλημα. Αναλυτικά οι παραβάσεις ανά περίπτωση:
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 618 (54 θεωρήθηκαν πλημμέλημα)
Παραβίαση ορίου ταχύτητας: 2.335
Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: 234
Χρήση κινητού κατά την οδήγηση: 380
Μη χρήση ζώνης: 566
Μη χρήση κράνους: 751

Η μικρή αύξηση των τροχαίων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, μπορεί να οφείλεται σε δύο επιμέρους παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως ο Μάρτιος έχει 3 περισσότερες ημέρες από το Φεβρουάριο, ενώ περιλάμβανε και δύο τριήμερα (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου). Όμως, δικαιολογίες στο κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας δεν πρέπει να υφίστανται, αφού στόχος μας οφείλει να είναι ο μηδενισμός των θανάτων στους δρόμους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)

S5 Box