SAFETY FIRST

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 έως το 2018 κατά 45%, όμως μέχρι τον μηδενισμό των θανάτων στους δρόμους δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Όπως δείχνουν τα στατιστικά των τροχαίων και των παραβάσεων -οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα,- ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Τροχαίας Αττικής, κατά της διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας της 460 τροχαία με 556 παθόντες, ενώ καταγράφηκαν 618 παραβάσεις. Στα 15 από αυτά υπήρξαν ισάριθμοι νεκροί, ενώ σε 13 τροχαία συνέβησαν 14 σοβαροί τραυματισμοί. Τα περισσότερα τροχαία (432) ήταν ελαφριάς μορφής, με 527 ελαφριούς τραυματισμούς. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί 393 τροχαία με 459 παθόντες. Δυστυχώς θρηνήσαμε επιπλέον 14 νεκρούς σε ισάριθμα τροχαία, τη στιγμή που σε 7 ατυχήματα είχαμε 9 σοβαρούς τραυματισμούς. Τη μερίδα του λέοντος είχαν ξανά τα πιο ελαφριά τροχαία, που ήταν 372 και είχαν 436 ελαφρά τραυματίες.

Κύριες αιτίες των ατυχημάτων Μαρτίου θεωρήθηκαν κατά την Τροχαία η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση πινακίδων ή κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επιπλέον, η μη χρήση κράνους από αναβάτες αύξησε τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Επιπλέον, το Μάρτιο καταγράφηκαν 17.299 παραβάσεις, με τις 594 από αυτές να θεωρούνται ως πλημμέλημα. Αναλυτικά οι παραβάσεις ανά περίπτωση:
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 618 (54 θεωρήθηκαν πλημμέλημα)
Παραβίαση ορίου ταχύτητας: 2.335
Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: 234
Χρήση κινητού κατά την οδήγηση: 380
Μη χρήση ζώνης: 566
Μη χρήση κράνους: 751

Η μικρή αύξηση των τροχαίων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, μπορεί να οφείλεται σε δύο επιμέρους παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως ο Μάρτιος έχει 3 περισσότερες ημέρες από το Φεβρουάριο, ενώ περιλάμβανε και δύο τριήμερα (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου). Όμως, δικαιολογίες στο κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας δεν πρέπει να υφίστανται, αφού στόχος μας οφείλει να είναι ο μηδενισμός των θανάτων στους δρόμους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)

S5 Box