SAFETY FIRST

Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014.


Το 2015 επεφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις Η.Π.Α., αφού ήταν το πρώτο μετά από 5 χρόνια, που οι θάνατοι από τροχαία αυτοκίνητα αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, 35.092 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 7,2% ή κατά 2.348 ανθρώπους, σε σύγκριση με το 2014. Τα τελικά δεδομένα ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, καταδεικνύοντας παράλληλα αύξηση των θανάτων σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, γεγονός που μόνο ως συμπτωματικό δε μπορεί να εκληφθεί.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety - NHTSA) αυτή είναι η πρώτη χρονιά τέτοιας αύξησης, από το μακρινό 1966 όταν η αύξηση των θανάτων είχε αυξηθεί κατά 8,1%% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Σημειώνεται, πως πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των θανάτων ήταν κατά 25% υψηλότερος, αφού το 2005 έχασαν τη ζωή τους στην Αμερικανική άσφαλτο 42.708 άνθρωποι. Από τότε όμως, τα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας εντάθηκαν, η χρήση ζώνης ασφαλείας αυξήθηκε, ενώ και τα αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν με συστήματα ασφαλείας όπως το σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθειας (Electronic Stability Control), με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων.

Αντιδρώντας άμεσα στην αύξηση των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Μεταφορών και η NHTSA εξέδωσαν ήδη κάλεσμα για δράση, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της αύξησης των θανάτων. Η NHTSA θα μοιραστεί το Σύστημα Ανάλυσης Θανάτων (Fatality Analysis Reporting System) με συνεργάτες τόσο από τον Δημόσιο Τομέα όπως είναι Κρατικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα. Επιπλέον, θα συνεργαστεί με επιστήμονες, αναλυτές και εμπειρογνώμονες. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα και θα προσφέρουν νέα εργαλεία έρευνας, σχετικά με τη αίτια της αύξησης των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2015.

Σύμφωνα με τη NHTSA, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και η μείωση της τιμής στη βενζίνη ήταν δύο παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της οδήγησης, ιδιαίτερα της οδήγησης κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου ή της αύξησης των νέων οδηγών. Είναι λογικό, πως όσο περισσότερη οδήγηση περιλαμβάνεται στις μετρήσεις, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι θάνατοι που θα προκύψουν και αυτό επιβεβαιώνεται για το 2015, καθώς η αύξηση στα Μίλια που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2014, αποτελώντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Παράλληλα, το 2015 αυξήθηκε ο αριθμών των θανάτων για πεζούς και ποδηλάτες, σε επίπεδο που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι θάνατοι των μοτοσικλετιστών αυξήθηκαν κατά 8%. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, το ανθρώπινο λάθος συνεχίζει να αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα στα ατυχήματα, αφού ενδεικτικά αναφέρουμε πως σχεδόν οι μισοί επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας, 1 στους 3 θανάτους αφορούσε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή υπερβολική ταχύτητα και 1 στους 10 θανάτους αφορούσε απόσπαση προσοχής.

Ο Διοικητής της NHTSA Dr. Mark Rosekind δήλωσε σχετικά: "Τα δεδομένα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι σκοτώνονται όταν οδηγούν μεθυσμένοι, όταν αποσπάται η προσοχή τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας, όταν οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα ή όταν δε φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρχει εξαιρετικές βελτιώσεις σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς, πρέπει να βρούμε νέες λύσεις για να σταματήσουμε τις απώλειες στους δρόμους."

Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε, είναι ότι μπορεί η εξέλιξη αυτή να είναι δυσάρεστη, όμως οι σημαντικότεροι φορείς στις Η.Π.Α. όπως ο Λευκός Οίκος, το Τμήμα Μεταφορών της αμερικανικής κυβέρνησης και ο σημαντικότερος Οργανισμός που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στις Η.Π.Α. αντέδρασαν αμεσότατα για την κατανόηση και μετέπειτα επίλυση του σημαντικού προβλήματος των θανάτων στους δρόμους. Κάτι που δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει συμβεί και συνεχίζει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, να συμβαίνει σε επίπεδο Κράτους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)

S5 Box