SAFETY FIRST

Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014.


Το 2015 επεφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις Η.Π.Α., αφού ήταν το πρώτο μετά από 5 χρόνια, που οι θάνατοι από τροχαία αυτοκίνητα αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, 35.092 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 7,2% ή κατά 2.348 ανθρώπους, σε σύγκριση με το 2014. Τα τελικά δεδομένα ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, καταδεικνύοντας παράλληλα αύξηση των θανάτων σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, γεγονός που μόνο ως συμπτωματικό δε μπορεί να εκληφθεί.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety - NHTSA) αυτή είναι η πρώτη χρονιά τέτοιας αύξησης, από το μακρινό 1966 όταν η αύξηση των θανάτων είχε αυξηθεί κατά 8,1%% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Σημειώνεται, πως πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των θανάτων ήταν κατά 25% υψηλότερος, αφού το 2005 έχασαν τη ζωή τους στην Αμερικανική άσφαλτο 42.708 άνθρωποι. Από τότε όμως, τα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας εντάθηκαν, η χρήση ζώνης ασφαλείας αυξήθηκε, ενώ και τα αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν με συστήματα ασφαλείας όπως το σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθειας (Electronic Stability Control), με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων.

Αντιδρώντας άμεσα στην αύξηση των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Μεταφορών και η NHTSA εξέδωσαν ήδη κάλεσμα για δράση, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της αύξησης των θανάτων. Η NHTSA θα μοιραστεί το Σύστημα Ανάλυσης Θανάτων (Fatality Analysis Reporting System) με συνεργάτες τόσο από τον Δημόσιο Τομέα όπως είναι Κρατικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα. Επιπλέον, θα συνεργαστεί με επιστήμονες, αναλυτές και εμπειρογνώμονες. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα και θα προσφέρουν νέα εργαλεία έρευνας, σχετικά με τη αίτια της αύξησης των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2015.

Σύμφωνα με τη NHTSA, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και η μείωση της τιμής στη βενζίνη ήταν δύο παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της οδήγησης, ιδιαίτερα της οδήγησης κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου ή της αύξησης των νέων οδηγών. Είναι λογικό, πως όσο περισσότερη οδήγηση περιλαμβάνεται στις μετρήσεις, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι θάνατοι που θα προκύψουν και αυτό επιβεβαιώνεται για το 2015, καθώς η αύξηση στα Μίλια που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2014, αποτελώντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Παράλληλα, το 2015 αυξήθηκε ο αριθμών των θανάτων για πεζούς και ποδηλάτες, σε επίπεδο που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι θάνατοι των μοτοσικλετιστών αυξήθηκαν κατά 8%. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, το ανθρώπινο λάθος συνεχίζει να αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα στα ατυχήματα, αφού ενδεικτικά αναφέρουμε πως σχεδόν οι μισοί επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας, 1 στους 3 θανάτους αφορούσε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή υπερβολική ταχύτητα και 1 στους 10 θανάτους αφορούσε απόσπαση προσοχής.

Ο Διοικητής της NHTSA Dr. Mark Rosekind δήλωσε σχετικά: "Τα δεδομένα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι σκοτώνονται όταν οδηγούν μεθυσμένοι, όταν αποσπάται η προσοχή τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας, όταν οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα ή όταν δε φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρχει εξαιρετικές βελτιώσεις σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς, πρέπει να βρούμε νέες λύσεις για να σταματήσουμε τις απώλειες στους δρόμους."

Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε, είναι ότι μπορεί η εξέλιξη αυτή να είναι δυσάρεστη, όμως οι σημαντικότεροι φορείς στις Η.Π.Α. όπως ο Λευκός Οίκος, το Τμήμα Μεταφορών της αμερικανικής κυβέρνησης και ο σημαντικότερος Οργανισμός που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στις Η.Π.Α. αντέδρασαν αμεσότατα για την κατανόηση και μετέπειτα επίλυση του σημαντικού προβλήματος των θανάτων στους δρόμους. Κάτι που δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει συμβεί και συνεχίζει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, να συμβαίνει σε επίπεδο Κράτους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)

S5 Box