SAFETY FIRST

Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014.


Το 2015 επεφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις Η.Π.Α., αφού ήταν το πρώτο μετά από 5 χρόνια, που οι θάνατοι από τροχαία αυτοκίνητα αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, 35.092 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 7,2% ή κατά 2.348 ανθρώπους, σε σύγκριση με το 2014. Τα τελικά δεδομένα ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, καταδεικνύοντας παράλληλα αύξηση των θανάτων σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, γεγονός που μόνο ως συμπτωματικό δε μπορεί να εκληφθεί.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety - NHTSA) αυτή είναι η πρώτη χρονιά τέτοιας αύξησης, από το μακρινό 1966 όταν η αύξηση των θανάτων είχε αυξηθεί κατά 8,1%% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Σημειώνεται, πως πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των θανάτων ήταν κατά 25% υψηλότερος, αφού το 2005 έχασαν τη ζωή τους στην Αμερικανική άσφαλτο 42.708 άνθρωποι. Από τότε όμως, τα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας εντάθηκαν, η χρήση ζώνης ασφαλείας αυξήθηκε, ενώ και τα αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν με συστήματα ασφαλείας όπως το σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθειας (Electronic Stability Control), με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων.

Αντιδρώντας άμεσα στην αύξηση των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Μεταφορών και η NHTSA εξέδωσαν ήδη κάλεσμα για δράση, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της αύξησης των θανάτων. Η NHTSA θα μοιραστεί το Σύστημα Ανάλυσης Θανάτων (Fatality Analysis Reporting System) με συνεργάτες τόσο από τον Δημόσιο Τομέα όπως είναι Κρατικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα. Επιπλέον, θα συνεργαστεί με επιστήμονες, αναλυτές και εμπειρογνώμονες. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα και θα προσφέρουν νέα εργαλεία έρευνας, σχετικά με τη αίτια της αύξησης των θανάτων στους Αμερικανικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2015.

Σύμφωνα με τη NHTSA, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και η μείωση της τιμής στη βενζίνη ήταν δύο παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της οδήγησης, ιδιαίτερα της οδήγησης κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου ή της αύξησης των νέων οδηγών. Είναι λογικό, πως όσο περισσότερη οδήγηση περιλαμβάνεται στις μετρήσεις, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι θάνατοι που θα προκύψουν και αυτό επιβεβαιώνεται για το 2015, καθώς η αύξηση στα Μίλια που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2014, αποτελώντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Παράλληλα, το 2015 αυξήθηκε ο αριθμών των θανάτων για πεζούς και ποδηλάτες, σε επίπεδο που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι θάνατοι των μοτοσικλετιστών αυξήθηκαν κατά 8%. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, το ανθρώπινο λάθος συνεχίζει να αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα στα ατυχήματα, αφού ενδεικτικά αναφέρουμε πως σχεδόν οι μισοί επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας, 1 στους 3 θανάτους αφορούσε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή υπερβολική ταχύτητα και 1 στους 10 θανάτους αφορούσε απόσπαση προσοχής.

Ο Διοικητής της NHTSA Dr. Mark Rosekind δήλωσε σχετικά: "Τα δεδομένα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι σκοτώνονται όταν οδηγούν μεθυσμένοι, όταν αποσπάται η προσοχή τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας, όταν οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα ή όταν δε φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρχει εξαιρετικές βελτιώσεις σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς, πρέπει να βρούμε νέες λύσεις για να σταματήσουμε τις απώλειες στους δρόμους."

Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε, είναι ότι μπορεί η εξέλιξη αυτή να είναι δυσάρεστη, όμως οι σημαντικότεροι φορείς στις Η.Π.Α. όπως ο Λευκός Οίκος, το Τμήμα Μεταφορών της αμερικανικής κυβέρνησης και ο σημαντικότερος Οργανισμός που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στις Η.Π.Α. αντέδρασαν αμεσότατα για την κατανόηση και μετέπειτα επίλυση του σημαντικού προβλήματος των θανάτων στους δρόμους. Κάτι που δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει συμβεί και συνεχίζει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, να συμβαίνει σε επίπεδο Κράτους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box