SAFETY FIRST

Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα μπορεί να απαντηθεί και ως "Electronic Stability Program" (ESP).

Στόχος του είναι η υποβοήθηση των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων, αφού ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου, συνεισφέροντας στην διατήρηση του ελέγχου σε περίπτωση ακούσιας υπερστροφής (πλαγιολίσθησης). Σε τέτοια περίπτωση, το ESC ενεργοποιείται χάρη στην χρήση προηγμένης τεχνολογίας, που αναγνωρίζει ηλεκτρονικά την απώλεια ελέγχου και χρησιμοποιεί τα φρένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στην πορεία που επιδιώκει να ακολουθήσει ο οδηγός. Είναι ένας συνδυασμός του ABS και του Traction Control και χρησιμοποιείται με αυτή τη μορφή από το 1995, όταν και εισήχθη από τις Mercedes, BMW και Toyota στα Mercedes-Benz S600 Coupe, BMW E38 και Toyota Crown αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Ινστιτούτου " Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), η χρήση του ESC μπορεί να αποσοβήσει έως και το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους Αμερικάνικους δρόμους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και αν σχετική έρευνα για τη χώρα μας δεν υπάρχει, το ESC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των οδηγών, αρκεί να θυμούνται πάντοτε πως μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία μεν, όταν το λάθος είναι μικρό, αλλά δε μπορεί φυσικά να γλιτώσει το ατύχημα, στην περίπτωση που η πλαγιολίσθηση συμβαίνει εξαιτίας απώλειας ελέγχου του οχήματος, επειδή για παράδειγμα, εισήλθε σε μια στροφή με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από όσα έπρεπε.

Κοινώς, συστήματα όπως το ESC είναι σίγουρα βοηθητικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον οδηγό και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε όταν οδηγούμε!

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)

S5 Box