SAFETY FIRST

Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα μπορεί να απαντηθεί και ως "Electronic Stability Program" (ESP).

Στόχος του είναι η υποβοήθηση των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων, αφού ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου, συνεισφέροντας στην διατήρηση του ελέγχου σε περίπτωση ακούσιας υπερστροφής (πλαγιολίσθησης). Σε τέτοια περίπτωση, το ESC ενεργοποιείται χάρη στην χρήση προηγμένης τεχνολογίας, που αναγνωρίζει ηλεκτρονικά την απώλεια ελέγχου και χρησιμοποιεί τα φρένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στην πορεία που επιδιώκει να ακολουθήσει ο οδηγός. Είναι ένας συνδυασμός του ABS και του Traction Control και χρησιμοποιείται με αυτή τη μορφή από το 1995, όταν και εισήχθη από τις Mercedes, BMW και Toyota στα Mercedes-Benz S600 Coupe, BMW E38 και Toyota Crown αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Ινστιτούτου " Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), η χρήση του ESC μπορεί να αποσοβήσει έως και το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους Αμερικάνικους δρόμους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και αν σχετική έρευνα για τη χώρα μας δεν υπάρχει, το ESC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των οδηγών, αρκεί να θυμούνται πάντοτε πως μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία μεν, όταν το λάθος είναι μικρό, αλλά δε μπορεί φυσικά να γλιτώσει το ατύχημα, στην περίπτωση που η πλαγιολίσθηση συμβαίνει εξαιτίας απώλειας ελέγχου του οχήματος, επειδή για παράδειγμα, εισήλθε σε μια στροφή με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από όσα έπρεπε.

Κοινώς, συστήματα όπως το ESC είναι σίγουρα βοηθητικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον οδηγό και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε όταν οδηγούμε!

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)

S5 Box