SAFETY FIRST

Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα μπορεί να απαντηθεί και ως "Electronic Stability Program" (ESP).

Στόχος του είναι η υποβοήθηση των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων, αφού ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου, συνεισφέροντας στην διατήρηση του ελέγχου σε περίπτωση ακούσιας υπερστροφής (πλαγιολίσθησης). Σε τέτοια περίπτωση, το ESC ενεργοποιείται χάρη στην χρήση προηγμένης τεχνολογίας, που αναγνωρίζει ηλεκτρονικά την απώλεια ελέγχου και χρησιμοποιεί τα φρένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στην πορεία που επιδιώκει να ακολουθήσει ο οδηγός. Είναι ένας συνδυασμός του ABS και του Traction Control και χρησιμοποιείται με αυτή τη μορφή από το 1995, όταν και εισήχθη από τις Mercedes, BMW και Toyota στα Mercedes-Benz S600 Coupe, BMW E38 και Toyota Crown αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Ινστιτούτου " Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), η χρήση του ESC μπορεί να αποσοβήσει έως και το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους Αμερικάνικους δρόμους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και αν σχετική έρευνα για τη χώρα μας δεν υπάρχει, το ESC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των οδηγών, αρκεί να θυμούνται πάντοτε πως μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία μεν, όταν το λάθος είναι μικρό, αλλά δε μπορεί φυσικά να γλιτώσει το ατύχημα, στην περίπτωση που η πλαγιολίσθηση συμβαίνει εξαιτίας απώλειας ελέγχου του οχήματος, επειδή για παράδειγμα, εισήλθε σε μια στροφή με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από όσα έπρεπε.

Κοινώς, συστήματα όπως το ESC είναι σίγουρα βοηθητικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον οδηγό και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε όταν οδηγούμε!

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)

S5 Box