SAFETY FIRST

Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα μπορεί να απαντηθεί και ως "Electronic Stability Program" (ESP).

Στόχος του είναι η υποβοήθηση των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων, αφού ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου, συνεισφέροντας στην διατήρηση του ελέγχου σε περίπτωση ακούσιας υπερστροφής (πλαγιολίσθησης). Σε τέτοια περίπτωση, το ESC ενεργοποιείται χάρη στην χρήση προηγμένης τεχνολογίας, που αναγνωρίζει ηλεκτρονικά την απώλεια ελέγχου και χρησιμοποιεί τα φρένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στην πορεία που επιδιώκει να ακολουθήσει ο οδηγός. Είναι ένας συνδυασμός του ABS και του Traction Control και χρησιμοποιείται με αυτή τη μορφή από το 1995, όταν και εισήχθη από τις Mercedes, BMW και Toyota στα Mercedes-Benz S600 Coupe, BMW E38 και Toyota Crown αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Ινστιτούτου " Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), η χρήση του ESC μπορεί να αποσοβήσει έως και το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους Αμερικάνικους δρόμους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και αν σχετική έρευνα για τη χώρα μας δεν υπάρχει, το ESC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των οδηγών, αρκεί να θυμούνται πάντοτε πως μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία μεν, όταν το λάθος είναι μικρό, αλλά δε μπορεί φυσικά να γλιτώσει το ατύχημα, στην περίπτωση που η πλαγιολίσθηση συμβαίνει εξαιτίας απώλειας ελέγχου του οχήματος, επειδή για παράδειγμα, εισήλθε σε μια στροφή με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από όσα έπρεπε.

Κοινώς, συστήματα όπως το ESC είναι σίγουρα βοηθητικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον οδηγό και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε όταν οδηγούμε!

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Αττική: Έρχονται κάμερες παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 388 κάμερες για παρακολούθηση των παραβιάσεων σε ερυθρούς σηματοδότες – Διαβάστε σε ποιες λεωφόρους θα γίνει αυτό. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Ουαλία: Θετική εξέλιξη με την μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 20 μίλια/ώρα
Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Ο...(περισσότερα)

S5 Box