SAFETY FIRST

Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στη ζωή μας.

 

Έχοντας ιδρυθεί το 1997, το Euro NCAP έχει διαδραματίσει σε συνεργασία με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων. Με βάση τα στατιστικά, υπολογίζεται πως χάρη στα crash tests και την αξιολόγηση των αυτοκινήτων σε συστήματα ασφαλείας, έχουν σωθεί περίπου 76.000. Ο Οδικής Χάρτης 2025 εκδόθηκε φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του Euro NCAP, θέτοντας για πρώτη φορά τις προτεραιότητες αναφορικά με την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στην αυτοκίνηση το τελευταίο διάστημα και αφορά στα αυτοματοποιημένα οχήματα.

Στόχος του οργανισμού, είναι να ενημερώσει επαρκώς τους καταναλωτές για τα νέα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας. Να σημειωθεί, πως το "Road Map 2025" θα εγκαινιαστεί επισήμως από τον Kris Peeters, Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εργασίας, Οικονομίας και Κατανάλωσης του Βελγίου, με τη συνεργασία ανθρώπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικών στην οδική ασφάλεια και φορέων χάραξης πολιτικής. Το παραπάνω, δείχνει επαρκώς τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στον νευραλγικό τομέα της οδικής ασφάλειας, στο Βέλγιο και την Κεντρική Ευρώπη συνολικά.

Όπως κάνει σαφές, το Euro NCAP θέλει μέσω του "Road Map 2025", να ωθήσει τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή αυτοκίνητα σε κάθε κατηγορία και χώρα, προστατεύοντας όχι μόνο τους επιβάτες των οχημάτων ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες χρηστών των δρόμων, όπως οι μοτοσικλετιστές, οι ποδηλάτες και οι πεζοί. Εκτός από τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα συστήματα ασφαλείας, για πρώτη φορά γίνεται λόγος και για τριτεύοντα συστήματα, ώστε να προκύψει μια ολιστική αντίληψη σχετικά με την ασφάλεια που θα παρέχουν τα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, οι τομείς και τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας χωρίζονται σύμφωνα με τον οργανισμό ως εξής (σε παρένθεση παρατίθεται το έτος προτεινόμενης εφαρμογής):
Πρωτογενής Ασφάλεια: Παρακολούθηση οδηγού (2020), αυτόματη πηδαλιούχηση έκτακτης ανάγκης (2020, 2022), αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (2020, 2022), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων και υποδομών (2024)
Δευτερογενής Ασφάλεια: Προστασία σπονδυλικής στήλης/Προσκρούσεων στο πίσω μέρος (2020), ασφάλεια πεζών και δικυκλιστών (2022)
Τριτογενής Ασφάλεια: Διάσωση, απεγλωβισμός και ασφάλεια (2020), Ανίχνευση παρουσίας παιδιών (2022)

Ο Πρόεδρος του Euro NCAP, Pierre Castaing, δήλωσε: "Η ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε αυτοκίνητα, πριν από 20 χρόνια και πλέον, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τα crash tests σαν ένα σημαντικό κομμάτι σχετικά με τη λήψη της τελικής τους απόφασης. Πολλοί προβλέπουν πως η αυτοκίνηση θα μεταβληθεί κατά τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότερο από όσο έχει συμβεί τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας από τους κύριους ρόλους του Euro NCAP είναι να παρέχει καθαρή και αμερόληπτη καθοδήγηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που διαθέτει πολλούς αυτοματισμούς, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που αυτά προσφέρουν αναφορικά με τη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών."

Ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, δήλωσε με τη σειρά του: "Τα οφέλη από την αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι τεράστια. Αν καταφέρουμε να εξαλείψουμε τα ανθρώπινα λάθη, θα δούμε τις απώλειες στους δρόμους να μειώνονται κατά πολύ. Παρόλα αυτά, υπάρχει σημαντική έλλειψη κατανόησης, δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και καχυποψία, για έναν κόσμο με αυτοκίνητα που θα κινούνται μόνα τους. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε σαφείς πληροφορίες στους καταναλωτές για το βαθμό αυτοματισμού στα αυτοκίνητα, καθώς και πόσο ασφαλής αυτός θα είναι. Πρόκειται για μια σημαντική πρόσκληση, η οποία όμως είναι βασική ώστε το Euro NCAP να συνεχίσει να πιέζει αυτούς που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, αλλά και να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες σε εκείνους που τα αγοράζουν."

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)

S5 Box