SAFETY FIRST

Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας.

Με βάση τους ανανεωμένους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον Ιούλιο του 2022 θα πρέπει να εφοδιάζονται με έξυπνο περιοριστή ταχύτητας.

Η λειτουργία του συστήματος, που βασίζεται ευρύτερα στη χρήση κάμερας, έρχεται να βοηθήσει τον οδηγό, σε σημεία που εκείνος έχει υπερβεί τα όρια ταχύτητας.

Καθώς βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την επίτευξη της πλήρως αυτόνομης οδήγησης, τόσο η νομοθεσία όσο και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, τονίζουν πως το συγκεκριμένο σύστημα θα στέκεται αρωγός αλλά δε θα υποκαθιστά τον οδηγό.

Ταυτόχρονα, ο οδηγός θα μπορεί με δικές τους κινήσεις, να μην επιτρέψει την πλήρη εφαρμογή του συστήματος Intelligent Speed Limiter.

Με βάση τους κανονισμούς, το σύστημα θα εξελίσσεται με 4 δυνατότητες και τον κάθε Κατασκευαστή, να επιλέγει αυτήν που επιθυμεί.

Οι δύο βασικές λειτουργίες θα αφορούν σε οπτική και ακουστική ειδοποίηση, δηλαδή με ειδική σήμανση στο πεδίο ορατότητας ή με συγκεκριμένο ήχο, που θα δείχνουν στον οδηγό ότι ανιχνεύθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Μια πιο "προχωρημένη" περίπτωση, θα είναι η εφαρμογή ανάδρασης του γκαζιού, με άσκηση αντίρροπης δύναμης που θα "μαζεύει" το πεντάλ με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας.

Εφόσον αυτό συμβεί, ο οδηγός θα μπορεί να "παρακάμψει" την ενέργεια, πατώντας πιο δυνατά το γκάζι.
Ακόμη, θα υπάρχει η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας, μέσω της οποίας εφόσον έχει ξεπεραστεί το όριο ταχύτητας, το σύστημα θα φροντίζει για γραμμική και απαλή μείωση της ταχύτητας.

Και σε αυτή τη λειτουργία, ο οδηγός θα έχει δυνατότητα παράκαμψης, πατώντας πιο δυνατά το γκάζι.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος πριν από την εκκίνηση του αυτοκινήτου, αλλά όχι όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Το Intelligent Speed Limiter (Έξυπνος Περιοριστής Ταχύτητας) δε θα είναι το μοναδικό σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό στα νέα αυτοκίνητα της Ευρώπης, αφού από το 2024 θα πλαισιωθεί από τα Advanced Emergency Braking (Προηγμένο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης) και Emergency Lane Keeping Assist (Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης).

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)

S5 Box