SAFETY FIRST

Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας.

Με βάση τους ανανεωμένους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον Ιούλιο του 2022 θα πρέπει να εφοδιάζονται με έξυπνο περιοριστή ταχύτητας.

Η λειτουργία του συστήματος, που βασίζεται ευρύτερα στη χρήση κάμερας, έρχεται να βοηθήσει τον οδηγό, σε σημεία που εκείνος έχει υπερβεί τα όρια ταχύτητας.

Καθώς βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την επίτευξη της πλήρως αυτόνομης οδήγησης, τόσο η νομοθεσία όσο και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, τονίζουν πως το συγκεκριμένο σύστημα θα στέκεται αρωγός αλλά δε θα υποκαθιστά τον οδηγό.

Ταυτόχρονα, ο οδηγός θα μπορεί με δικές τους κινήσεις, να μην επιτρέψει την πλήρη εφαρμογή του συστήματος Intelligent Speed Limiter.

Με βάση τους κανονισμούς, το σύστημα θα εξελίσσεται με 4 δυνατότητες και τον κάθε Κατασκευαστή, να επιλέγει αυτήν που επιθυμεί.

Οι δύο βασικές λειτουργίες θα αφορούν σε οπτική και ακουστική ειδοποίηση, δηλαδή με ειδική σήμανση στο πεδίο ορατότητας ή με συγκεκριμένο ήχο, που θα δείχνουν στον οδηγό ότι ανιχνεύθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Μια πιο "προχωρημένη" περίπτωση, θα είναι η εφαρμογή ανάδρασης του γκαζιού, με άσκηση αντίρροπης δύναμης που θα "μαζεύει" το πεντάλ με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας.

Εφόσον αυτό συμβεί, ο οδηγός θα μπορεί να "παρακάμψει" την ενέργεια, πατώντας πιο δυνατά το γκάζι.
Ακόμη, θα υπάρχει η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας, μέσω της οποίας εφόσον έχει ξεπεραστεί το όριο ταχύτητας, το σύστημα θα φροντίζει για γραμμική και απαλή μείωση της ταχύτητας.

Και σε αυτή τη λειτουργία, ο οδηγός θα έχει δυνατότητα παράκαμψης, πατώντας πιο δυνατά το γκάζι.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος πριν από την εκκίνηση του αυτοκινήτου, αλλά όχι όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Το Intelligent Speed Limiter (Έξυπνος Περιοριστής Ταχύτητας) δε θα είναι το μοναδικό σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό στα νέα αυτοκίνητα της Ευρώπης, αφού από το 2024 θα πλαισιωθεί από τα Advanced Emergency Braking (Προηγμένο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης) και Emergency Lane Keeping Assist (Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης).

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)

S5 Box