SAFETY FIRST

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και μαζί της, έχουν διαφοροποιηθεί και οι τρόποι μετακινήσεών μας. Με την κινητικότητα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, οι μελέτες και οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξή της, έχουν αυξηθεί.

Ένας όρος που έχει μπει αισίως στην καθημερινότητά μας, είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ο λόγος για στρατηγικό σχέδιο, που έχει ως στόχο την βελτίωση της κινητικότητας ατόμων και επιχειρήσεων.

Η ενοποίηση μεταξύ των χρήσεων του χώρου και του συγκοινωνιακού σχεδιασμού, έρχεται σε πρώτο πλάνο. Επίσης, οι παράμετροι που θα αποτελέσουν συντελεστές, για την ανάπτυξη ενός συστήματος αστικών μεταφορών, εξειδικεύονται ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή (ήθη, έθιμα, πόροι, γεωγραφική τοποθεσία, τοπική νομοθεσία).

Μια διαφοροποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σε σύγκριση με παλαιότερες προσεγγίσεις σε συγκοινωνιακές μελέτες ή διαχείριση κυκλοφορίας/στάθμευσης, έγκειται στο γεγονός πως τη βάση αποτελούν οι άνθρωποι και όχι τα οχήματος.

Έτσι, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ένα μέρος, ενώ η βελτίωση της κυκλοφοριακής δυνατότητας των οχημάτων, έρχεται σε δεύτερο φόντο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) χαρακτηρίζεται από μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, συνδυάζοντας υποδομές, αγορές και λειτουργίες.

Η διαδικασία μάθησης και βελτίωσης είναι διαρκής, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τέτοιο σχέδιο, συμμετέχουν διαρκώς σε κάθε σκέλος της ανάπτυξής του.

Το βέλτιστο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τα εγγενή χαρακτηριστικά της. Δηλαδή, οι δυσκολίες ή απαιτήσεις κινητικότητας-προσβασιμότητας που μπορεί να υπάρχουν σε μια ορεινή περιοχή είναι διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ΣΒΑΚ έχει τους παρακάτω στόχους:

Προσβασιμότητα από το δίκτυο μεταφορών για όλους και ιδιαίτερα, για άτομα με αναπηρία

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας.

Μείωση εκπομπής ρύπων (ήχου και αέρα) και της κατανάλωσης ενέργειας.

Αύξηση της αποδοτικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού.

Αυτό που πάντως έχει ενδιαφέρον, είναι πως ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) λαμβάνει μεν υπ' όψιν ορισμένους γενικούς κανόνες, όμως είναι ευθύνη της εκάστοτε κοινότητας που το αναπτύσσει, ώστε να το "φέρει" στα μέτρα των αναγκών της κάθε περιοχής.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)

S5 Box