SAFETY FIRST

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και μαζί της, έχουν διαφοροποιηθεί και οι τρόποι μετακινήσεών μας. Με την κινητικότητα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, οι μελέτες και οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξή της, έχουν αυξηθεί.

Ένας όρος που έχει μπει αισίως στην καθημερινότητά μας, είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ο λόγος για στρατηγικό σχέδιο, που έχει ως στόχο την βελτίωση της κινητικότητας ατόμων και επιχειρήσεων.

Η ενοποίηση μεταξύ των χρήσεων του χώρου και του συγκοινωνιακού σχεδιασμού, έρχεται σε πρώτο πλάνο. Επίσης, οι παράμετροι που θα αποτελέσουν συντελεστές, για την ανάπτυξη ενός συστήματος αστικών μεταφορών, εξειδικεύονται ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή (ήθη, έθιμα, πόροι, γεωγραφική τοποθεσία, τοπική νομοθεσία).

Μια διαφοροποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σε σύγκριση με παλαιότερες προσεγγίσεις σε συγκοινωνιακές μελέτες ή διαχείριση κυκλοφορίας/στάθμευσης, έγκειται στο γεγονός πως τη βάση αποτελούν οι άνθρωποι και όχι τα οχήματος.

Έτσι, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ένα μέρος, ενώ η βελτίωση της κυκλοφοριακής δυνατότητας των οχημάτων, έρχεται σε δεύτερο φόντο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) χαρακτηρίζεται από μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, συνδυάζοντας υποδομές, αγορές και λειτουργίες.

Η διαδικασία μάθησης και βελτίωσης είναι διαρκής, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τέτοιο σχέδιο, συμμετέχουν διαρκώς σε κάθε σκέλος της ανάπτυξής του.

Το βέλτιστο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τα εγγενή χαρακτηριστικά της. Δηλαδή, οι δυσκολίες ή απαιτήσεις κινητικότητας-προσβασιμότητας που μπορεί να υπάρχουν σε μια ορεινή περιοχή είναι διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ΣΒΑΚ έχει τους παρακάτω στόχους:

Προσβασιμότητα από το δίκτυο μεταφορών για όλους και ιδιαίτερα, για άτομα με αναπηρία

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας.

Μείωση εκπομπής ρύπων (ήχου και αέρα) και της κατανάλωσης ενέργειας.

Αύξηση της αποδοτικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού.

Αυτό που πάντως έχει ενδιαφέρον, είναι πως ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) λαμβάνει μεν υπ' όψιν ορισμένους γενικούς κανόνες, όμως είναι ευθύνη της εκάστοτε κοινότητας που το αναπτύσσει, ώστε να το "φέρει" στα μέτρα των αναγκών της κάθε περιοχής.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)

S5 Box