SAFETY FIRST

Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, όπως θα ήταν λογικό να σκεφτεί κάποιος, τη μείωση των θανάτων από τροχαία.

Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο, πολλοί υποστηρίζουν πως η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε σε αρκετές περιπτώσεις, να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων. Μια τέτοια κίνηση έγινε, αλλά ταυτόχρονα δεν έγινε, στην Ολλανδία.

Πώς έφτασαν όμως οι Ολλανδοί σε αυτή την απόφαση; Ένα Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε πως οι περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης, παραβιάζουν τα όρια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προστασία των φυσικών αποθεμάτων σε αμμωνία και νιτρικό οξύ. Έτσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte, αναγκάστηκε να λάβει ένα κακό, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, μέτρο, το οποίο όμως ήταν αναγκαίο ώστε να μην χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους. Η περιβαλλοντική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ολλανδία, αφορά ποικίλους τομείς όπως οι κατασκευές και γενικά, οτιδήποτε περιλαμβάνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το μέτρο της μείωσης του ανώτατου ορίου ταχύτητας από 130 χλμ./ώρα -που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης- σε 100 χλμ./ώρα, θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και θα αφορά στις ώρες της ημέρας, δηλαδή από τις 06:00 έως τις 19:00. Από τις 19:00 έως τις 06:00, θα ισχύει κανονικά το ανώτατο όριο των 130 χλμ./ώρα. Ο λόγος είναι πως εκείνες οι ώρες περιλαμβάνουν την περισσότερη κίνηση, οπότε από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα θα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες, θεωρητικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα μειωθεί.

Καθώς η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, η μείωση των ορίων, σε λογικά πλαίσια, πιθανώς να έχει κάποιο νόημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το όριο επιστρέφει στα 130 χλμ./ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν και συμβαίνει αριθμός ατυχημάτων που αγγίζει το 40% των συνολικών, δημιουργεί ερωτηματικά.

Και κυρίως, πιστοποιεί πως ακόμη και σήμερα οι αρχές αντιμετωπίζουν με αμηχανία το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, ενώ σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, λαμβάνουν μέτρα που συμπτωματικά και όχι επί σκοπού, σχετίζονται με τον τομέα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)

S5 Box