SAFETY FIRST

Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, όπως θα ήταν λογικό να σκεφτεί κάποιος, τη μείωση των θανάτων από τροχαία.

Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο, πολλοί υποστηρίζουν πως η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε σε αρκετές περιπτώσεις, να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων. Μια τέτοια κίνηση έγινε, αλλά ταυτόχρονα δεν έγινε, στην Ολλανδία.

Πώς έφτασαν όμως οι Ολλανδοί σε αυτή την απόφαση; Ένα Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε πως οι περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης, παραβιάζουν τα όρια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προστασία των φυσικών αποθεμάτων σε αμμωνία και νιτρικό οξύ. Έτσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte, αναγκάστηκε να λάβει ένα κακό, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, μέτρο, το οποίο όμως ήταν αναγκαίο ώστε να μην χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους. Η περιβαλλοντική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ολλανδία, αφορά ποικίλους τομείς όπως οι κατασκευές και γενικά, οτιδήποτε περιλαμβάνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το μέτρο της μείωσης του ανώτατου ορίου ταχύτητας από 130 χλμ./ώρα -που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης- σε 100 χλμ./ώρα, θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και θα αφορά στις ώρες της ημέρας, δηλαδή από τις 06:00 έως τις 19:00. Από τις 19:00 έως τις 06:00, θα ισχύει κανονικά το ανώτατο όριο των 130 χλμ./ώρα. Ο λόγος είναι πως εκείνες οι ώρες περιλαμβάνουν την περισσότερη κίνηση, οπότε από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα θα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες, θεωρητικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα μειωθεί.

Καθώς η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, η μείωση των ορίων, σε λογικά πλαίσια, πιθανώς να έχει κάποιο νόημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το όριο επιστρέφει στα 130 χλμ./ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν και συμβαίνει αριθμός ατυχημάτων που αγγίζει το 40% των συνολικών, δημιουργεί ερωτηματικά.

Και κυρίως, πιστοποιεί πως ακόμη και σήμερα οι αρχές αντιμετωπίζουν με αμηχανία το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, ενώ σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, λαμβάνουν μέτρα που συμπτωματικά και όχι επί σκοπού, σχετίζονται με τον τομέα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)

S5 Box