SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας.

Ο δακτύλιος θα βρίσκεται σε ισχύ κατά την χρονική περίοδο 25 Οκτωβρίου 2021-22 Ιουλίου 2022.

Από Δευτέρα έως Πέμπτη (07:00-20:00) και την Παρασκευή (07:00-15:00) θα επιτρέπεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού πινακίδας (μονά, ζυγά), η εκ περιτροπής κυκλοφορία οχημάτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.) καθώς και φορτηγών μάζας έως 2,2 τόνων.

Τα όρια του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφώνονται από τις παρακάτω λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού−Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού-Χαμοστέρνας-Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.

Από τον Δακτύλιο θα εξαιρούνται προφανώς οι μόνιμοι κάτοικοι στο Κέντρο της Αθήνας.

Ακόμη, ελεύθερη διέλευση χωρίς την ανάγκη διαχωρισμού ανάλογα με τον αριθμό πινακίδας, θα έχουν τα αυτοκίνητα προδιαγραφών ρύπων Euro 6 τα οποία εκπέμπουν λιγότερα από 120 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρα, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς και όσα διαθέτουν εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG) ή φυσικού αερίου (CNG).

Επιπλέον, σύμφωνα με την δημοσιευμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) από τον Δακτύλιο εξαιρούνται:

 - Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α. και Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.

 - Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και αυτοκίνητα Προξένων ξένων χωρών στην Ελλάδα.

 - Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες 40 ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.

 - Μισθωμένα οχήματα από ξένους επισκέπτες και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για 40 ημέρες, τα οποία μεταφέρονται από την επιχείρηση στον τόπο παράδοσης/παραλαβής, εφόσον υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.

 - Ιατρικά οχήματα με μόνο επιβάτη έναν γιατρό ο οποίος έχει σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και κινείται για εξυπηρέτηση επείγοντος περιστατικού.

 - Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον μεταφέρουν ή τα οδηγούν οι ίδιοι οι ανάπηροι.

 - Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων.

 - Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), κατά τη μεταφορά των εν λόγω ατόμων.

 - Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.

Φυσικά, ελεύθερα κινούνται εντός ορίων του Δακτυλίου, τα ταξί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)

S5 Box