SAFETY FIRST

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας.

Ο δακτύλιος θα βρίσκεται σε ισχύ κατά την χρονική περίοδο 25 Οκτωβρίου 2021-22 Ιουλίου 2022.

Από Δευτέρα έως Πέμπτη (07:00-20:00) και την Παρασκευή (07:00-15:00) θα επιτρέπεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού πινακίδας (μονά, ζυγά), η εκ περιτροπής κυκλοφορία οχημάτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.) καθώς και φορτηγών μάζας έως 2,2 τόνων.

Τα όρια του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφώνονται από τις παρακάτω λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού−Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού-Χαμοστέρνας-Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.

Από τον Δακτύλιο θα εξαιρούνται προφανώς οι μόνιμοι κάτοικοι στο Κέντρο της Αθήνας.

Ακόμη, ελεύθερη διέλευση χωρίς την ανάγκη διαχωρισμού ανάλογα με τον αριθμό πινακίδας, θα έχουν τα αυτοκίνητα προδιαγραφών ρύπων Euro 6 τα οποία εκπέμπουν λιγότερα από 120 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρα, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς και όσα διαθέτουν εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG) ή φυσικού αερίου (CNG).

Επιπλέον, σύμφωνα με την δημοσιευμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) από τον Δακτύλιο εξαιρούνται:

 - Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α. και Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.

 - Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και αυτοκίνητα Προξένων ξένων χωρών στην Ελλάδα.

 - Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες 40 ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.

 - Μισθωμένα οχήματα από ξένους επισκέπτες και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για 40 ημέρες, τα οποία μεταφέρονται από την επιχείρηση στον τόπο παράδοσης/παραλαβής, εφόσον υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.

 - Ιατρικά οχήματα με μόνο επιβάτη έναν γιατρό ο οποίος έχει σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και κινείται για εξυπηρέτηση επείγοντος περιστατικού.

 - Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον μεταφέρουν ή τα οδηγούν οι ίδιοι οι ανάπηροι.

 - Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων.

 - Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), κατά τη μεταφορά των εν λόγω ατόμων.

 - Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.

Φυσικά, ελεύθερα κινούνται εντός ορίων του Δακτυλίου, τα ταξί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)

S5 Box